ERYTHRASMA print home printenhome


WAT IS ERYTHRASMA ?

Erythrasma is een rode of roodbruine verkleuring van de huid die wordt veroorzaakt door bacteriën. Erythrasma komt alleen voor in de lichaamsplooien (de liezen en de oksels), daar waar de huid vochtig. Het is een veel voorkomende en onschuldige aandoening, die eenvoudig te behandelen is met crèmes of met antibiotica.

Erythrasma Erythrasma Erythrasma
erythrasma erythrasma erythrasma


HOE ONTSTAAT ERYTHRASMA ?

Erythrasma wordt veroorzaakt door een bacterie, die Corynebacterium minutissimum heet. Deze bacterie komt bij iedereen voor op de huid, hij behoort tot de normale bewoners. Maar onder bepaalde omstandigheden, bijvoorbeeld in een warme en vochtige huidplooi, gaat de bacterie hard groeien en dan komen er zoveel van op de huid dat er irritatie ontstaat met roodheid en een bruine verkleuring als gevolg.


WAT ZIJN DE KLACHTEN ?

Erythrasma veroorzaakt weinig klachten. Het meest opvallende is de rode verkleuring, en soms bruine verkleuring. Vooral bij personen met een getinte huid komt een bruine verkleuring voor. Verder kan de huid jeuken, een beetje branderig of geïrriteerd aanvoelen, of licht schilferen. Er kunnen ook kloofjes in ontstaan. Erythrasma zit altijd in de lichaamsplooien, daar waar de huid vochtig is en tegen elkaar ligt. Vooral in de liezen, en aan de binnenkant van het bovenbeen, en op de balzak (scrotum). Ook in de oksels. Bij vrouwen kan het onder de borsten zitten. Soms zit het in de bilplooi.


WIE KUNNEN ERYTHRASMA KRIJGEN ?

In principe iedereen. Maar het komt iets vaker voor bij ouderen. Dikke mensen hebben vaker last van erythrasma, omdat ze meer huidplooien hebben die tegen elkaar aan liggen. Ook patiënten met suikerziekte (diabetes) hebben er vaker last van, want die zijn bevattelijker voor huidinfecties. Ook patiënten die last hebben van overmatig zweten hebben er meer last van, en erythrasma komt ook vaker voor onder warme en vochtige omstandigheden, bijvoorbeeld werken in broeikassen, of verblijf in de Tropen. Ook wordt het vaker gezien bij personen die het niet zo nauw nemen met hun persoonlijke hygiëne.


HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD ?

De diagnose wordt gesteld op het klinisch beeld, op hoe het er uitziet. Er is een test om te zien of de bacteriën die erythrasma veroorzaken (Corynebacterium minutissimum) te veel aanwezig zijn op de huid. Door de huid te belichten met ultraviolet licht (UVA, black light) ontstaat een oranje kleur. Het zijn de bacteriën die oranje oplichten. De UVA lamp waarmee dit wordt gedaan wordt ook wel de Wood's lamp genoemd, naar degene die het heeft uitgevonden. De kamer moet donker worden gemaakt om het goed te kunnen zien.

Wood's lamp (UVA) Oranjerood onder de Woods lamp
UVA lamp (Woods lamp) oranjerood in Woods licht


IS ERYTHRASMA BESMETTELIJK ?

Nee. Iedereen heeft die bacterie op zijn huid, dat is normaal. Alleen in sommige omstandigheden gaat de bacterie zich teveel vermenigvuldigen.


HOE WORDT ERYTHRASMA BEHANDELD ?

Erythrasma kan worden behandeld door het in te smeren met bacteriedodende crèmes of lotions zoals:

- Erytromycine lotion
- Clindamycine lotion
- Miconazol crème (dat is een antischimmel crème, maar miconazol doodt ook de Corynebacterium)
- Fusidine crème

Ook kan erythrasma worden behandeld met antibiotica, bijvoorbeeld door 4 tabletten van 250 mg Klacid (claritromycine) tegelijk in te nemen.

Daarnaast moet u ook zorgen dat de plooien goed schoon en droog blijven.
Meestal is de infectie na 2-3 weken behandeling genezen. Het kan wel weer terugkomen, immers deze bacterie heeft iedereen op zijn huid zitten.


WAT KUNT U ZELF NOG DOEN ?

Zorg ervoor dat de plooien goed schoon en droog blijven. U kunt zonodig af en toe een antibacteriële zeep gebruiken zoals povidonjood (Betadine) scrub of shampoo. Verder altijd goed afdrogen, met schone handdoeken, en de huid goed laten drogen, ook in de plooien. U kunt ook talkpoeder gebruiken in de plooien.


WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

Erythrasma moet wel behandeld worden, het gaat niet vanzelf over. En na behandeling kan het weer terugkomen. De bruine vlekken die door erythrasma worden veroorzaakt kunnen langdurig blijven bestaan, vooral bij een donkere huid.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).