GIANOTTI CROSTI SYNDROOM print


WAT IS HET GIANOTTI CROSTI SYNDROOM ?

Het Gianotti-Crosti syndroom is een plotseling opkomende huiduitslag bij kleine kinderen, die ook vanzelf weer wegtrekt. Het is een reactie op een virusinfectie. Er verschijnen bultjes en blaasjes, vooral aan de armen en de benen. Het syndroom is genoemd naar de Italiaanse artsen die het voor het eerst beschreven in 1955.

Gianotti-Crosti syndroom Gianotti-Crosti syndroom
Gianotti-Crosti syndroom Gianotti-Crosti syndroom


HOE ZIET HET GIANOTTI CROSTI SYNDROOM ER UIT ?

Bij het Gianotti-Crosti syndroom ontstaan 1 tot 5 millimeter grote rode of paarsrode bultjes, en soms blaasjes, vooral aan de strekzijde (de voorkant) van de onderarmen en de onderbenen. De uitslag ontstaat in 3-4 dagen. Het kan ook op de billen of op de dijen voorkomen, maar het zit meestal niet op de romp. Er kunnen ook bultjes in het gezicht ontstaan. De bultjes jeuken niet of nauwelijks. Het Gianotti-Crosti syndroom wordt vooral gezien bij kleine kinderen, onder de 12 jaar oud. Omdat het Gianotti-Crosti syndroom een reactie is op een virale infectie, kunnen er voorafgaande aan de uitslag ziekteverschijnselen zijn zoals verkoudheid, keelpijn, luchtweginfectie, oorontsteking, koorts, hangerigheid, gezwollen lymfklieren, vergrote lever en milt, diarree, oogontsteking, etcetera.


WAARDOOR WORDT HET SYNDROOM VAN GIANOTTI CROSTI VEROORZAAKT ?

Het Gianotti-Crosti syndroom is een reactie van de huid op een virus infectie, meestal een infectie van de luchtwegen door een verkoudheids virus. Het komt vaak voor dat er een huiduitsag ontstaat na of tijdens een virus infectie. Meestal zijn dat kleine rode vlekjes die vanzelf weer wegtrekken. Het Gianotti-Crosti syndroom is een variant van zo'n virale uitslag, met als bijzonderheid dat het vooral bultjes en blaasjes zijn die ontstaan en dat ze vooral aan de (uiteinden) van de armen en de benen zitten.

Verschillende virussen kunnen een Gianotti-Crosti syndroom veroorzaken: echovirus, adenovirus, rotavirus, parvovirus B-19, coxsackie B virus, RSV (respiratoir syncytieel virus), enterovirus, rubella, parainflenza, HHV6, HIV, hepatitis B, EBV, en CMV virus.


HOE WORDT DE DIAGNOSE GIANOTTI CROSTI GESTELD ?

De diagnose wordt gesteld op het klinisch beeld, op hoe het er uit ziet. De combinatie van rode bultjes en blaasjes, vooral aan de armen en benen, in korte tijd ontstaan, niet jeukend, na een doorgemaakte verkoudheid is typisch voor Gianotti-Crosti. Verder onderzoek is niet nodig.


HOE WORDT HET GIANOTTI CROSTI SYNDROOM BEHANDELD ?

Behandeling is eigenlijk niet nodig, want het gaat vanzelf weer over. Ook veroorzaken de bultjes meestal weinig klachten. Er kan een lokale corticosteroïd crème op worden aangebracht.


THUISBLIJVEN VAN SCHOOL ?

Het is niet nodig om uw kind thuis te houden. Gianotti-Crosti is niet besmettelijk, het is een reactie van de huid op het virus, en het virus zelf is al weg.


WAT IS DE PROGNOSE ?

Gianotti-Crosti gaat vanzelf weer over. De plekken trekken geleidelijk weg in 2-8 weken, soms met achterlating van schilferende plekjes. Het is mogelijk om een tweede keer Gianotti-Crosti te krijgen, als reactie op een ander virus, maar dat is zeldzaam. De vooruitzichten zijn goed. Gianotti-Crosti is zelf niet gevaarlijk, de onderliggende virusinfectie kan een kind soms wel ziek maken.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).