DUBBELE KATROLHECHTING (DOUBLE PULLEY STITCH, HISU HECHTING)home ICD10: n.v.t.

De dubbele katrolhechting (double pulley stitch) is een katrolhechting met viervoudige trekkracht die kan worden gebruikt om grote defecten te sluiten. Hij wordt intern ook wel HISU hechting genoemd (HIghpower SUture) omdat de hechting oorspronkelijk bedacht is in het AMC voor het primair sluiten van de wonden die ontstaan bij het verwijderen van grote fistelcomplexen in de oksels en de liezen bij hidradenitis suppurativa. De wonden die daarbij ontstaan kunnen een breedte van 10 cm of meer hebben. Met gewone hechtingen is zo'n overspanning niet te sluiten omdat de draad inscheurt. Met de dubbele katrolhechting lukt het wel. De hechting is ook zeer geschikt voor het sluiten van grote defecten op het schedeldak, op het onderbeen, en eigenlijk in alle situaties waarin het aanvankelijk lijkt of een wond niet dicht te krijgen is. Ook kan de hechting worden gebruikt bij atrofische huid (ouderen, corticosteroïd-atrofie) omdat de hechting vanwege de twee horizontale lussen ter weerszijden van de wond niet snel door de huid zal scheuren. Het is in feite een combinatie van een matrashechting en twee katrolhechtingen.

Double pulley stitchDouble pulley stitch

Voor de hechting is een sterke draad nodig (ethilon 3-0 of 2-0) met een niet te korte naald. De eerste steek begint ver van de wondrand en komt aan de andere kant dicht bij de rand weer uit de huid. De tweede steek begint dicht bij de wondrand en gaat naar de andere kant, ver van de wondrand. Daar wordt een horizontaal deel geplaatst parallel aan de wond, 0.5 tot 1 cm breed. Vervolgens gaat de draad op identieke wijze weer naar de andere kant. Pas op dat de draden in de diepte niet over elkaar heen gaan kruisen. Trek de draad aan door er een simpele platte knoop in te leggen. Dit gaat erg makkelijk. Niet een lockende knoop leggen want dat is niet nodig om deze hechting aan te trekken en de draad kan breken bij de knoop. Rustig op de juiste spanning brengen, lusjes zonodig apart aantrekken, en vervolgens wel knopen met 2 of 3 lockende knopen. Het verwijderen van een dubbele katrolhechting gaat erg makkelijk (als degene die verwijdert weet wat voor hechting het is): de twee middelste hechtingen over de wond doorknippen en dan trekken aan de knoop voor het ene deel van de hechting en aan de lus aan de andere kant voor het andere deel van de hechting.


Hieronder een voorbeeld van het gebruik van de dubbele katrolhechting bij hidradenitis suppurativa. Er wordt een groot fistelcomplex verwijderd van de bil tot aan gezond weefsel. Daarbij resteert een grillige maar wel sluitbare vorm. De grootste overspanning is meer dan 10 cm. Door meerdere katrolhechtingen te gebruiken lukt het om het defect primair te sluiten.

Dubbele katrolhechtingDubbele katrolhechting
   
Dubbele katrolhechting Dubbele katrolhechting
   
Dubbele katrolhechting Dubbele katrolhechting


Hieronder een voorbeeld van de dubbele katrolhechting, gebruikt op het schedeldak. Hier is alleen in het middel een dubbele katrolhechting gebruikt.
De hechting kan ook als tijdelijke steunhechting worden gebruikt. Maar het is beter om hem gewoon te laten zitten.

Dubbele katrolhechtingDubbele katrolhechting
Dubbele katrolhechting op de schedel Dubbele katrolhechting op de schedel


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nlW3C-html-4.01-valid