Abietic acid (Abietinezuur)  home ICD10: L23.9

Abietic acid

Formule CAS
C20H30O2 514-10-3

English

Achtergrond
Abietinezuur (abietic acid, abietinic acid, sylvic acid) is een natuurlijke substantie afkomstig van naaldbomen. Het is de belangrijkste component van hars zuur (resin acid), een bestanddeel uit naaldhout en hars dat irritatie en contactallergie kan veroorzaken. Het wordt via isomerisatie bereid uit hars (rosin, oleorosin) van naaldbomen (coniferen) en pijnbomen zoals Pinus insularis (Khasi Pine), Pinus kesiya (Royle), Pinus strobus (Eastern White Pine), en Pinus sylvestris (Scots Pine). Hars heeft een vaste consistentie, abietinezuur is meer vloeibaar. Ester of zout verbindingen worden abietate genoemd. Abietic acid behoort tot de abietane diterpenen (diterpeencarbonzuur). Het wordt gebruikt in lakken, vernis, zeep, harsen, productie van metal resinates, plastic en papier. Hars wordt sinds eeuwen gebruikt in de scheepsvaart om het hout te preserveren. Het wordt ook gebruikt op violen. En om epoxylagen te verwijderen van elektronica printplaten. Hars zuren worden gemengd met glycerol tot esther gum, dit wordt gebruikt in verf, lak, vernis.

Synonymen
[1R-(1a,4ab,4ba,10a(a)]-1,2,3,4,4a,4 b,5,6,10,10a-Decahydro-1,4a-dimethyl-7-(1-methylethyl)-1-phenanthrenecarboxylic acid
13-Isoporpylpodocarpa-7,13-dien-15-oic acid
Abietic acid
Abietinezuur
Sylvic acid
13-Isopropylpodocarpa-7,13-dien-15-oic acid
7,13-Abietadien-18-oic acid
AI3-17273
Abietate
CCRIS 3183
EINECS 208-178-3
Kyselina abietova
NSC 25149

Gebruik
Plakband
Zeep (bruine zeep)
Kauwgom
Reinigingsmiddelen
Koelvloeistof
Cosmetica
Snij vloeistof
Tandheelkunde (gebitsafdruk)
Deodorant
Lijm
Inkt
Isolatie tape
Stoma materialen
Papier
Polish
Sealants
Soldeervloeistof
Zwachtels
Vernis
Vioolhars

Kruisreacties
Colophony (colofonium)
Dihydroabietyl alcohol

Ongebruikelijke reacties
Contact-urticaria

Terug naar overzicht contactallergenen


Referenties
1. Wahlberg JE. Abietic acid and colophony. Contact Dermatitis 1978;4(1):55.
2. Karlberg AT, Boman A, Wahlberg JE. Allergenic potential of abietic acid, colophony and pine resin-HA. Clinical and experimental studies. Contact Dermatitis 1980;6(7):481-487.
3. Karlberg AT, et al. Is abietic acid the allergenic component of colophony? Contact Dermatitis 1985;13(4):209-215.
4. Karlberg AT. Pure abietic acid is not allergenic [letter; comment]. Contact Dermatitis 1989;21(4):282-285.
5. Hausen BM et al. Contact allergy due to colophony (III). Sensitizing potency of resin acids and some related products [see comments]. Contact Dermatitis 1989;20(1):41-50.
6. Hausen BM, Krohn K, Budianto E. Contact allergy due to colophony (VII). Sensitizing studies with oxidation products of abietic and related acids. Contact Dermatitis 1990;23(5):352-358.
7. Shao LP et al. The allergenicity of glycerol esters and other esters of rosin (colophony). Contact Dermatitis 1993;28(4):229-234.
8. Gafvert E et al. Allergenicity of rosin (colophony) esters (II). Glyceryl monoabietate identified as contact allergen. Contact Dermatitis 1994;31(1):11-17.
9. Gafvert E. Allergenic components in modified and unmodified rosin. Chemical characterization and studies of allergenic activity. Acta Dermato-Venereologica. Supplementum 1994;184:1-36.
10. Fisher AA. Allergic contact dermatitis in a violinist. The role of abietic acid - a sensitizer in rosin (colophony) - as the causative agent. Cutis 1981;27(5):466, 468, 473.
11. El Sayed F, Manzur F, Bayle P, Marguery MS, Bazex J. Contact urticaria from abietic acid. Contact dermatitis 1995;32(6):361-362.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

03-08-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid