Huidziekten.nl spacer Zakboek spacer Folders spacer Kompas spacer Google spacer Pubmed spacer Links
  
Informatie over de website www.huidziekten.nl 
Over www.huidziekten.nl

Huidziekten.nl is een onafhankelijke en niet-commerciële website met beknopte informatie over huidziekten, primair gericht op de dermatoloog en de dermatoloog in opleiding. Maar ook huisartsen, huisartsen in opleiding, co-assistenten, en medisch specialisten in andere vakgebieden blijken veel gebruik te maken van de website. De site bestaat sinds 2001 en het aantal bezoekers is inmiddels de 100 miljoen ruim gepasseerd. Het doel van de website is om informatie in de Nederlandse taal aan te bieden die bruikbaar is voor de dagelijkse (poli-)klinische praktijkvoering en voor de opleiding van arts-assistenten. Daarnaast zijn er ook veel folders voor patiënten opgenomen, waarin wordt geprobeerd om de dermatologische ziektebeelden duidelijk uit te leggen.

De informatie is zo objectief mogelijk, en evidence-based met bronvermelding waar mogelijk (bij een aantal huidziekten, met name de zeldzame, zijn nog geen gedegen studies beschikbaar).

De informatie is samengesteld uit bronnen uit de internationale literatuur en het internet, onder hoofdredactie van dr. J.R. Mekkes, dermatoloog, beheerder en editor van deze site. Vele dermatologen, dermatologen in opleiding, en artsen uit anders specialismen hebben een bijdrage geleverd aan deze site (zie de lijst van bijdragende auteurs).

In 2004 ontving J.R. Mekkes voor dit initiatief de Leo Dermatology Award. Deze award wordt jaarlijks uitgereikt onder auspiciën van de Nederlandse Vereniging voor Dermatovenereologie aan de dermatoloog die naar het oordeel van de jury een grote bijdrage heeft geleverd aan de kwaliteit van de dermatologische zorg in de ruimste zin van het woord.
spacer Jan Mekkes (Hoofdredacteur Huidziekten.nl)

Inmiddels hebben vele professionals de site gevonden en staat www.huidziekten.nl op de eerste plaats van de meest gerenommeerde zoekmachines (Google, Bing, Yahoo, Ask, Aol Search, Wow, Infospace).

Het gedeelte van de website dat gericht is op artsen trekt op dit moment ongeveer 11 miljoen bezoekers per jaar (7 miljoen unieke bezoekers, 11 miljoen paginabezoeken, zie grafiek hier onder). Het totaal aantal paginabezoeken tot nu toe van het artsen-gedeelte is meer dan 100 miljoen. De bezoekersaantallen worden gemeten met Statcounter en zijn voor iedereen in te zien op de homepagina.
De pagina's met informatie voor patiënten (patiëntenfolders) werd 35 miljoen keer bezocht. De belangstelling van patiënten voor de website is aan het afnemen; de website is ook niet bedoeld voor patiënten.
Omdat het een Nederlandstalige website is, komen de bezoekers vooral uit Nederland (69%) en uit België (23%). Jaarlijks bezoekt een derde van de Nederlandse bevolking (32%) één of meerdere keren de website. Binnen het Nederlands taalgebied is www.huidziekten.nl sinds 2008 de best bezochte dermatologische website (bron: Alexa Web Information Company).

Bezoekersaantallen

Aanvullingen en suggesties zijn uiteraard van harte welkom.

Uw opmerkingen per email verzenden:

 
Geschiedenis:

Vroeger, toen er nog geen internet was, had elke aios dermatologie een Succes agenda die net in de witte jas paste, met daarin zelf verzamelde blaadjes met recepten, verkleind gekopieerde tabellen, samenvattingen van hoofdstukken uit leerboeken zoals de Braun Falco en de Rook en handgeschreven blaadjes met aantekeningen. En toen waren er opeens computers (Olivetti, IBM, Compaq), laserprinters, geavanceerde software (WordPerfect 4.2) en internet en konden teksten worden geprint, verkleind naar A5-formaat, gesneden met een snijmachine en geperforeerd met de kostbare (65 gulden) 6-gats perforator voor de Succes agenda. Zo ontstond het zakboek dermatologie van het AMC. Daarna kwam internet, de mogelijkheid om een domeinnaam te registreren, en software om een website te maken (Frontpage 2000).
De oorsprong van deze website: home-made losbladig dermatologie zakboek in Succesagenda
 
Informatie voor patiënten

Huidziekten.nl is nadrukkelijk niet bedoeld voor het beantwoorden van vragen van patiënten.

Vooralsnog geldt voor patiënten dat het beste advies is:
maak een afspraak met uw huisarts of dermatoloog als u een dermatologische klacht of vraag heeft.

Op deze site zijn wel een aantal informatiefolders over huidziekten opgenomen voor patiënten.
Verder zijn een groot aantal links naar patiëntenverenigingen opgenomen.
Ook kan worden doorgelinkt naar de website van de NVDV (Nederlandse Vereninging voor Dermatogie en Venereologie) waarop een groot aantal patiëntenfolders is te vinden.

NB: Informatie in patiëntenfolders en op websites kan behulpzaam zijn bij het begrijpen van een ziektebeeld maar kan nooit in de plaats komen van een bezoek aan een arts.
 
Achtergrond van deze website

De dermatoloog heeft om zijn vak goed uit te oefenen een grote hoeveelheid praktische kennis en informatie nodig:

- diagnosen (circa 3000 verschillende dermatologische ziektebeelden)
- kennis om tot de goede diagnose te komen
- kenmerken, klinisch beeld, histologisch beeld
- differentiële diagnose
- diagnostische mogelijkheden
- behandeling
- lokale therapie (specialité, FNA, over the counter)
- systemische therapie
- diverse ingrepen (chirurgie, cryotherapie, laser, etc.)
- bijwerkingen, interacties, complicaties
- afleveringsvorm, hoeveelheid, dosering, duur
- is het verkrijgbaar, geregistreerd, standaardassortiment, motivatie nodig
- wordt het nog vergoed, moet de patiënt bijbetalen

Gezien de grote hoeveelheid informatie en de snelle wijzigingen is een systeem waarop informatie te vinden is handig. Een website zoals deze kan daarin voorzien.
 
Mobile friendly

Het wordt steeds belangrijker dat websites mobile friendly zijn. Google heeft in april 2015 aangekondigd dat de ranking van websites meer afhankelijk zal worden van de mobielvriendelijkheid. De meeste pagina's zijn inmiddels omgezet naar een responsive webdesign, geschikt voor de vele verschillende formaten tablets, smartphones, oudere mobiele telefoons en high-resolution desktops. Sommige pagina's, zoals de overzichtstabellen in het dermatologisch formularium zijn niet geschikt om bekeken te worden op een klein beeldscherm.

Smartphones worden sinds augustus 2015 automatisch omgeleid naar een beginpagina voor kleinere schermen (www.huidziekten.nl/mobile/m.index.htm). Daarvandaan is ook de pagina op desktopformaat nog op te roepen. De kern van huidziekten.nl voor artsen zijn de zakboekpagina's. Mobiele gebruikers wordt geadviseerd om daarvoor de pagina www.huidziekten.nl/mobile/m.zakboek.htm te gebruiken als beginscherm. De individuele zakboekpagina's zijn inmiddels allemaal omgezet naar een mobile friendly formaat. Gebruikers van iPads kunnen de pagina's zonder problemen lezen maar worden wel omgeleid naar een andere inhoudsopgave geschikt voor iOS (www.huidziekten.nl/zakboek/alfabet/a-ipad.htm).
 
Wat is er te vinden op huidziekten.nl

Een informatiesysteem voor de dermatoloog en de dermatoloog in opleiding.
Gericht snel vinden (met alfabetische diagnoselijst) van informatie die relevant is voor de dagelijkse klinische praktijk.
Overzicht van documenten en formulieren voor de opleiding tot dermatoloog.
Beknopt (samenvattingen: minimale informatie die nodig is om de diagnose te stellen, differentiele diagnose rijtjes, en therapie-opties). Essentie in één scherm, indien mogelijk.
Dus geen uitgebreide teksten, die bronnen van informatie zijn er immers al, en komen ook allemaal steeds meer online beschikbaar: leerboeken, NVDV-richtlijnen, NHG richtlijnen, tijdschriftartikelen, reviews, meta-analysen. Het nadeel van de tot nu toe verschenen richtlijnen is dat het vrijwel zonder uitzondering uitvoerige teksten zijn, tientallen pagina's lang. In de dagelijkse praktijkvoering is er geen tijd voor het doornemen van dit soort teksten. Er is behoefte aan het samenvatten van de essentie: een goede richtlijn bestaat op de werkvloer uit maximaal 1 A4-tje.
Van nut voor de opleiding (PROVOKE, efflorescentieleer, differentiële diagnose, overzicht van geneesmiddelen die de assistent moet kennen, klinische foto's, histologiebeelden).
Illustraties, powerpointpresentaties, video, PDF bestanden.
Foto's van kliniek en PA.
Ingescande pathologie coupes in hoge resolutie waar je zelf in kunt inzoomen.
Een groot aantal gecontroleerde links naar buiten de site.
Patiëntenfolders.
Links van alfabet naar patiëntenfolders.
Links van alfabet naar diagnose codes.
●  Links naar verrichtingen codes.
●  Diagnose code lijst met ICD-10 code en DBC code.
●  Patiënten productinformatie
●  Nederlandse richtlijnen
●  Buitenlandse richtlijnen
●  Overzicht van dermatologische therapeutica (afleverhoeveelheid, dosering, bijbetalen, (poli-)klinisch formularium, recepten en bijsluiters printen).
●  Overzicht producten die niet in kompas staan: over the counter drugs, FNA, cosmetica en verzorgingsproducten, magistrale receptuur.
●  Overzicht van wondbedekkers met bestelinformatie.

N.B.: sommige pagina's van de site zijn alleen met een wachtwoord toegankelijk.
Dit betreft alleen pagina's die specifiek bedoeld zijn voor medewerkers van het Amsterdam UMC (lokale protocollen, telefoonnummers, ebooks, pdf bestanden van publicaties en andere bestanden die alleen voor AMC medewerkers toegankelijk zijn).
 
Gebruik van foto's van deze website

Huidziekten.nl is bedoeld als een educatieve website gericht op arts-assistenten in opleiding. Vanuit die filosofie wil de redactie geen belemmeringen opwerpen voor gebruik van de afbeeldingen voor educatieve en niet-commerciële toepassingen.

Let op: alleen de foto's waarbij als bron expliciet vermeld staat: [bron: www.huidziekten.nl] mogen worden gebruikt. Vermeld bij gebruik de bron (bron: www.huidziekten.nl).
Voor meer informatie zie de copyright afbeeldingen pagina (copyright images).
  
Webdesign / Webmaster: spacer J.R. Mekkes
Webhosting:   www.antagonist.nl
Copyright:   J.R. Mekkes - www.huidziekten.nl 2001-2024
 
Confidentiality - privacy - security policy

De redactie van huidziekten.nl gaat zorgvuldig om met privacy aspecten. Gegevens die zijn opgegeven door bezoekers van de website (zoals namen, adressen, emailadressen, persoonlijke en/of medische gegevens) worden vertrouwelijk behandeld, en nooit doorgespeeld aan derden. De site bevat geen virussen, spyware of adware.

norton  google
Cookies

De website maakt beperkt gebruik van cookies. Conform EU richtlijnen uit 2024 wordt bij het eerste bezoek aan de website toestemming gevraagd voor het gebruik van cookies. Als u hier aangeeft akkoord te gaan verdwijnt de pop-up die om toestemming vraagt uit beeld en verschijnt niet nog een keer in beeld bij een volgend bezoek aan deze website (tenzij u in uw browser alle cookies wist of tenzij de browser geen cookies opslaat). In sommige ziekenhuizen staat centraal ingesteld dat cookies niet worden opgeslagen, in dat geval moet helaas bij elk nieuw bezoek de cookie pop-up weer worden weggeklikt.


Analytische cookies

Er zijn cookies van statcounter.com voor het tellen van bezoekers. Dit zijn zogenaamde analytische cookies die nodig zijn voor het functioneren van de website, specifiek voor het tellen van bezoekersaantallen. In de software voor het tellen van bezoekers wordt de cookie functie gebruikt om bij te houden of een bezoeker voor het eerst een pagina bezoekt (unieke bezoeker) of al vaker een pagina heeft bezocht.


Cookies van Google

De website bevat ook cookies van Google Adsense die gebruikt worden in de Google zoekfunctie en op pagina's met Google advertenties onder aan de pagina. Het gebruik van de Google Search functie (voor het snel kunnen doorzoeken van deze website) en het plaatsen van cookies zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden.
Financial disclosure and advertising policy

De website www.huidziekten.nl is onafhankelijk en niet commercieel, en is vrij toegankelijk. In de beginperiode was het mogelijk, mede door een gewonnen prijs, om de website volledig te vrijwaren van advertenties en sponsoring. Omdat er wel toenemend kosten zijn verbonden aan het maken en onderhouden van de duizenden pagina's, en aan het hosten van de website zijn er nu op sommige pagina's Google advertenties opgenomen (Google Ads) om de kosten te dekken. De Google advertenties komen voor in de zoekfunctie (Google search) en onderaan teksten. De Google advertenties zijn vanwege de karakteristieke layout en plek goed herkenbaar als advertentie en niet te verwarren met de content van www.huidziekten.nl.
Disclaimer

De inhoud is voortdurend in opbouw en kan onjuiste of achterhaalde adviezen bevatten. Alle pagina's zijn voorzien van een datum en van de naam van de auteur. De samenstellers van de zakboek tekst (zie overzicht bijdragende auteurs) zijn niet aansprakelijk voor eventuele fouten in de tekst en wijzen elke aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid voor eventueel foutief medisch handelen als gevolg van deze teksten van de hand. De websites bevat links naar andere websites. De redactie kan niet garanderen dat de informatie op deze websites correct en uptodate is.
 
06-02-2024 (JRM) - www.huidziekten.nl
 
Richtlijnen dermatologie spacer CAT database dermatologie spacer Ingescande PA-coupes spacer Website van de NVDV spacer Patientenverenigingen spacer Zalfkiezer spacer Website informatie