Huidziekten.nl spacer Zakboek spacer Folders spacer Kompas spacer Google spacer Pubmed spacer Links
 
nu.nl spacer nieuws spacer media
Fabrikanten: geef wijzigingen door!
1 nov 2009 Nieuwe richtlijn psoriasis
Nieuwe Europese richtlijn over de systemische behandeling van psoriasis: European S3 Guidelines on the systemic treatment of psoriasis vulgaris

15 sep 2009 Nieuw product: Stelara
Stelara (ustekinumab) van Janssen-Cilag voor ernstige psoriasis. Ustekinumab is een humaan monoklonaal antilichaam tegen interleukines IL-12 en IL-23, die een rol spelen bij psoriasis. Doseringsschema: 45 mg (1 flacon a 0.5 ml) op week 0 en 4, daarna elke 12 weken. Bij een gewicht boven de 100 kg is de dubbele dosis nodig. Het middel wordt volledig vergoed bij matige tot ernstige plaque psoriasis waarbij PUVA therapie, methotrexaat en ciclosporine niet effectief waren of gecontra-indiceerd.

1 sep 2009 Nieuw product:
AnaMel perianale zalf

1 jul 2009 Behandeling van schurft wordt weer volledig vergoed
Loxazol crème tegen schurft wordt weer volledig vergoed. Dit is een verstandig besluit van minister Klink. Een behandeling van een heel gezin met schurft kan aardig in de papieren lopen, niet iedereen kan zich dit veroorloven. Hierdoor wordt de behandeling soms niet of niet goed uitgevoerd. Dit werkt epidemieën in de hand met als gevolg veel overlast en juist hogere zorgkosten. Loxazol lotion tegen hoofdluis wordt niet vergoed. De luizen hebben inmiddels geprotesteerd, en de zaak voorgelegd aan de commissie gelijke behandeling en het meldpunt discriminatie.

1 jul 2009 Xamiol vergoed
Xamiol scalp gel (calcipotriol monohydraat 50 μg/g, betamethason dipropionaat 0.5 mg/g) wordt volledig vergoed. De prijs voor een flacon van 60 ml is circa 45 euro.

25 jun 2009 Contralume Ultra niet meer leverbaar
Contralume Ultra zonnebrandmiddel is niet meer leverbaar in Nederland.

3 mrt 2009 Nieuw product:
5-ALA (aminolevulinezuur) 20% in een gel voor PDT van Fagron. Prijs 200 € voor tube à 3 g.

1 mrt 2009 Nieuw product: Xamiol
Xamiol scalp gel (calcipotriol monohydraat 50 μg/g, betamethason dipropionaat 0.5 mg/g) is verkrijgbaar. Net als bij Dovobet ligt de prijs hoger dan de losse componenten, daarom moet de patiënt bijbetalen. Vanuit marketing technische redenen is er een tijdelijke terugbetaal cq om niet verstrekking actie van de fabrikant. De patiënten kunnen met een speciaal terugbetalingsformulier de kosten terugkrijgen.

19 feb 2009 Veiligheidsmelding: Raptiva
Raptiva (efalizumab) wordt teruggetrokken van de markt. EMEA, de Europese instantie die waakt over de veiligheid van geneesmiddelen, adviseert dit. Het advies moet nog bekrachtigd worden door de Europese commissie, maar die neemt dit advies meestal over. De reden is dat er inmiddels bij 3 patiënten die behandeld werden met efalizumab progressieve multifocale leuko-encefalopathie is ontstaan. Hiervan zijn 2 patiënten overleden. Het advies is om Raptiva voor de indicatie psoriasis niet meer voor te schrijven, en patiënten die het gebruiken over te zetten op een ander middel.

12 feb 2009 Efudix
Meda Pharma heeft het product Efudix overgenomen. Meda stopt met de 20 g tube en gaat alleen nog de 40 g tube leveren. In het begin zal er nog 20 g in voorraad zijn bij de diverse apothekers en eventueel via import uit omringende landen, maar op termijn stopt dit. Daarom is het beter vanaf heden alleen de 40 g tube voor te schrijven. Omdat de meeste patiënten maar enkele grammen nodig hebben, zal er veel Efudix worden weggegooid.

11 feb 2009
Calcipotriol van de markt
Calcipotriol zalf 120 g generiek (Sandoz) is niet meer leverbaar in Nederland. Daivonex (calcipotriol) zalf van Leo Pharmaceutical Products was al eerder van de markt gehaald, als onderdeel van een strategie om het combinatie product Dovobet (calcipotriol + betamethasondipropionaat) volledig vergoed te krijgen. De firma Sandoz is d.m.v. een rechtszaak gedwongen om te stoppen met het generieke product. In Duitsland is het middel nog wel verkrijgbaar.

5 feb 2009 Telfast niet meer vergoed
Telfast (fexofenadine) 120 mg is vanaf nu ook over the counter verkrijgbaar (zelfzorg geneesmiddel, niet recept-plichtig). De nieuwe naam wordt STP.free. Als gevolg daarvan wordt het niet meer vergoed. De 180 mg en 30 mg (junior) blijven wel vergoed.
    
27 jan 2009 Enbrel geregistreerd voor kinderen
Enbrel (etanercept) is nu ook geregistreerd en wordt vergoed voor kinderen vanaf 8 jaar met ernstige plaque psoriasis. Voor andere biologicals, waaronder Humira (adalimumab) geldt nog een leeftijdsgrens voor registratie en daarmee ook vergoeding vanaf 18 jaar.

1 jan 2009 DBC levert geld op
De invoering van de DBC-registratie heeft onbedoelde neveneffecten. In de Academische Ziekenhuizen en in andere ziekenhuizen waar artsen in loondienst werken lijkt de productie op papier gestegen terwijl die in werkelijkheid is gedaald. De oorzaak hiervan is de automatisering van de DBC-registratie. Voorheen werden verrichtingen slecht geregistreerd in deze ziekenhuizen. Nu is alles geautomatiseerd en is het niet meer mogelijk om een verrichting te vergeten te declareren.

1 dec 2008 J&J wordt Systagenics
Johnson & Johnson heeft de divisie wondzorg producten verkocht. Deze gaan door onder een nieuwe naam. De naam van het nieuwe bedrijf is Systagenix Wound Management.
 
3 nov 2008 Veiligheidsmelding: progressieve multifocale leuko-encefalopathie bij 1 patiënt behandeld met efalizumab (Raptiva) voor psoriasis (zie PDF bestand).

23 okt 2008 Allergeendichte matrashoezen niet meer vergoed
Allergeendichte matrashoezen voor patiënten met atopisch eczeem en huisstofmijt allergie worden met ingang van 1 januari 2009 niet meer vergoed door de zorgverzekeraars.
 
26 sep 2008 Nieuws over Humira (adalimumab) bij hidradenitis suppurativa
Na een slepende serie rechtszaken heeft de centrale raad van beroep bepaald dat verzekeraar VGZ dit middel moet vergoeden bij een patiënte met een ernstige vorm van hidradenititis suppurativa. De betrokken patiënte werd eerder met succes behandeld met infliximab maar kreeg een allergische reactie hierop. Humira kon zonder problemen worden toegepast, echter haar zorgverzekeraar weigerde de vergoeding hiervan. Na 3 jaar procederen won patiënte uiteindelijk haar zaak in hoger beroep (zie uitspraak centrale raad van beroep, gepubliceerd op 26-09-2008).
  
15 sep 2008 Metvix
Metvix (methylaminolevulaat 160 mg/g) voor de indicatie actinische keratose valt onder de beleidsregel dure geneesmiddelen. Dit betekent dat bij intramuraal gebruik 80% van de kosten door de zorgverzekeraar worden terugbetaald. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2008.
  
7 jun 2008 Veiligheidsmelding Regranex
De Amerikaanse FDA heeft een waarschuwing uitgegeven (black box warning) over Regranex (becaplermin) gel.
De waarschuwing is dat patiënten die meer dan 3 tubes gebruiken in 2 jaar een vijf maal hogere kans hebben om te overlijden aan een maligniteit. Zie verder op de website van de FDA.
  
8 mei 2008 Nieuwe magistrale producten
van de Magistrale Bereider / Fagron: diclofenac emulsie 3%, fusidinezuur + triamcinolon in miconazolcrème, tretinoinehydrochinoncrème 0.05%/2% en tretinoinehydrochinoncrème 0.05%/5%
 
30 mrt 2008 Hidradenitis suppurativa
Nieuws voor patiënten met ernstige hidradenitis suppurativa: op grond van een uitspraak van de Commissie Farmaceutische Hulp van 25 februari 2008 worden Infliximab en Enbrel vergoed voor patiënten met ernstige hidradenitis suppurativa, maar Humira niet. Op farmacologische gronden is er geen reden om Humira uit te sluiten van vergoeding, maar omdat er vrijwel geen studies zijn verricht met Humira bij hidradenitis suppurativa, doet de commissie daar geen uitspraken over.

11 mrt 2008 Nieuw product: Aerius smelt tablet 2.5 en 5 mg
 
11 mrt 2008 Nieuw product: Duac Acne gel (clindamycine 1%, benzoylperoxide 5%).
 
7 mrt 2008 Resistente scabies
Melding GGD Amsterdam: er zijn gevallen gemeld van scabies waarbij resistentie wordt vermoed op de combinatie lindaan + ivermectine. Het advies is om bij hardnekkige scabies gevallen waarbij herbesmetting niet aannemelijk is permetrine 5% crème te geven in combinatie met ivermectine en dit na 1 week te herhalen (zie PDF bestand).
   
9 mrt 2008 Veiligheidsmelding: progressieve multifocale leuko-encefalopathie door reactivatie van JC virus bij CellCept (mycofenolaatmofetil) (zie PDF bestand).
  
12 feb 2008 Veiligheidsmelding: Stevens Johnson syndroom en DRESS achtige reacties op Avelox (moxifloxacine) (zie PDF bestand).
  
20 dec 2007 Nieuw product: Humira
Humira (adalimumab) is geregistreerd voor de behandeling van matige tot ernstige chronische plaque psoriasis. Verwacht wordt dat de vergoeding in de loop van 2008 geregeld wordt.
 
19 dec 2007 Vervallen: Dermovate hydrogel
Dermovate hydrogel 30 gram is niet meer leverbaar. Dermovate crème 30 g, lotion 30 ml en zalf 30 g zijn nog wel leverbaar.
  
15 okt 2007 Nieuw product: Clobex shampoo (clobetasol propionaat) 125 ml voor psoriasis capitis.
  
9 okt 2007 Enbrel
Vanaf 1 januari 2008 zal Enbrel alleen nog beschikbaar zijn als voorgevulde spuit (25 mg, 50 mg, en 25 mg kinderverpakking).
  
1 okt 2007 Betadine toch vergoed
Betadine zalfgazen (geregistreerd als geneesmiddel) worden al een tijd niet meer vergoed, maar de nieuwe Betadine Desinfectiegazen (Meda Pharma BV) op macrogol gelbasis (geregistreerd als medisch hulpmiddel) worden weer wel vergoed. Belangrijk is om dan wel de exacte naam Betadine Desinfectiegazen op het recept te vermelden.
 
20 aug 2007 P3NP screening bij MTX in plaats van leverbiopt
Procollageen III aminoterminaal peptide (PIIINP) als marker voor leverfibrose bij psoriasis patiënten die methotrexaat gebruiken, kan worden bepaald bij (o.a.) het laboratorium endocrinologie van de VU (1 ml serum, zie aanvraagformulier extramuraal VUMC, kosten circa 19 euro).
  
25 jul 2007 Aldara vergoed
Voor Aldara (imiquimod) crème hoeft geen machtiging meer te worden aangevraagd. Aldara is ingedeeld in groep 1 van de bijlage 2 geneesmiddelen, waarvoor toetsing vooraf niet nodig is. Het uitschrijven van een recept volstaat. De diagnose hoeft niet op het recept vermeld te worden.
 
18 jul 2007 Fibrosemarkers
Siemens Medical Solutions brengt in Europa een CE-gekeurde testkit (ELF) op de markt waarmee in het bloed betrouwbaar kan worden bepaald of er sprake is van leverfibrose. De test omvat 3 markers van fibrose, hyaluronzuur (HA), procollageen III aminoterminaal peptide (PIIINP), en weefselremmer van metalloproteinase 1 (TIMP-1). Deze test kan de discutabele leverbiopsie bij methotrexaat vervangen. Het is nog niet bekend welke laboratoria in Nederland de test gaan aanbieden.

18 jun 2007 Betnelan huidemulsie
Betnelan huidemulsie 30 ml is niet meer leverbaar. De 100 ml flacon is nog wel leverbaar.
  
15 jun 2007 Vervallen: Daivonex
Vanaf 1 juli 2007 is Daivonex zalf niet meer leverbaar. De overige calcipotriol varianten blijven wel leverbaar. Het besluit is gebaseerd op commerciële overwegingen.
  
15 jun 2007 Betadine toch vergoed
Met ingang van juni 2007 worden betadine antiseptische gazen weer vergoed.
  
10 mei 2007 Protopic volledig vergoed
Voor Protopic is de eis dat het eerste recept moet zijn uitgeschreven door een dermatoloog om voor vergoeding in aanmerking te komen, komen te vervallen.
  
23 apr 2007 Aldara bij BCC
Aldara (imiquimod) kan voor de indicatie superficieel basaalcelcarcinoom, waarvoor het reeds geregistreerd was, worden voorgeschreven zonder dat een artsenverklaring nodig is. Daarnaast is Aldara nu ook geregistreerd voor de behandeling van actinische keratose.
  
16 mrt 2007 MTX injecties
Methotrexaat injecties zijn ook leverbaar als kant-en-klare voorgevulde injectie spuiten van 10, 15, 20 en 25 mg (Metoject voorgevulde spuit).
  
16 feb 2007 Diprosone
De kleine verpakkingen (15 en 30) van Diprosone crème en zalf verdwijnen van de markt. De 100 g crème en zalf blijven leverbaar. Via parallel import is nog wel enige tijd de 30 g crème of zalf te bestellen.

06 feb 2007 Cellcept bij atopisch eczeem
CellCept (mycofenolaat mofetil) wordt met machting vergoed voor constitutioneel eczeem.
  
10 nov 2006 Xyzal drank
Xyzal (levocetirizine) is beschikbaar als drank voor kinderen vanaf 2 jaar.
  
6 nov 2006 Vervallen:
Dermovate vetcrème 30 g en 100 g zijn niet meer leverbaar.
  
1 aug 2006 Elidel vergoed
Elidel (pimecrolimus) wordt vanaf 1 augustus 2006 ook vergoed voor kinderen vanaf 2 jaar.
  
1 juli 2006 Protopic vergoed
Protopic (tacrolimus) wordt vanaf 1 juli 2006 ook vergoed voor kinderen vanaf 2 jaar.
  
15 mei 2006 Dovobet
Dovobet is vanaf mei 2006 alleen nog leverbaar in tubes van 60 g.
  
4 mei 2006 Nieuw product: Remicade
Remicade (infliximab) is nu in Nederland geregistreerd voor de indicatie psoriasis.
  
28 april 2006 Vervallen:
Daivonex 60 ml lotion is niet meer leverbaar, 120 ml nog wel.
1 dec 2005 Nieuwe middelen voor acne
Per 1 december 2005 is adapalene gel beschikbaar in Nederland. Al wat langer is ook isotretinoïne 0.05% gel beschikbaar. Beide preparaten zijn in de VS al jarenlang beschikbaar als specialités.
  
9 feb 2005 Basiszorg beperkt
Met ingang van 1 januari 2005 hebben veel verzekeraars hun basis zorgpakket beperkt. Patiënten met psoriasis of eczeem kunnen hierdoor in de problemen komen, met name degenen met ernstige vormen, die dagbehandeling behoeven. Een aantal zorgverzekeraars heeft nu de kosten gemaximeerd per keer of per jaar. 
Check uw polisvoorwaarden en stap over naar een verzekeraar die uw kosten wel vergoed !
  
31 dec 2004 Goed nieuws
Goed nieuws voor 2005: enkele geneesmiddelen voor chronisch gebruik die begin 2004 ten onrechte van vergoeding werden uitgesloten door de overheid, worden in 2005 weer gewoon vergoed. Voor de dermatologie gaat het om middelen als Zyrtec en Claritine. Ook is er een handige site waar te vinden is welke geneesmiddelen wel of niet vergoed worden of hoeveel er eventueel moet worden bijbetaald door de patiënt: www.medicijnkosten.nl 
   
15 aug 2004 Enbrel bij artritis psoriatica
Enbrel is geregistreerd voor de indicatie artritis psoriatica en wordt sinds 1 maart 2004 ook vergoed voor deze indicatie. De registratie voor ernstige plaque psoriasis wordt binnenkort verwacht.
  
1 aug 2004 Elidel crème niet vergoed voor de doelgroep
De overheid beperkt de vergoeding voor Elidel crème voor de leeftijdscategorie tot 16 jaar. De leverancier onderzoekt op dit moment, in samenwerking met patiëntenorganisaties en dermatologen de mogelijkheden om dit besluit aan te vechten omdat er geen medische gronden zijn om deze patiëntencategorie het middel te onthouden.
  
1 juni 2004 Elidel crème vergoed
Per 1 juni 2004 wordt Elidel crème (tacrolimus 10 mg/g, 30 g) volledig vergoed. Download bijsluiter (PDF)
 
1 jan 2004 Bezuinigingen
Per 1 januari 2004 treden diverse nieuwe bezuinigingen op de gezondheidszorg in werking. Zo worden o.a. vele zelfzorggeneesmiddelen niet meer vergoed, ook niet meer met een recept. Zie overzicht geneesmiddelen die niet meer vergoed worden (PDF bestand).
   
1 aug 2003 Nieuw product: Dovobet
Dovobet, de combinatie van Daivonex (calcipotriol) en Betnelan (betamethason) in één zalf, komt ook in Nederland op de markt voor psoriasis. Het middel verenigt twee oude, bekende componenten, die al eerder werden gecombineerd, in één zalf, hetgeen voor de patiënt een stuk gebruiksvriendelijker is en de therapietrouw bevordert. Probleem is nog dat de patiënt circa 9 euro per tube van 30 g moet bijbetalen.

1 juli 2003 Vergoeding Protopic
Protopic (tacrolimus) zalf wordt m.i.v. 1 juli 2003 volledig vergoed voor atopisch eczeem patiënten van 16 jaar en ouder, mits de indicatie door de dermatoloog is gesteld. Voor de patiëntengroep onder de 16 jaar moet nog steeds een machtiging worden aangevraagd bij de ziektekostenverzekeraar. Omdat dat juist de categorie is waarbij Protopic vaak gebruikt wordt (vanwege het algemene streven bij kinderen terughoudend te zijn met het gebruik van corticosteroïden), wordt er op dit moment nog doorgeprocedeerd door de producent, ondersteund door de Nederlandse dermatologen, om ook voor kinderen Protopic volledig vergoed te krijgen. Download bijsluiter (PDF)
   
16 mei 2003 Nieuw product: Propecia
Propecia (finasteride 1 mg) voor alopecia androgenetica (kaalheid bij mannen) is beschikbaar in Nederland. Het middel wordt niet vergoed. De prijs ligt rond € 1.55 per dag. Download bijsluiter (PDF)

15 mei 2003 Nieuw product: Elidel crème
Novartis kondigt aan dat Elidel (tacrolimus 10 mg/g) geregistreerd is in Nederland voor atopisch eczeem (crème, 30 g). De vergoeding is nog niet geregeld. Download bijsluiter (PDF)
  
15 mei 2003 Nieuw product: zilververband
Coloplast introduceert Contreet schuimverband geïmpregneerd met zilver, in 2 vormen: adhesief en niet adhesief. In de recent populaire categorie zilververbanden zijn nu beschikbaar Acticoat en Acticoat-7, Aquacel Ag, Actisorb Silver, en Avance.
  
14 mei 2003 Zyrtec niet meer vergoed
Zyrtec (cetirizine 10 mg) wordt niet meer vergoed. Het wordt vervangen door Xyzal (levocetirizine 5 mg). Xyzal wordt volledig vergoed. Zyrtec drank blijft voorlopig beschikbaar.
  
25 april 2003

Nieuw product: Proguide
Smith&Nephew introduceert ProGuide, een nieuw cohesief elastisch zwachtelverband dat in een breed gebied rond 50% uitrekking, dezelfde druk blijft uitoefenen.

27 nov 2002 Nieuw: Protopic
Protopic (tacrolimus) zalf is beschikbaar op de Nederlandse markt, voor atopisch eczeem. Het kan gewoon via de apotheek besteld worden, op recept. Een artsenverklaring is niet meer nodig. De vergoeding is nog niet geregeld. Voor bijzondere gevallen kan een machtiging worden aangevraagd bij de ziektekostenverzekeraar. Download bijsluiter (PDF)
    
   
   
Informatie over producten die (tijdelijk) niet meer leverbaar zijn
Soms verdwijnen producten van de markt zonder dat dit door middel van een mailing aan alle dermatologen wordt doorgegeven. Vaak wordt een product teruggetrokken om economische redenen (te weinig omzet) of omdat er iets mee is (effectiviteit discutabel of bijwerkingen). Maar het kan ook zijn omdat een grondstof (tijdelijk) niet meer leverbaar is.

De KNMP heeft een website waarop een overzicht staat van producten die (tijdelijk of definitief) niet meer leverbaar zijn: www.farmanco.knmp.nl
Dringende oproep aan fabrikanten en leveranciers: als u een product van de markt haalt of als het tijdelijk niet meer leverbaar is, geef dit dan ook door aan de redactie van www.huidziekten.nl via een email aan redactie@huidziekten.nl. Het is niet voldoende om alleen de apothekers te informeren, juist de beroepsgroep, de voorschrijvende dermatologen moeten worden geïnformeerd. Nu komt het te vaak voor dat de dermatologen van patiënten die tevergeefs bij de apotheek zijn geweest moeten horen dat een bepaald product niet meer leverbaar is. Dit is zeer onprofessioneel.

Via www.huidziekten.nl bereikt u snel de juiste doelgroep. De website wordt dagelijks gebruikt door dermatologen, arts-assistenten dermatologie en huisartsen voor het opzoeken van dermatologische therapieën (meer dan 11 miljoen paginabezoeken per jaar).
 
 
Richtlijnen dermatologie spacer CAT database dermatologie spacer Ingescande PA-coupes spacer Website van de NVDV spacer Patientenverenigingen spacer Zalfkiezer spacer Website informatie