knop homepagina knop zakboek knop folders knop farmacotherapeutisch kompas google knop pubmed knop emedicine knop links knop huidstichting knop link

    

systemische therapie in de dermatologie

      

Fabrikanten: geef wijzigingen door !

     

15 aug 2020 Emovate uit de handel

Vanwege assortimentsrationalisatie wordt Emovate zalf en creme (clobetason) uit het assortiment genomen. Het product is nog niet afgemeld voor de G-Standaard.

24 jan 2020 Picato (ingenol-mebutaat) van de markt gehaald

Ingenol-mebutaat (Picato) is door de handelsvergunninghouder teruggeroepen. Er zijn aanwijzingen dat gebruikers een verhoogd risico hebben op huidkanker. Vanwege dit verhoogde risico heeft het EMA het geneesmiddel geschorst.
 
4 okt 2019 Steeds meer dermatologische producten niet meer leverbaar

Op dit moment zijn er leveringsproblemen voor Aciclovir, Acid A vit crŤme, Aerius drank, Azitromycine, Betadine oplossing, Betamethason oplossing, crŤme, zalf en gel, Canesten gyno, Clarelux, Chloraethyl spray, Corsodyl mondspray, Cutivate crŤme en zalf, Dalacin oplossing, Dermovate crŤme en zalf, Diprosone crŤme, Diprolene zalf, Dovobet gel, Efudix, Elocon wateremulgerende zalf, Fexofenadine, Foliumzuur, Geroxalen, Hydrocortison Fagron, isotretinoÔne 10 mg, Ketoconazol shampoo, Levocetirizine, Locasalen, Miconazol strooipoeder, Protopic zalf 0,1%; 0,03%, Rozex, Rupatadine, Silkis,Tavegyl ampul, Terbinafine, Wartec, Zineryt.

Voor een actueel overzicht van alle producten met leveringsproblemen: zie de website www.farmanco.knmp.nl

Zie ook de lijst van dermatologie producten waarbij er nu leveringsproblemen zijn

25 jan 2019 Dovobet zalf niet meer leverbaar

LEO Pharma stopt met de levering van Dovobet zalf. Voor Dovobet zalf moest bijbetaald worden, dit werd door LEO Pharma gecompenseerd door levering via ApotheekZorg. Nieuwe regels maken dat dit niet meer mogelijk is. Nog wel leverbaar is Enstilar schuim. Ook zijn er generieke producten op de markt. Dit betekent dat vanaf februari in plaats van Dovobet zalf op het recept geschreven moet worden calcipotriol / betamethason zalf (calcipotriol 50 ug/g, betamethasondiproprionaat 0.5 mg/g).
12 juli 2018 Ibaril niet meer leverbaar; en de naam Ibaril verandert in Desoximetason Bipharma

In verband met een tech transfer zijn er wijzigingen en updates aangebracht in het dossier van Ibaril. Daarbij is aan Bipharma gevraagd om ook de naam te wijzigen vanwege verwarring met andere presentaties van het product elders in de wereld die ook onder de naam Ibaril worden vermarkt. De nieuwe naam van Ibaril wordt: Desoximetason Bipharma. Bij het indienen van de wijziging is er een vertraging opgetreden, waardoor er nu een out of stock situatie aan het ontstaan is. De firma Bipharma vindt de situatie heel vervelend, maar is gebonden aan de regelgeving in dezen. Naar verwachting kan Desoximetason Bipharma uiterlijk in week 36 weer geleverd worden. Voor actueel nieuws omtrent levering of alternatieven zie www.farmanco.knmp.nl.

2 jan 2018 Opening Huid Medisch Centrum

Op 2 januari 2018 is in Amsterdam op de Paasheuvelweg 28 het Huid Medisch Centrum geopend, een samenwerkingsverband tussen AMC, VUmc, en Centrum Oosterwal. In deze nieuwe dermatologische polikliniek wordt de dermatologie weer in de volle omvang aangeboden.

Huid Medisch Centrum

Voor meer informatie zie: www.huidmedischcentrum.nl

Het Huid Medisch Centrum is een samenwerking van het AMC, VUmc en Centrum Oosterwal. De dermatologische afdelingen van beide academische ziekenhuizen hebben een deel van hun zorg, de door de huisarts verwezen zorg, verplaatst naar het Huid Medisch Centrum. Deze academische ziekenhuizen van Amsterdam, VUmc en AMC, gaan zich uitsluitend richten op de academische zorg. Dit houdt in dat zij alleen nog patiŽnten behandelen met complexere huidaandoeningen, die zijn doorverwezen door andere dermatologen of medisch specialisten.

De filosofie van het Huid Medisch Centrum is dat de huisartsen patiŽnten met elk denkbaar dermatologisch probleem kunnen doorverwijzen naar het Huid Medisch Centrum. In tegenstelling tot de academische ziekenhuizen kan het Huid Medisch Centrum het complete spectrum aan dermatologische behandelingen aanbieden, inclusief behandelingen van benigne huidaandoeningen, spataderen, en cosmetische zorg. Daarnaast is er een grote aandacht voor klantvriendelijkheid en klantgerichtheid.

Er is nu ťťn adres voor alle huidzorg. Deze zorg is in een kleine organisatie efficiŽnt te organiseren, waardoor er kortere wachttijden te realiseren zijn.


Huid Medisch Centrum

Huid Medisch Centrum, Paasheuvelweg 28, 1105 BJ Amsterdam
Telefoon: 020-215 60 60
E-mail: info@huidmedischcentrum.nl
Website: www.huidmedischcentrum.nl


Waarom hebben de Academische Ziekenhuizen AMC en VUmc samen met Centrum Oosterwal besloten om deze nieuwe Amsterdamse dermatologische polikliniek op te richten?

Vroeger konden patiŽnten met elke dermatologische aandoening terecht bij het AMC of bij het VUmc. Maar er is al enkele jaren een ontwikkeling gaande waarbij de zorgverzekeraars bepaalde dermatologische behandelingen zoals de behandeling van spataderen of het verwijderen van niet kwaadaardige huidafwijkingen niet meer inkopen bij de Academische Ziekenhuizen omdat ze vinden dat deze ziekenhuizen te duur zijn, en zich alleen bezig zouden moeten houden met zeer complexe dermatologische problemen. Ook bij andere specialismen spelen dezelfde ontwikkelingen. Voor de huisartsen is dit een ramp want ze moeten dan voor elk probleem precies weten naar welk ziekenhuis ze een patiŽnt nog kunnen doorverwijzen. Ook voor patiŽnten is dit heel vervelend want regelmatig krijgen ze te horen dat ze voor de behandeling van hun huidaandoening een ander adres moeten zoeken omdat het in het Academisch Ziekenhuis niet meer wordt vergoed.

Het Huid Medisch Centrum lost dit probleem op: de huisartsen kunnen straks patiŽnten met elk denkbaar dermatologisch probleem doorverwijzen naar het Huid Medisch Centrum.

Het centrum is op dit moment beperkt geopend maar nog niet helemaal afgebouwd. Naar verwachting is in februari alles af.


13 jul 2017 Bericht van de NVDV:

Ichthyosis patiŽnten eisen ureum zalven terug in het basispakket en de NVDV steunt deze actie.

Ichthyosis Netwerken heeft het initiatief genomen tot een digitale petitie om ureumhoudende zalven terug krijgen in het basispakket. De NVDV heeft zich vrijwel onmiddellijk achter dit initiatief geschaard.

Wie de digitale petitie nog niet heeft ondertekend, kan dat alsnog doen via deze link.

De petitie is tot op heden door 4.000 mensen getekend. Dat moeten er veel meer worden.

In het programma Hart van Nederland is een kort interview uitgezonden met Chantal van der Velden en haar vijfjarige dochter Fleur (met ichthyosis) aangevuld met commentaar van Suzanne Pasmans. Het filmpje is door de NVDV ondertiteld en is te downloaden via de volgende link: https://we.tl/QIXnePyM7W

U kunt echt nog meer doen. Hoe? Door uw patiŽnten te attenderen op de petitie en hen te vragen deze te ondertekenen. Om het voor uw patiŽnten makkelijker te maken hebben we een formulier ontworpen (zie PDF bestand), dat patiŽnten kunnen ondertekenen. Deze formulieren kunt u sturen naar v.hercules@nvdv.nl.


De redactie van www.huidziekten.nl steunt deze actie ook en plaatst het daarom voor onbepaalde tijd op de homepagina van de website. PatiŽntjes met een droge huid ten gevolge van ichthyosis hebben ureumzalf nodig en het staat onomstotelijk vast dat deze zalven werken. Het is zeer storend dat ambtenaren en zorgverzekeraars de expertise van dermatologen volledig negeren met als enige drijfveer bezuinigen op de zorguitgaven. Chronische patiŽnten met ernstige huidaandoeningen zoals ichthyosis en eczeem worden hierdoor opgezadeld met hoge kosten.

ichthyosis

ichthyosis

14 feb 2017 Nieuw fase 2 onderzoek: anti-IL17a voor patiŽnten met matig tot ernstige acne

De Academische Centra in Rotterdam (Erasmus MC), Leiden (LUMC) en Groningen (UMCG), in samenwerking met het Centre for Human Drug Research (CHDR) zijn in december 2016 gestart met een geneesmiddelonderzoek naar het effect van anti-IL17A patiŽnten met matig tot ernstige acne. Het gaat om een dubbelblind gerandomiseerd multicenter onderzoek waarin de effectiviteit, veiligheid en farmacokinetiek van een nieuw anti-IL17a monoklonaal bij patiŽnten met matig tot ernstige acne vulgaris wordt onderzocht (CHDR1632).
  
Onderzoeksmiddel:
ē Monoclonaal antilichaam
ē Hoge affiniteit IL-17A en IL-17AF

Doel:
ē Het aantonen van effectiviteit bij patiŽnten met matig tot ernstige acne
ē Veiligheid, verdraagbaarheid en farmacokinetiek

Opzet:
ē Fase 2 dubbelblinde multicenter studie
ē Totaal: 75 patiŽnten met matig tot ernstige papulo-pustuleuze acne
ē 24 weken behandeling, maandelijkse s.c. injectie
ē De studie duurt ~37 weken met 9 studiebezoeken aan het CHDR
ē Deelnamevergoeding patiŽnten: 790 EUR

Bijzonderheden:
ē Optioneel biopten (extra vergoeding van 400 EUR)
ē Imaging met Canfield VISIA, dagelijkse Ďselfiesí  

Meer informatie over deelname aan dit onderzoek:
Mocht u meer informatie wensen met betrekking tot dit onderzoek of uw patiŽnt naar ons door willen verwijzen, dan kunt u contact opnemen met de arts-onderzoeker T. van der Kolk (071-7517155, tvdkolk@chdr.nl).

Voor deze informatieverstrekking, pre-screening, identificatie en selectie van geschikte patiŽnten en eventuele andere ontstaande kosten betreffende dit onderzoek kunt u uw declaratie sturen naar het CHDR, Zernikedreef 8, 2333 CL Leiden.

Onderzoeksteam: Tessa van der Kolk, Martijn van Doorn, Robert Rissmann & Koos Burggraaf

Het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) is ook ťťn van de onderzoekscentra. Wilt u contact opnemen met het UMCG? Dan kunt u contact opnemen met Ena Sokol (arts-onderzoeker, Dermatologie, Universitair Medisch Centrum Groningen) via tel: 06-25647064 of e-mail: e.sokol@umcg.nl

Print de informatie over dit onderzoek (PDF bestand) pdf

10 jan 2017 Nieuwe producten:
In aantocht, misschien al in 2017, is dupilumab (anti-interleukin-4 receptor alpha), voor de behandeling van atopisch eczeem.

7 jan 2017 Nieuwe producten:
Er zijn enkele nieuwe producten beschikbaar met calcipotriol: calcipotriol / betamethason schuim (Enstilar) en calcipotriol zalf, calcipotriol crŤme en calcipotriol lotion generiek.

20 mei 2016 Calcipotriol / betamethason Sandoz:
Sandoz heeft een generieke calcipotriol / betamethason zalf op de markt gebracht, in tubes van 30 of 60 g. De zalf is gewoon leverbaar via de apotheek en de patiŽnt hoeft niet bij te betalen.

13 mei 2016 Nieuwe producten voor psoriasis:
Voor psoriasis zijn recent of in de loop van 2016 nieuwe middelen beschikbaar: secukinumab, apremilast, en ixekizumab. En biosimilars: Remsima en Inflectra (infliximab), en Benepali (etanercept).

13 mei 2016 Triamcinolon preparaten weer vergoed
De triamcinolon 0.1% simplex basiszalf, 30 g (ZI-nummer: 15963519) en de triamcinolon 0.1% in vaseline paraffine gelijke delen, 30 g (ZI-nummer: 15967719) worden weer vergoed.

Deze bereidingen werden per 1 januari 2016 niet standaard meer vergoed, vanwege de registratie van diverse handelspreparaten. Omdat geregistreerde handelspreparaten op dit moment niet beschikbaar zijn, is men na overleg tussen de KNMP, dermatologen en zorgverzekeraars tot het besluit gekomen om deze doorgeleverde bereidingen weer te vergoeden aan patiŽnten, totdat de geregistreerde preparaten beschikbaar worden gesteld.

5 feb 2016 Vergoeding dermatica 2016
Aanvullende informatie over hydrocortison en triamcinolon crŤme en zalf:

De informatie die de zorgverzekeraars geven aan de dermatologen schiet ernstig tekort, maar de apothekers leggen het uit (met dank aan apotheker M. de Vries, Bennekomse Apotheek): er zijn nog steeds hydrocortison en triamcinolon crŤme en zalf preparaten beschikbaar van verschillende fabrikanten die gewoon vergoed worden. Het hangt af de leverancier en de prijs of het wordt vergoed. Op de lijst van de zorgverzekeraars staat dat hydrocortison en triamcinolon crŤme en zalf niet meer vergoed worden, maar dan wordt bedoeld sommige doorgeleverde bereidingen van bereidingsapotheken zoals Fagron. De apothekers hebben de beschikking over een zeer groot databestand waarin alle geneesmiddelen zijn opgenomen. Dit heet de Z-index. Hierin staat precies wat er vergoed wordt en wat niet.

De Z-index is helaas niet openbaar. Het wordt geŽxploiteerd door een commerciŽle organisatie die er geld voor vraagt om de database te mogen inzien. Apothekers hebben een abonnement, omdat zij zonder deze informatie niet kunnen werken. Maar dermatologen hebben geen abonnement en kunnen de gegevens niet inzien. Dat betekent dat zij afhankelijk zijn van de informatie van welwillende apothekers die het doorgeven als een bepaald product niet meer wordt vergoed door de zorgverzekeraars.

Of een geneesmiddel wordt vergoed kan soms worden gevonden in het kompas via de link prijs op medicijnkosten.nl. Maar pas op: deze informatie is niet uptodate, het loopt achter, soms een jaar op de vergoedingsregels. Ook staan nieuwe geneesmiddelen er nog niet in, en sommige FNA preparaten ook niet. Magistrale receptuur staat er helemaal niet in.

Op deze website worden de wijzigingen zo goed mogelijk bijgehouden in de lijsten die staan onder formularium dermatologie. De informatie voor zover bekend aan de redactie is verwerkt in de labels  dot dot dot dot dot chronisch gebruik dot. Zoals blijkt uit bovenstaande tekst is het vrijwel niet te doen om alles volledig uptodate te houden.

De apothekers kunnen de patiŽnt helpen om een alternatief product te vinden dat wel wordt vergoed. Hierbij moet uiteraard wel worden opgelet dat niet een basis wordt gegeven met wolalcoholen of andere ingrediŽnten waar de patiŽnt een contactallergie voor heeft.

13 Jan 2016 Vergoeding dermatica 2016
De zorgverzekeraars hebben bekend gemaakt welke dermatologische (en andere) bereidingen nog wel en welke niet meer vergoed worden in 2016. Zie Excel bestand 1 (patiŽnten-versie) en Excel bestand 2 (apothekers-versie). Bron: KNMP.

De lijst geeft aanleiding tot veel verwarring want er staat bijvoorbeeld in dat hydrocortison crŤme en zalf 1% FNA en triamcinolon crŤme en zalf 0.1% FNA niet meer vergoed worden. Vanuit de apothekers wordt echter bericht dat deze middelen gewoon nog vergoed worden. Het is niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor deze lijst en wie opheldering kan verschaffen.

Mochten HCA en TCA inderdaad niet meer vergoed worden dan zijn de alternatieven:
 
- hydrocortison crŤme 1% FNA (alternatief: hydrocortison 1% in vaseline cetomacrogol crŤme FNA of in vaseline lanette crŤme FNA)
- hydrocortison zalf 1% FNA (alternatief: hydrocortison 1% in koelzalf zonder rozenolie FNA)
- triamcinolon crŤme 0.1% FNA (alternatief: triamcinolon 0.1% in vaseline cetomacrogol crŤme FNA, Emovate crŤme)
- triamcinolonzalf 0.1% FNA (alternatief: triamcinolon vaseline cetomacrogol zalf 0.1% of triamcinolon 0.1% in koelzalf zonder rozenolie, Emovate zalf)

14 Aug 2015 Penidural niet meer leverbaar
Astellas Pharma stopt i.v.m. beschikbaarheidsproblemen bij de externe leverancier per direct met de levering van Penidural (1.200.000 IE benzathinebenzylpenicilline). Ook de flacons met 1 of 10 miljoen IE natrium penicilline G zijn niet meer leverbaar.

Voor de indicatie recidiverende erysipelas zijn de alternatieven:
R/ Broxil (feniticilline) 1 dd 500 mg gedurende minimaal 6 maanden.
R/ Zithromax (azithromycine) 500 mg, 1 gram ineens per week gedurende minimaal 6 maanden.
R/ Penicilline on demand: bij eerste verschijnselen direct 2 gram feniticilline ineens innemen gevolgd door 3 dd 1000 mg gedurende in totaal 10 dagen.

Voor de andere indicaties moeten nog oplossingen worden gezocht. Het is mogelijk om benzathinebenzylpenicilline te importeren uit Duitsland (Tardocillin 1.2 mio IE).

10 Aug 2015 Nieuw product: Otezla (apremilast)
Apremilast is een specifieke fosfodiesterase E4-remmer, die middels verhoging van cyclisch adenosine monofosfaat (c-AMP) effect heeft op een aantal cytokinen (verhoging IL-10, remming van tumor necrosis factor (TNF)-α, IL-23, IFN-alpha, en IFN-gamma. Het is geregistreerd voor de behandeling van matige tot ernstige chronische plaque psoriasis. Zie voor meer informatie de SPC tekst van Otezla (apremilast) en de bijsluiter.
Er is ook een folder voor patiŽnten beschikbaar.
  
31 Jul 2015 Merknaam Roaccutane verdwijnt
Wijziging: De firma Roche stopt met de levering van Roaccutane (isotretinoÔne) als merktablet. IsotretinoÔne wordt als generiek geneesmiddel geleverd door diverse leveranciers.
  
14 Mei 2015 Merknaam Xamiol verdwijnt
Wijziging: Xamiol gel 60 g wordt Dovobet gel 60 g. Xamiol is vanaf eind mei niet meer beschikbaar. Dovobet gel is ook leverbaar in een applicator van 60 g. PatiŽnten informatie is te vinden op www.dovobetgel.nl.
  
26 Apr 2015 Nieuw product: Metoject pen
Naast Metoject voorgevulde injectiespuiten is er nu ook een Metoject pen. Metoject pen is een auto-injector gevuld met methotrexaat in de doserings range 7.5-10-12.5-15-17.5-20-22.5-25-30 mg. De distributeur van Metoject is Lamepro.
 

1 Apr 2015

Sommige dermatologische zalven en crŤmes worden toch weer vergoed.

  

Na scherpe protesten van de KNMP tegen de bezuinigingen op een groot aantal magistrale bereidingen hebben de zorgverzekeraars dit voor een aantal producten toch weer teruggedraaid. Het vervelende is dat dit is toegezegd voor slechts een beperkte periode, namelijk maar tot 31 mei 2015. Wat er daarna gaat gebeuren is duister. De KNMP en ook de NVDV doen hun best om de magistrale bereidingen in het pakket te houden maar de macht van de zorgverzekeraars is zo groot dat het er somber uitziet voor de patiŽnten. De ureumhoudende producten worden bijvoorbeeld nog steeds niet vergoed.

 

    

De apotheekbereidingen die tot 31 mei 2015 vergoed blijven:
 
Griseofulvine suspensie 25 mg/ml
Griseofulvine tablet 125 mg
Azijnzuurwondspoeling 0,5%
Azijnzuurwondspoeling 1 %
Azijnzuurwondspoeling 3 %
Dexamethason/chlooramfenicol/polymixine-B oogdruppels
Prednisolon/neomycine oogdruppels
Triamcinolonacetonide 0,1%/ tetracycline 3% oogzalf
Azelainezuur 20% crŤme
Azelainezuur 20%/ triamcinolonacetonide 0,1% crŤme
Betamethason 0,1%/ ketoconazol 2% crŤme
Fluticason 0,005%/ erytromycine 2% zalf
Fluticason 0,005%/ ketoconazol 2% zalf
Hydrocortisonacetonide 1%/ ketoconazol 2% crŤme
Hydrocortisonacetonide 1%/ ketoconazol 2%/ vaseline 20% crŤme
Hydrocortisonacetonide 1%/ tetracycline 3% zalf
Triamcinolonacetonide 0,05% creme
Triamcinolonacetonide 0,05% vaselinecreme
Triamcinolonacetonide 0,1% vaselinecreme
Triamcinolonacetonide 0,1%/ clindamycine 1% crŤme
Triamcinolonacetonide 0,1%/ clindamycine 1% lotion
Triamcinolonacetonide 0,1%/ clindamycine 1% zalf
Triamcinolonacetonide 0,1%/ fusidinezuur 2% crŤme/zalf
Triamcinolonacetonide 0,1%/ fusidinezuur 2% miconazol 2% crŤme
Triamcinolonacetonide 0,05%/ ketoconazol 2% crŤme
Triamcinolonacetonide 0,1%/ ketoconazol 2% crŤme
Triamcinolonacetonide 0,1%/ miconazol 2% crŤme
Triamcinolonacetonide 0,1%/ tetracycline 3% crŤme/zalf
Salicylzuur 2% zalf
Salicylzuur 2% oplossing
Salicylzuur 5% crŤme
Salicylzuur 5% zalf
Salicylzuur 6% gel
Salicylzuur 10% crŤme
Salicylzuur 10% zalf
Salicylzuur 10% hoofdzalf

    

11 Mrt 2015 Veel dermatologische zalven en crŤmes worden niet meer vergoed.
 
De zorgverzekeraars hebben besloten dat per 1 maart 2015 circa 130 dermatica voor verschillende huidziekten niet meer vergoed worden. Daar zitten ook producten tussen die veel worden voorgeschreven, zoals hydrocortison / ketoconazol voor seborroisch eczeem, clotrimazol FNA producten, diverse crŤmes voor hyperpigmentatie, alle keratolytische producten met salicylzuur of ureum, griseofulvine voor tinea capitis bij kinderen, diverse preparaten die in de kinderdermatologie worden gebruikt, maar ook een hele serie FNA en LNA preparaten en magistrale producten van de firma Fagron.
  
Er wordt een summiere motivatie bij gegeven (zie bijlage). Bij de meeste producten is er geen enkele goede reden om het product niet meer te vergoeden en dus gaat het botweg om bezuinigingen. De redenen die worden gegeven in het ambtelijk stuk wijzen er op dat er geen deskundig advies is ingewonnen. De meeste producten worden niet meer vergoed omdat ze beschouwd worden als zelfzorgproduct. Waarvoor ook receptloze (over the counter) alternatieven te koop zijn.
 
De dermatologen en ook de apothekers zijn woedend op de zorgverzekeraars omdat de argumentatie om de producten niet meer te vergoeden volledig flauwekul is. Ook zijn ze boos omdat de zorgverzekeraars dit eenzijdig, met terugwerkende kracht afkondigen, zonder enig overleg met de beroepsgroep en zelfs zonder deze te informeren. PatiŽnten zijn de dupe, vooral kwetsbare groepen zoals kinderen met eczeem, patiŽnten met chronische psoriasis, atopisch eczeem, ichthyosis. De apothekers organisatie KNMP heeft al een lijst gemaakt waarin per product wordt uitgelegd waarom de argumentatie van de zorgverzekeraars onzin is.
  
Dat sommige producten niet meer vergoed worden is overigens geen reden om ze niet meer voor te schrijven. Er zitten producten tussen die eerste keus zijn voor bepaalde indicaties, en waarvoor geen goed alternatief bestaat.
 
Dat de patiŽnt het zelf moet betalen zal helaas wel weer tot veel woedende reacties leiden. PatiŽnten krijgen bij de apotheek te horen dat het recept dat ze al jaren gebruiken of net gekregen hebben niet meer vergoed wordt. PatiŽnten worden dan boos op de dermatoloog die dit niet heeft verteld. De dermatologen zijn echter niet op de hoogte gesteld van deze bezuinigingsronde.
 
Omdat het nu erg ingewikkeld begint te worden om bij te houden wat er nog wel en wat er niet meer vergoed wordt, is het beter om daar geen uitspraken meer over te doen tegen patiŽnten. De patiŽnt kan bij de zorgverzekeraar informeren of het voorgeschreven product door zijn polis gedekt wordt, en hoeveel het kost. De KNMP heeft een brief opgesteld voor de patiŽnten om hun te informeren, en raadt ook alle patiŽnten aan om de recepten toch te declareren en een klacht in te dienen bij de geschillencommissie zorgverzekeraars als de zorgverzekeraar weigert te betalen.
 
Het wordt tijd dat de politiek ingrijpt en deze incompetente zorgverzekeraars tot de orde roept.

Uitzonderingen: de volgende zorgverzekeraars vergoeden magistrale receptuur nog wel:
 - ONVZ
 - CZ
     
  
De volgende dermatologische preparaten worden vanaf 1 maart niet meer vergoed:
   
AZELAINEZUUR 20% TCA 0,1% LANETTECREME
AZELAINEZUUR CREME 20%
AZIJNZUUR WONDSPOELING 0,5%
AZIJNZUUR WONDSPOELING 1%
AZIJNZUUR WONDSPOELING 3%
CLINDAMYCINE HCL 1% TRIAMCINOLONAC 0,1% ZALF
CLOBETASOL PP 0,05% ZWAVEL 5% ZALF
CLOTRIMAZOL ZALF 1% FNA
CLOTRIMAZOL ZINKOXIDE 1% LINIMENT
CLOTRIMAZOL ZINKOXIDEKALKWATERZALF 1% FNA
CLOTRIMAZOL ZINKOXIDESMEERSEL 1%
DESOXIMETASON 0,25% ZWAVEL 5% LOTION
DEXAMETHAS/CHLOORAMFENI/POLYM-B OOGDR FL 10ML
DITRANOL/SALICYLZUUR COLLODIUM
FLUTICASON PP 0,005% ERYTHROMYCINE 2% ZALF
FLUTICASON PP 0,005% KETOCONAZOL 2% ZALF
FOLIUMZUUR TABLET 2,5MG
FUSIDINEZUUR 2% TCA 0,1% MICONAZOL 2% CREME
GENTIAANVIOLET OPLOSSING 1%
GRISEOFULVINE SUSPENSIE 25MG/ML
GRISEOFULVINE TABLET 125MG
HYDROCORTISON ZETPIL 100MG
HYDROCORTISONAC 1% MICONAZOLNIT 2% ZINKOXIDESM
HYDROCORTISONAC 1% TETRACYCL HCL 3% SIMPLEXZALF
HYDROCORTISONACET 1% LIDOCAINE 3% VASELINECREME
HYDROCORTISONACETAAT 1% KETOCONAZOL 2% CREME
ICHTHAMMOL 3% LANETTECREME
ICHTHAMMOL 5% ZWAVEL 5% LANETTECREME
KALIUMJODIDE CAPSULE 50MG
KETOCONAZOL 2% HCA 1% CREME
KETOCONAZOL 2% HCA 1% VASELINE 20% CETOM CREME
KETOCONAZOL 2% HCA 1% ZINKOXIDE 10% CETO CREME
KETOCONAZOL 2% TCA 0,05% VASELINELANETTECREME
KETOCONAZOL 2% TCA 0,1% CREME
KETOCONAZOL 2% TCA 0,1% VASELINELANETTECREME
KETOCONAZOL 2% TCA 0,1% ZINKOXIDE 5% CREME
KETOCONAZOL 2% TCA 0,1% ZINKOXIDE 10% CMC
KETOCONAZOL 2% TCA 0,1% ZINKOXIDE 10% CREME
KETOCONAZOL 2% ZINKOXIDE 10% CREME
KOOLTEER OPLOSSING 5% ZWAVEL 5% LANETTECREME
KOOLTEER OPLOSSING 5% ZWAVEL 5% ZINKZALF
LANETTEZALF MET MELKZUUR 4%
LANETTEZALF MET MELKZUUR 8%
LANOLINE/VASELINE AA
LANOLINE/VASELINE/GLYCERINE ANA
LANOLINE/VASELINE/GLYCERINE NEUS-LIPPENZALF
LANOLINE/VASELINE/GLYCERINE NEUSZALF
MELKZUUR 3% GEZ WATER 30% IN CETOMACROGOLZALF
MELKZUUR CETOMACROGOLZALF 3%
MICONAZOL ZINKOXIDEKALKWATERZALF 2% FNA
NYSTATINE CREME 100.000IE/G
NYSTATINE ZALF 100.000IE/G
PODOFYLLINE COLLODIUM 5%
PODOFYLLINE COLLODIUM 20%
PODOFYLLINE COLLODIUM 25%
PREDNISOLON/NEOMYCINE OOGDRUPPELS FLACON 10ML
PREDNISOLON/NEOMYCINE OORDRUPPELS
PREDNISON TABLET 2,5MG
PREDNISON TABLET 20MG
PREDNISON TABLET 30MG
PREDNISON TABLET 50MG
SALICYLZUUR CREME 5%
SALICYLZUUR CREME 10%
SALICYLZUUR GEL 6%
SALICYLZUUR HOOFDZALF 10%
SALICYLZUUR HOOFDZALFBASIS 10%
SALICYLZUUR LANETTECREME 5%
SALICYLZUUR LANETTECREME 10%
SALICYLZUUR OPLOSSING 2%
SALICYLZUUR VASELINELANETTECREME 5%
SALICYLZUUR ZALF 5%
SALICYLZUUR ZALF 10%
SALICYLZUURVASELINEZALF 2%
SALICYLZUURVASELINEZALF 5%
SALICYLZUURVASELINEZALF 10%
SILICONEN HANDCREME
SILICONENCREME 20%
STROOIPOEDER RESORBEERBAAR FNA
THALIDOMIDE CAPSULE 50MG
THALIDOMIDE CAPSULE 100MG
THALIDOMIDE TABLET 50MG
THALIDOMIDE TABLET 100MG
TRETINOINE CREME 0,02% FNA
TRETINOINE CREME 0,05% FN
TRETINOINE CREME 0,1%
TRETINOINE OPLOSSING 0,02%
TRETINOINE OPLOSSING 0,05%
TRETINOINE OPLOSSING 0,1%
TRIAMCINOLONAC 0,1% MICONAZOLNITR 2% CMC
TRIAMCINOLONAC 0,1% MICONAZOLNITRAAT 2% CREME
TRIAMCINOLONAC 0,1% TETRACYCL HCL 3% SIMPL BZ
TRIAMCINOLONAC 0,1% TETRACYCLINE HCL 3% CREME
TRIAMCINOLONAC 0,1% TETRACYCLINE HCL 3% ZALF
TRIAMCINOLONACET 0,05% VASELINE/PARAFFINE ZALF
TRIAMCINOLONACET 0,1% FUSIDINEZUUR 2% CREME
TRIAMCINOLONACET 0,1% FUSIDINEZUUR 2% ZALF
TRIAMCINOLONACETONIDE 0,1% ZWAVEL 5% CMC
TRIAMCINOLONACETONIDE CREME 0,025%
TRIAMCINOLONACETONIDE CREME 0,05%
TRIAMCINOLONACETONIDE CREME 0,1% FNA
TRIAMCINOLONACETONIDE VASELINECREME 0,05%
TRIAMCINOLONACETONIDE VASELINECREME 0,1%
UREUM 5% IN CETOMACROGOLZALF
UREUM 5% IN EUCERINE FAGRON
UREUM 5% IN VASELINECETOMACROGOLCREME
UREUM 5% IN VASELINELANETTECREME
UREUM 5% MELKZUUR 5% IN VASELINELANETTECREME
UREUM 10% IN CETOMACROGOLCREME
UREUM 10% IN EUCERINE
UREUM 10% IN KOELZALF
UREUM 10% IN VASELINECETOMACROGOLCREME
UREUM 10% IN VASELINELANETTECREME
UREUM 10% KOELZALF ZONDER ROZENOLIE
UREUM 10% PARAFFINE 10% EUCERINE MET WATER
UREUM 10% VASELINE ALBUM 20% CETOMACROGOLCREME
UREUM 10% VASELINE CETOMACROGOLCREME
UREUM CETOMACROGOLCREME 5%
UREUM CETOMACROGOLCREME 10%
UREUM CREME 5%
UREUM CREME 10%
UREUM EUCERINE MET WATER 10%
UREUM OPLOSSING 40% FNA
UREUM VASELINECREME 5%
UREUM VASELINECREME 10%
UREUM ZALF 5%
UREUM ZALF 10%
UREUM ZALF 20% WATERVRIJ
UREUM ZALF 40% WATERVRIJ
UREUM/PAR/EUCER C AQ 10/10/80
VASELINE WIT
VASELINE/LANOLINE ANA
ZINKSULFAAT VASELINECREME 0,5% FNA
  
1 Jan 2015 Typevouten in deurmatologische brieven
Een update: typefouten die werden aangetroffen in de brieven zoals sexueel onverdraagbare aandoeningen.
 
7 Dec 2014 Nieuw op www.huidziekten.nl: de webpagina kies een zalf
 
Zoek en kies een zalf, crŤme, lotion of ander product voor een bepaalde huidaandoening en toon vervolgens met 1 klik alleen die producten waar geen wolalcoholen in zitten: de zalfkiezer
 
Met deze pagina (zalfkiezer) kan gemakkelijk een zalf of crŤme worden gekozen voor een bepaalde indicatie. Bijvoorbeeld een klasse III corticosteroid met salicylzuur: klik op het knopje voor combinatie preparaat van een corticosteroÔd met iets anders, klik op corticosteroÔd + salicylzuur en kies de gewenste sterkte klasse van het steroid. Vervolgens kunnen ook alleen de producten zonder wolvet worden getoond door te klikken op de tekst toon alleen producten zonder wolalcoholen.
 
Bij het selecteren van producten zonder wolalcoholen zijn de strenge regels gevolgd: dus niet alleen producten met wolvet (lanoline) worden uitgesloten, maar ook de producten met de verwante wolacoholen cetylalcohol, stearylalcohol en cetostearylalcohol.
 
3 Nov 2014 Ameluz (5-aminolevulinezuur) voor de PDT-behandeling van licht tot matig ernstige actinische keratose in het gezicht en op de hoofdhuid valt per 1 oktober 2014 onder de beleidsregel dure geneesmiddelen. Dit betekent dat Ameluz vanaf deze datum en met terugwerkende kracht declarabel is als add-on.
 
Kanttekening hierbij: het hangt sterk af van de financiële afspraken in een ziekenhuis of in een ZBC of deze regeling er toe leidt dat er meer budget beschikbaar komt (op afdelingsniveau) om PDT te kunnen aanbieden. Veel ziekenhuizen en afdeling werken namelijk met vaste budgetten.
 
99 Okt 2014 CorticosteroÔden van GSK zijn op
Diverse dermatologische preparaten, waaronder essentiële producten zoals Dermovate zalf en triamcinolonzalf zijn de afgelopen maanden slecht of niet leverbaar geweest, hetgeen een ernstige zaak is. Veel van de producten die niet meer leverbaar zijn worden geproduceerd door Glaxo (GSK). Het is onbekend waarom de firma niet in staat is om deze producten te leveren. Door de tekorten ontstaan ook leveringsproblemen van de andere lokale corticosteroïden. Apothekers kunnen soms gelijkwaardige producten leveren van andere groothandels of importeren uit Duitsland of Belgie; daarvoor moeten ze echter wel enige moeite doen en extra kosten maken.
 
Problemen waren er met de levering van:
- Dermovate zalf
- Triamcinolonzalf
- Cutivate zalf
- Emovate zalf
- Hibiscrub
 
Voor meer informatie over niet leverbare producten, waarom, en alternatieven: kijk op de website:
www.farmanco.nl op de pagina middelen bij huidaandoeningen
  

21 Jul 2014

CapsaÔcine crŤme niet meer leverbaar
CapsaÔcine crŤme 0.025% FNA en 0.075% FNA zijn tijdelijk niet meer leverbaar, ook niet via Fagron. De grondstof is op dit moment niet meer verkrijgbaar in Nederland. CapsaÔcine crŤme wordt gebruikt bij neurogene jeuk syndromen. Er is geen goed alternatief.
  

10 Mei 2014

Eryacne niet meer leverbaar
Eryacne (erytromycine 2% gel) voor acne is uit de handel genomen. Eryacne was een product van de firma Galderma. Er zijn geen andere erytromycine preparaten in gelvorm beschikbaar. Er bestaan wel erytromycine applicatievloeistoffen en er is een gel met clindamycine.
  
Alternatieven:
R/ Inderm applicatievloeistof '1%' 10 mg/g; 50 ml.
R/ Zineryt oplossing voor cutaan gebruik '4%' 40 mg/ml; 30 ml.
R/ Clindamycine gel FNA (1%) 10 mg/g; 30 g.
R/ Clindamycine oplossing FNA (1%) 10 mg/ml; 30 ml. 
R/ Clindamycine lotion FNA (1%) 10 mg/ml; 100 ml.
R/ Dalacin-T (clindamycine) lotion (1%) 10 mg/ml; depflacon 30 ml.

Voor meer informatie over niet leverbare producten, waarom, en alternatieven: kijk op de website: www.farmanco.nl op de pagina middelen bij huidaandoeningen.
 

26 Mrt 2014

Fraude door Achmea
Zorgverzekeraar Achmea heeft voor bijna een half miljard euro (!) gefraudeerd. De miljoenenfraude is gepleegd door het claimen van een te hoge vergoeding uit het zorgverzekeringsfonds. Omdat dit niet de eerste keer is dat Achmea sjoemelt met declaraties heeft de NZA Achmea een boete opgelegd van 3.6 miljoen euro.
Huidziekten.nl pleitte al eerder voor het volledig afschaffen van de miljarden verspillende zorgverzekeraars en het betalen van alle zorgkosten door de overheid, uit de belastingen.
   

26 Feb 2014

Topicorte lotion niet leverbaar
Let op: Topicorte lotion is tijdelijk niet leverbaar door een tekort aan een grondstof. Voor meer informatie over niet leverbare producten, waarom, en alternatieven: kijk op de website: www.farmanco.nl op de pagina middelen bij huidaandoeningen.
   

4 Jan 2014

Diane-35 niet meer vergoed
Met ingang van 1 februari 2014 wordt de Diane-35 pil niet meer vergoed. Diane-35 is bedoeld voor de indicaties ernstige acne en hirsutisme, maar werd ook vaak als gewone OAC gebruikt, terwijl dit eigenlijk niet de bedoeling is. In 2013 was er nogal wat paniek in de media rond de Diane pil. Waarschijnlijk heeft de minister zich hierdoor laten beÔnvloeden.

  

10 Dec 2013

Dovobetzalf via Apotheekzorg
In verband met financiŽle problemen bij de Thuisapotheek heeft de firma Leo voor een andere thuislevering apotheek gekozen, namelijk ApotheekZorg, voor de levering aan patiŽnten buiten de reguliere apotheken om van Dovobet zalf (en Dovobet gel en Xamiol gel). Het zelfde faxformulier kan worden gebruikt, maar dan gericht aan apotheekzorg (faxnummer 088-0660321). Voor meer informatie zie de website van Apotheekzorg.
   

1 Nov 2013

Indicatie op recept

Voor een aantal geneesmiddelen wordt gevraagd om op het recept de indicatie te vermelden waarvoor het is voorgeschreven. Zie het bericht hierover dat is uitgegeven door VWS. Veel van die geneesmiddelen, zoals azathioprine, chloroquine, ciclosporine, colchicine, danazol, fluconazol, flucytosine, methotrexaat, metronidazol, minocycline, rifabutine, rifampicine, sulfasalazine, tacrolimus, trimethoprim, valaciclovir, dapson, en paromomycine worden in de dermatologie voorgeschreven voor geregistreerde en ongeregistreerde indicaties (off-label).
 

20 Okt 2013

Nieuw product: Erivedge (vismodegib)

Erivedge is een remmer van het Hedgehog mechanisme. De indicaties zijn uitgebreid basaalcelcarcinoom, waarbij chirurgie of bestraling niet geschikt is. Dit komt zelden voor. Een indicatie waarbij een hedgehog-remmer wel een uitkomst zou kunnen bieden is het basaal cel nevus syndroom. Er zijn aanwijzingen dat vismodegib ook daarbij werkt, maar het is er nog niet voor geregistreerd. De bijwerkingen zijn fors, het is vooral sterk teratogeen. Vrouwen mogen tijdens de behandeling en 2 jaar daarna niet zwanger worden en moeten verplicht meewerken aan een uitgebreid zwangerschapspreventie programma. Ook mannen moeten anticonceptie gebruiken tijdens het gebruik en 2 maanden daarna. De dosering is 1 dd 150 mg. Een tablet kost Ä 238.50, een jaar behandeling kost Ä 87.000 euro. Het middel is sinds 1 augustus als add-on toegevoegd hetgeen betekent dat het voor de geregistreerde indicaties in principe vergoed wordt. De huidige manier van ziekenhuisfinanciering is echter complex en wisselt per ziekenhuis: opname als add-on betekent nog niet dat elk ziekenhuis ook het budget heeft om deze dure geneesmiddelen te verstrekken.
 

10 Okt 2013

Triamcinolonzalf is op dit moment slecht leverbaar

Volgens Fagron is het probleem dat aan het licht is gekomen dat de FNA formulering niet stabiel is. Mogelijke alternatieven zijn triamcinolon 0.1% in cetomacrogolzalf (103310), in simplex basiszalf (103295) of in paraffine - vaseline (104974). Of een ander corticosteroÔd zoals Emovate, Locacorten, Cutivate, Locoid.
 
Klasse II: Emovate crŤme of zalf (clobetason-17-butyraat 0.05%), Locacorten crŤme (flumethasonpivalaat 0.02%)
Klasse II-III: Cutivate crŤme (fluticason 0.05%), Cutivate zalf (fluticason 0.005%), Locoid crŤme, emulsie, vetcrŤme, oleogel, of scalplotion (hydrocortison-17-butyraat 0.1%)
 
Zie ook de berichten op www.farmanco.nl (http://farmanco.knmp.nl/tekortgeneesmiddelen/huidaandoeningen).
   

01 Okt 2013

Nieuw product: Picato

Picato (ingenolmebutaat gel, Leo Pharma BV) is een nieuw product voor actinische keratose. Picato gel is getest in dubbelblind placebo gecontroleerd onderzoek (Lebwohl M, Swanson N, Anderson LL, Melgaard A, Xu Z, Berman B. Ingenol Mebutate Gel for Actinic Keratosis. N Engl J Med 2012;366:1010-1019) en had een effectiviteit van 42.2% op het gelaat en 34.1% op het lichaam tegenover 3.7% en 4.7% in de placebogroepen. De effectiviteit van Picato gel is dus niet zo heel hoog maar het is erg simpel toe te passen door de patiŽnt zelf en de bijwerkingen treden pas op nadat het al is aangebracht, hetgeen de therapietrouw bevordert.
 

20 Sep 2013

Nieuw product: Toctino

Toctino (alitretinoÔne, Stiefel), capsules ŗ 10 of 30 mg, voor ernstig chronisch handeczeem. Bij het middel, dat net als andere retinoÔden teratogeen is, wordt een omvangrijk pakket aan veiligheidsinstructies en voorlichtingsbrochures geleverd.

  

15 Sep 2013

Nieuw product: Veregen crŤme, tubes van 15 of 30 g, voor condyloma acuminata. Veregen bevat een plantaardig extract van groene thee (Camelia sinensis). De actieve stof daarin is epigallocatechinegallaat. Veregen crŤme is FDA approved en officieel geregistreerd voor deze indicatie.
  

20 Aug 2013

Nieuw product: Ruconest (conestat alfa, Sobi) is een recombinant C1-esterase remmer voor hereditair angio-oedeem. Voor het couperen van een aanval is 50 E/kg nodig, overeenkomend met 2 ampullen van 2100 E (prijs 950 euro per ampul). Er zijn meer biotechnologiebedrijven die werken aan C1-esterase remmers maar dit lijkt de eerste te zijn die geregistreerd is en vergoed wordt voor deze indicatie.
 

18 Aug 2013

Teken nieuws
In Nederland is een patiŽnt mogelijk besmet geraakt met Borrelia miyamotoi, een variant borrelia die bij circa 4% van de Nederlandse teken kan worden gevonden. De man had neurologische klachten die verdwenen na antibiotische behandeling. Borrelia miyamotoi wordt niet gevonden met de standaard borrelia serologie. Ook bijzonder is de nieuwe richtlijn Lyme borreliose. In de richtlijncommissie zaten ook vertegenwoordigers van de Lyme patiŽntenvereniging. Nadat enkele passages die ruimte lieten aan het mogelijk bestaan van de nieuwe modeziekte 'chronic Lyme disease' door de medici weer waren geschrapt distantieerde de patiŽntenvereniging zich van de richtlijn; dit is in het voorwoord van de richtlijn opgenomen.
 

18 Jun 2013

Nieuwe pathologie website
Patholoog prof.dr. W.J. Mooi heeft een prachtige pathologie website geopend waarbij online hoge resolutie gedigitaliseerde coupes van melanocytaire laesies kunnen worden bekeken, inclusief uitleg en online colleges:
www.melanocytepathology.com
De website werkt met ingescande coupes. Steeds vaker worden histologische coupes in zijn geheel ingescand met een hoge resolutie en dan later digitaal bekeken. Om door de coupes te kunnen scrollen moeten een paar plugins worden geÔnstalleerd in de browser. Hoe dit moet wordt uitgelegd op de website. De website werkt met de browsers Internet Explorer en Mozilla Firefox, nog niet met Chrome of Safari.
  

21 Apr 2013

Dovobet zalf niet meer leverbaar
Dovobet zalf is vanaf 1 juni niet meer leverbaar via de apotheek. Dit heeft te maken met de vergoedingsperikelen. Voor Dovobet zalf moet de patiŽnt in Nederland bijbetalen. Een tube van 60 g kost Ä 41.07, en hiervan moet de patiŽnt Ä 10.83 zelf betalen. De leverancier heeft diverse vergeefse pogingen gedaan om volledige vergoeding te krijgen. Het Dovobet preparaat was duurder dan de andere calcipotriol preparaten in dezelfde GVS cluster (Daivonex crŤme, zalf, lotion) en de zorgverzekeraars vergoeden tot een gemiddelde clusterprijs. Inmiddels zijn de Daivonex preparaten van de markt gehaald in Nederland; de verzekeraars blijven desondanks vasthouden aan de maximale vergoeding van Ä 30,24 per tube. Verlagen van de apothekers inkoop prijs is in de huidige Europese markt met parallel import stromen ook geen optie. In de omringende Europese landen wordt Dovobet zalf wel volledig vergoed, en deze markten zijn veel groter dan de Nederlandse. Een tijd lang konden patiŽnten het bij te betalen bedrag via een teruggave formulier weer terugkrijgen. Dit was echter een omslachtige procedure die niet altijd goed ging.
 
De nieuwe procedure is dat Dovobetzalf alleen nog geleverd kan worden via de Thuisapotheek. Er moet een faxformulier worden ingevuld en gefaxt naar deze thuisapotheek. De thuisbezorg apotheek levert de Dovobet zalf per post af bij de patiŽnt thuis. Er kunnen eventueel ook nog andere recepten worden bijgeschreven. De firma Leo verzekert dat de patiŽntengegevens vertrouwelijk blijven. Ook ziekenhuizen kunnen voor kliniek en dagbehandeling straks geen Dovobet zalf meer bestellen. Dovobet gel wordt overigens wel gewoon volledig vergoed en kan nog wel via de ziekenhuisapotheek en via andere apotheken worden geleverd.
 
De verwachting is dat vanwege deze rompslomp Dovobet zalf steeds minder zal worden voorgeschreven en uiteindelijk om 'economische redenen' van de markt zal worden gehaald. Dat is jammer want vanuit farmacotherapeutisch oogpunt heeft de vette zalf vaak de voorkeur boven de gel. De beroepsgroep is niet tevreden over deze oplossing van de firma Leo en heeft dit via diverse kanalen duidelijk gemaakt. Aan de andere kant is het goed om te beseffen dat niet Leo de oorzaak is van het probleem, maar de zorgverzekeraars.

  

04 Mrt 2013

Paniekverhalen in de media rond de Diane 35 pil
De Diane 35 pil, al meer dan 25 jaar op de markt, is ernstig in opspraak geraakt door berichtgeving in de media. Op zondag 3-3-2013 was er een item in het NOS 8 uur journaal met als titel '10 doden in Nederland door de Diane 35 pil'. De berichtgeving is zo negatief dat het eigenlijk niet meer goed mogelijk is om nog de Diane 35 of vergelijkbare middelen (Minerva, generieken) voor te schrijven bij acne. PatiŽnten zijn bang en ongerust geworden en willen het middel niet meer.
 
Op grond van de feiten is de paniek niet terecht, maar hier is geen kruid tegen gewassen, wat de experts en overheidsinstanties daar ook over zeggen. Het is te vergelijken met de recente aanhoudende negatieve berichten over SNS bank die een bankrun veroorzaakten: dagelijks haalden spaarders miljoenen spaargeld van hun rekening.
 
De feiten zijn dat alle orale contraceptiva een verhoogd risico op trombose geven in de orde van grootte van 30 trombo-embolische events per 100.000 vrouwen die OAC gebruiken per jaar. Er zijn studies onder grote cohorten pilgebruikers die aangeven dat het risico bij Diane versus andere OAC's een factor 4 hoger ligt, maar er zijn ook studies waaruit geen verhoogd relatief risico blijkt. Uit gepoolde meta-analyses komt naar voren dat het risico van de Diane en andere derde en vierde generaties OAC mogelijk 2 x zo hoog ligt dan bij de tweede generatie anticonceptiepillen met 30 microgram ethinylestradiol (150 microg levonorgestrel + 30 microg ethinylestradiol). Het relatieve risico mag dan 2 x zo hoog zijn, het absolute risico is nog steeds laag. Het verontrustende nieuws dat er bij LAREB nu opeens 10 doden onder Diane gebruikers worden gemeld moet nog verder worden onderzocht. De 10 meldingen van sterfgevallen zijn gedaan over een periode van 25 jaar, overeenkomende met 0.4 doden door trombose per jaar op 160.000 gebruikers van de Diane pil per jaar. Met deze incidentiecijfers kan men echter weinig; omdat trombose vaak voorkomt is het niet vreemd dat er ook onder de 160.000 Diane gebruikers trombose-sterfte voorkomt. In 1995 stierven 539 Nederlanders (1:30.000) aan een longembolie, 320 vrouwen en 219 mannen (dit betreft echter alle leeftijdgroepen). Alleen de vergelijkende cohortstudies kunnen een antwoord geven op de vraag of het risico verhoogd is. 
 
In een grote Cochrane review is gekeken naar 14 gerandomiseerde studies die OAC onderling vergeleken. Deze studies leverden geen overtuigend bewijs dat preparaten met cyproteronacetaat superieur zijn aan andere combinatiepreparaten. Evenmin vond men een overtuigend verschil in effectiviteit tussen preparaten met cyproteronacetaat en preparaten met drospirenon of desogestrel. Ook een onderlinge vergelijking van andere OAC kon geen duidelijke verschillen aantonen. Er werd niet getornd aan de sinds 25 jaar bestaande mening dat orale contraceptiva een gunstig effect hebben op acne bij vrouwen.
 
Er van uitgaande dat er weinig verschil is in effectiviteit op acne tussen de Diane 35 (2 mg cypoteronacetaat + 35 mg ethinylestradiol) en de tweede generatie gewone anticonceptiepillen (150 microg levonorgestrel + 30 microg ethinylestradiol) en gezien de ongerustheid bij de patiŽnten is het huidige advies om de NHG richtlijn te volgen: geen Diane-35 meer voorschrijven bij nieuwe patiŽnten voor de indicatie acne totdat de autoriteiten een uitspraak gedaan hebben over de veiligheid. Orale anticonceptiva hebben nog steeds een plaats bij de behandeling van acne bij vrouwen die tevens een anticonceptiewens hebben. Het advies is dan om een pil met 150 microg levonorgestrel + 30 microg ethinylestradiol voor te schrijven (Microgynon 30, Stederil 30, Eleonore, generieke tabletten). Ook vrouwen die nu de Dianepil gebruiken en erg ongerust zijn geworden door de berichtgeving kunnen hierop worden overgezet. 
 
Omdat de Diane 35 pil, vaak nog in combinatie met extra Androcur (cyproteronacetaat) nodig is voor ernstige acne en ook voor hirsutisme is de hoop dat deze media hype overwaait en dat de Europese registratie autoriteiten na grondig onderzoek besluiten het middel niet van de markt te halen. De alternatieve behandelingen bij ernstige acne (antibiotica, Roaccutane) zijn ook niet zonder risico, en bij hirsutisme is er geen goed alternatief. Het voorschrijven van Androcur als monotherapie of in combinatie met een sub50 pil (Microgynon 30) lost het tromboseprobleem ook niet op, want ook Androcur is geassocieerd met een verhoogd risico op trombose. Het is wel nodig om de patiŽnten die Diane gaan gebruiken goed voor te lichten over het trombose risico en te adviseren niet te roken.
 
De mediahype is begonnen in 2012 in Frankrijk. Daar zijn alle OAC's uit het vergoedingenpakket gehaald. De Diane-35 bleef vergoed, omdat die voor acne en hirsutisme is geregistreerd. Vervolgens werd de Diane-35 massaal voorgeschreven als gratis anticonceptiepil. De Franse overheid heeft vervolgens gezocht naar een reden om de Diane uit het pakket te gooien en kwam uit bij het trombose risico.
  

24 Jan 2013

Nieuwe link: African Skin diseases (africanskindiseases.org). Informatie over Tropenziekten. Met bijdragen van onder andere Colette van Hees, Arjan Hogewoning, Sjan Lavrijsen, en Ben Naafs.
  

26 Sep 2012

De nieuwe richtlijn melanoom 2012 is uit. De tekst is o.a. te vinden op de oncologie protocollen website www.oncoline.nl onder deze link. De tekst is daar vandaan ook uit te printen of als PDF bestand te downloaden. In de richtlijn melanoom zouden de oncologisch chirurgen graag zien dat bij iedereen een sentinel procedure wordt uitgevoerd door een oncologisch chirurg terwijl de dermatologen vinden dat er geen evidence is dat patiŽnten daar beter van worden. Maar het staat er nu toch in. Deze richtlijn wordt daarom niet door alle dermatologen ondersteund.
  

01 Feb 2012

Geroxalen niet meer leverbaar
Geroxalen zachte capsule 10 mg van Sanofi- Aventis Netherlands BV is om economische reden uit de handel genomen en is inmiddels uitverkocht. Er is in Nederland geen handelspreparaat met dezelfde samenstelling in dezelfde farmaceutische vorm (zachte capsule) verkrijgbaar. 
 
Alternatieven zijn:
- Meladinine (methoxsaleen 10 mg) tabletten (import uit het buitenland). De levertijd bedraagt ca. 1 week. De absorptie is anders, deze tabletten moeten 2 uur van tevoren ingenomen worden.
- Oxsoralen (methoxsaleen 10 mg) harde capsules (import uit het buitenland). De levertijd bedraagt ca. 20-30 werkdagen. De absorptie is anders, deze tabletten moeten 2 uur van tevoren ingenomen worden.
  

01 Jan 2012

Fumaderm niet meer leverbaar

Fumaderm MGA (Fumaderm initial tablet MGA 30 mg van Meda Pharma BV en Fumaderm forte tablet MGA 120 mg van Meda Pharma BV) zijn om economische reden niet langer in Nederland beschikbaar. Deze tabletten en generiek dimethylfumaraat 30 mg en 120 mg tabletten kunnen nog wel uit Duitsland geÔmporteerd worden.
 
Alternatieven: fumaarzuurtabletten van Fagron:
Fumaraat 105 mg tablet [30 + 75 mg] Fagron bestelnr 5009, 30 st voor Ä 20,83
Fumaraat 215 mg tablet [120 + 95 mg] Fagron bestelnr 5008, 100 st voor Ä 61,44
 
Alternatieven: Psorinovo fumaarzuurtabletten van Mierlo Hout apotheek:
Dimethylfumaraat Psorinovo tabletten MSR MVA 30 mg MH (ZI nr. 15568865), 100 st voor Ä 44,00
Dimethylfumaraat Psorinovo tabletten MSR MVA 120 mg MH (ZI nr. 15568873), 100 st voor Ä 69,00
 
Psorinovo als toevoeging betekent dat de apotheek moet afleveren een maagsapresistente tablet met een vertraagde afgifte.
Psorinovo is ontwikkeld door een grootbereidend apotheek, Mierlo Hout apotheek (www.mierlohout.nl)
Fumaarzuur is nu nog relatief goedkoop en via verschillende kanalen leverbaar; maar er zijn commerciŽle activiteiten gaande waarbij partijen elkaar uitkopen en proberen het alleenrecht op de productie en verkoop in Nederland te bemachtigen.

    

01 Jan 2012

Gelukkig Nieuwjaar
In het jaar 2012 gaat er van alles gebeuren: de marktwerking in de zorg werkt niet maar wordt uitgebreid, ziekenhuizen die geen winst zouden mogen maken mogen winst maken, aandeelhouders gaan uitmaken welke zorg ziekenhuizen gaan bieden en wat ze moeten gaan afstoten, patiŽnten met een onrendabele ziekte kunnen straks nergens meer terecht, tarieven worden losgelaten om prijsdaling te stimuleren maar leiden tot prijsstijging, gewetensvolle artsen die de zorgconsumptie proberen te matigen worden vervangen door gewetenloze geldwolven die de consumptie proberen te verhogen, de filterende en zorgbesparende functie die de huisarts vervult wordt uitgehold. De zorgpremie gaat omhoog, de kosten van de zorg gaan explosief stijgen. Het eigen risico wordt verhoogd waardoor patiŽnten minder zorg gaan consumeren en de zorgverzekeraars miljoenen euro's winst gaan maken. Het DBC systeem dat niet werkt wordt vervangen door een nog ingewikkelder DOT systeem dat ook niet werkt. Er komen meer automatiseerders, meer consultants, meer kwaliteitsmedewerkers en meer managers.
  
Al deze mensen maken het geld op dat u als arts verdient en waarvoor u als privťpersoon premie en belasting betaalt.
  
Het tij lijkt niet meer te keren. Gelukkig zijn er eenvoudige methoden om de overbodige zorgmanager te herkennen. De overbodige zorgmanager gebruikt zorgjargon. Het is niet nodig om te luisteren naar de woordenbrij, let op 2 belangrijke termen. Al vrij snel zal het woord 'borging' worden gebruikt, en 'kwaliteitsprocessen'. Meestal valt ook de term 'borging van kwaliteitsprocessen' en dan weet u het zeker: deze persoon kan op staande voet worden ontslagen en dit zal de organisatie en financiŽle positie van uw ziekenhuis en de kwaliteit van de zorg enorm en onmiddellijk verbeteren.
  
Indien u nog meer wilt leren over het jargon en het herkennen van de overbodige manager: in het NRC Handelsblad verscheen in 2012 deze tekst: Beleidsplan 2012: Naar een transparante focus op kwaliteitsborging. Lees deze geweldige tekst, hij kan in veel organisaties en vooral ook in veel ziekenhuizen worden gebruikt als visie document zonder er ook maar een woord aan te veranderen.
  
Omdat alles in golfbewegingen gaat, snakken we naar de volgende ontwikkelingen:
- alle artsen in loondienst
- alle zorg gebudgetteerd
- alle kwaliteitsmedewerkers in ziekenhuizen worden ontslagen
- geen financiŽle prikkels meer voor meer productie 
- de zorgverzekeringen zijn overbodig en worden geheel opgeheven, de kosten worden uit de belastingen betaald
- het rondpompen van geld via zorgpremie en zorgtoeslag vervalt
- de DBC registratie vervalt
- de DBC consulenten en DBC organisaties worden opgeheven
- er is 1 elektronisch patiŽntendossier voor heel Nederland
  
Dit retro model, een soort 'Communistisch Model Organisatie Medische Zorg' zal tienduizenden banen gaan kosten in de zorg, maar dit zijn niet echt banen 'in de zorg' het zijn banen die parasiteren op de zorg.
  
Deze motiverende tekst voor 2012 is met plezier opgesteld door de redactie van huidziekten.nl en is uiteraard volledig objectief en geheel gevrijwaard van persoonlijke frustraties. Wij wensen u een Gelukkig en Gezond 2012 toe.
  

9 Jun 2011

Richtlijnen
Alle richtlijnen van medisch specialisten zijn vanaf nu in te zien op de website Kwaliteitskoepel Medisch Specialisten.
  

1 Jun 2011

Spataderen behandeling niet meer vergoed
Zorgverzekeraar Menzis is van plan om de behandeling van spataderen helemaal niet meer te vergoeden. Er waren al zorgverzekeraars die cosmetische varices (C1) niet meer vergoedden. Er is een rapport verschenen waarin wordt gesteld dat ook de behandeling van grote varices (C2 varices, VSM, VSP, zie CEAP classificatie) niet meer vergoed zou moeten worden. De diverse beroepsverenigingen hebben protest aangetekend. Tot nu toe heeft alleen Menzis besloten het uit het verzekeringspakket te halen. De vraag is of dit legaal is, omdat de Menzis verzekerden al premie betaald hebben voor een pakket waar het bij hoorde, en pas per 1 januari een andere zorgverzekeraar kunnen kiezen die de spataderbehandeling wel vergoed.
  

1 Jun 2011

Daivonex crŤme niet meer leverbaar
Daivonex crŤme gaat per 1 September verdwijnen van de markt. Economische motieven zijn de reden. Het gebruik is sterk teruggelopen. Het voorschrijven van Dovobet in plaats van Daivonex + een steroÔd kan daarvan een oorzaak zijn. Hoewel de firma Leo er mee stopt zijn er nog wel enkele ander farmaceutische bedrijven die Daivonex crŤme en lotion kunnen leveren, zoals Pharos BV, Stephar BV, Polyfarma BV en Brocacef extramuraal. Daivonex zalf is niet meer leverbaar in Nederland.
  

26 Mei 2011

Video voorlichting
Nieuw patiŽntenvoorlichting materiaal: video over actinische keratose. Dr. L. Nieuweboer-KrobotovŠ, verbonden aan het Nederlands Instituut voor Pigmentstoornissen en het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam, legt op begrijpelijke wijze alles uit over keratosis actinica. Dit is de eerste van een serie video's van Media Planet Online. De video's worden gesponsord (dat is het business model van Media Planet) maar dat is aan de inhoud van de geselecteerde video's niet af te zien. De inschatting is dat dit voor patiŽnten waardevolle informatievideo's zijn.
  

25 Mei 2011

Vervallen: Regranex gel
Regranex gel voor diabetische ulcera wordt van de markt gehaald. Economische motieven en een waarschuwing van de FDA over een toegenomen kans op het ontstaan van maligniteiten (al in 2008 !) waren hiertoe aanleiding.
  

10 Apr 2011

Regelzucht rond wondbedekkers
Nieuwe regeling wondbedekkers: de bureaucratie in de zorg is al verschrikkelijk en wordt alleen maar erger. Het nieuwe formulier dat door ZN is ontwikkeld voor het voorschrijven van wondbedekkers spant de kroon: het is complex, het invullen ervan gaat veel tijd van artsen en verpleegkundigen in beslag nemen, omdat verbandmiddelen op grote schaal worden gebruikt, en het is volledig overbodig. De tijd die hierdoor verloren gaat kan niet besteed worden aan zorg. Het gevolg zal zijn dat de maatregel meer kosten genereert dan dat het oplevert. Verder wordt de bezuiniging afgewenteld op de patiŽnten. Dit kan tot gevolg hebben dat ze niet de producten krijgen die ze zouden moeten krijgen, om financiŽle redenen.
  

1 Apr 2011

Efracea  vergoed
Wijziging vergoeding: Efracea (doxycycline 40 mg, verpakking 56 st voor 8 weken), geregistreerd voor rosacea (1 dd 40 mg), wordt m.i.v.1-4-2011 volledig vergoed.
  

31 Mrt 2011

Nieuw product: Dovobet (calcipotriol-betamethasondipropionaat) gel 60 g en 2 x 60 g duopack.
  

16 Feb 2011

Woekerprijzen bij de apotheek
Apothekers krijgen boze reacties van patiŽnten over de hoge kosten die ze in rekening brengen voor magistrale receptuur. Apothekers mogen voor magistrale recepten 'bereidingskosten' in rekening brengen waardoor de rekening voor een eenvoudig tubetje zalf of crŤme van 30 gram kan oplopen tot tussen de 50 en 80 euro. In werkelijkheid bereiden de meeste apothekers de magistrale zalven niet meer zelf maar kopen het voor tussen de 2 en 10 euro kant-en-klaar in bij groothandels. PatiŽnten zien op het internet (o.a. op deze website) dat er een enorme marge zit tussen de inkoopprijs en de verkoopprijs en voelden zich terecht opgelicht door de apotheker. Zeker in deze periode nu de zorgpremies en het eigen risico zijn verhoogd. Hoewel het moreel verwerpelijk is dat apothekers bereidingskosten in rekening brengen terwijl ze die niet hebben gemaakt, blijkt dit niet verboden te zijn onder de huidige regelgeving. Klachten van patiŽnten en consumenten- organisaties hierover moeten echter niet gericht worden aan apothekers maar aan de overheid (VWS) en het college voor zorgverzekeraars (CVZ) die deze praktijken toestaan. Op aandringen van de firma Fagron, die weer last heeft van geÔrriteerde apothekers zijn op huidziekten.nl de inkoopprijzen vanaf nu niet meer zichtbaar voor patiŽnten.
  

15 Feb 2011

Interactiemelding miconazol en acenocoumarol
In het apothekersysteem verschijnt tegenwoordig een interactiemelding tussen miconazol crŤme en Sintrom antistolling. De omvang is niet duidelijk, maar ook bij lokaal gebruik zou de instelling van de orale anticoagulantia beÔnvloed kunnen worden. Dit is vooral gebeurd bij patiŽnten die grote hoeveelheden miconazol crŤme gebruikten op nattende erosieve oppervlakten of in plooien. Maar omdat de apotheker geen zicht heeft op de wijze van gebruik is de interactiemelding uit veiligheidsoverwegingen opgenomen. Bij de gemiddelde patiŽnt is het in de praktijk geen enkel probleem, maar vanwege de interactiemelding is het beter om dan maar een alternatief voor te schrijven. De apotheker adviseert bij Sintrom gebruik vervanging van miconazol door ketoconazol crŤme. Omdat ketoconazol en ook de andere imidazolen zoals clotrimazol via hetzelfde cytochroom P450 systeem worden afgenomen is het denkbaar dat ook deze middelen een interactie kunnen geven, maar dat is nog niet beschreven. Loprox (ciclopirox 1% crŤme) is een middel dat anders werkt en anders wordt afgebroken, dit kan wel worden gecombineerd met acenocoumarol.
  

9 Feb 2011

TNF-alpha-remmers via het ziekenhuisbudget
De overheveling van de TNF-alpha-remmers infliximab, adalimumab en etanercept vanaf 1-7-2011 naar het ziekenhuisbudget is uitgesteld. De diverse betrokken partijen zijn onvoldoende voorbereid op alle problemen die zouden ontstaan als dit al per 1-7-2011 zou worden ingevoerd. Het plan is nog steeds niet van tafel (zie brief ministerie van VWS).
  

16 Jan 2011

Briakinumab
Abbott trekt aanvraag nieuw psoriasis medicijn briakinumab in. Abbott heeft de 'US Securities and Exchange Commission' laten weten dat de registratie-aanvraag voor de IL-12 IL-23 remmer briakinumab voor de behandeling van psoriasis, reumatoÔde artritis en multiple sclerose wordt ingetrokken. Briakinumab zat reeds in fase 3 van klinisch onderzoek. In deze fase heeft Abbott op basis van feedback van de registratie-autoriteiten geconcludeerd dat verdere analyse en uitgebreidere studies noodzakelijk zijn. De lopende onderzoeken die reeds in gevorderde fases zijn hoeven niet tijdelijk gestopt te worden.
Bron: The Wall Street Journal.
  

1 Dec 2010

DAF (di-adreson F aquosum) vervallen?
Er is onduidelijkheid over de beschikbaarheid van prednisolon-natriumsuccinaat, beter bekend onder de overal ingeburgerde naam DAF. Prednisolon-natriumsuccinaat, een waterige oplossing van prednisolon voor o.a. IV toepassing is opgenomen in veel protocollen en wordt als onmisbaar beschouwd. Om die reden blijft het product leverbaar. Het was vroeger van Organon, de productie en licentie is overgenomen ACE Pharmaceuticals. Het lijkt erop dat de naam DAF blijft bestaan, voor de zekerheid is het verstanding om in de protocollen vast de stofnaam prednisolon-natriumsuccinaat op te nemen.
 

30 Nov 2010

Daivonex lotion en oilatum plus zijn niet meer leverbaar
 

10 Okt 2010

TNF remmers niet meer vergoed door zorgverzekeraars
Het ziet er toch naar uit dat de TNF-alpha-remmers infliximab, adalimumab en etanercept vanaf 1-7-2011 niet meer vergoed gaan worden door de zorgverzekeraars. Het demissionair kabinet heeft dit aangekondigd (zie kamerstuk 29248-147). Het doel is bezuinigen op de kosten van dure geneesmiddelen. In eerste instantie was het plan ingetrokken omdat de betrokken partijen (dermatologen, reumatologen, MDL-artsen, de patiŽnten belangenverengingen en de ziekenhuizen) het onuitvoerbaar achten (zie brief Klink).
Er zijn vele voorziene problemen: de ziekenhuizen zijn niet voorbereid op het overnemen van de organisatie rondom het verstrekken van de TNF-alpha-remmers. Er is extra personeel nodig voor het geven van infusies en het geven van instructie aan de patiŽnt. Ziekenhuisapothekers moeten er een organisatie om heen bouwen. Niet alle ziekenhuizen hebben een apotheek die aan poliklinische patiŽnten verstrekt. Het afhandelen van de financiŽle kant zal extra personeel vergen. De service van de firma's (thuis afleveren, toediening en instructie aan huis, telefonische hulplijnen) komt te vervallen. Overname hiervan door verpleegkundigen en artsen in ziekenhuizen zal veel tijd en geld kosten. Het is onzeker of de bezuiniging op de inkoopkosten kan worden gerealiseerd, want de TNF-remmers zijn onderling niet volledig uitwisselbaar. Er is in de financiŽle onderbouwing geen rekening gehouden met de meerkosten van personeel dat in de ziekenhuizen moet worden aangesteld.
Voor dermatologen die niet in een ziekenhuis werken betekent de nieuwe regeling dat ze geen TNF-alpha-remmers meer kunnen voorschrijven. Een ander effect is dat er verschuiving zal plaatsvinden naar behandeling met Stelara (ustekinumab).
Voor de dermatologie patiŽnten dreigt het gevaar dat er straks te weinig budget zal zijn bij de ziekenhuizen om hen te kunnen behandelen. Het budget zal niet toereikend zijn om iedere aandoening te kunnen behandelen. De kosten van de dure geneesmiddelen nemen elk jaar toe omdat er meer patiŽnten bij komen en meer indicaties. Het budget stijgt echter niet mee met de stijgende vraag. Er zal een strijd losbreken tussen specialisten onderling waarbij keuzes gemaakt moeten worden tussen verschillende ziekten. Dat zijn moeilijke keuzen, want het gaat dan bijvoorbeeld tussen een patiŽnt met kanker die 2 maanden langer kan blijven leven door een duur geneesmiddel, of een patiŽnt met psoriasis een jaar lang behandelen met een biological (zie voorbeelden van dure geneesmiddelen).
  

1 Sep 2010

Geen handgeschreven recepten meer
Artsen mogen per 1 januari 2012 alleen nog maar elektronische recepten uitschrijven. Althans dat heeft de inspecteur generaal voor de gezondheidszorg Van der Wal van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op 1 september 2010 aangekondigd. De verwachting is echter dat dit niet realistisch is en dat deze datum niet gehaald kan worden. De meeste ziekenhuizen en kleinere maatschappen zijn er niet op voorbereid en apotheken zullen handgeschreven recepten niet weigeren per 1-1-2012. Digitaal voorschrijven binnen de Dermatologie praktijk kan afhankelijk van het automatisering systeem tijdrovend zijn en een productiedaling veroorzaken of bij gelijktijdige productie minder tijd per patiŽnt.
  

1 Sep 2010

Korting op inkomen dermatologen
De dermatologen in de perifere ziekenhuizen, maatschappen en ZBC's worden met 22% gekort op hun inkomen. De DBC tarieven zijn met dit percentage verlaagd. De totale kosten van de dermatologische zorg zijn sinds de invoering van het DBC systeem gestegen. Dat was volledig terecht omdat het aantal behandelingen in de afgelopen jaren is toegenomen. Er zijn steeds meer patiŽnten die dermatologische zorg nodig hebben, met name ouderen die steeds meer huidtumoren krijgen die allemaal moeten worden verwijderd. Omdat het DBC systeem een loon naar werken systeem is (stuksloon), bedoeld om marktwerking te stimuleren, zijn de kosten gestegen: meer productie = meer kosten. De korting is daarom niet terecht en wordt ook aangevochten door de vereniging.
Het is opvallend dat er zo weinig reactie en protest komt van de dermatologen. Elke andere beroepsgroep zou hevig in verzet komen als het inkomen zomaar opeens met 22% werd verlaagd.
  

21 Juli 2010

TNF remmers niet meer vergoed door zorgverzekeraars
Behandelingen van psoriasis patiŽnten met biologicals worden straks niet langer meer vergoed door de zorgverzekeraars. Er ligt een bezuinigingsplan van Klink en de zorgverzekeraars om alle anti-TNF-alpha biologicals uit het GVS (geneesmiddelen vergoedingen systeem) te halen. De maatregel betreft alle TNF-alpha remmers en zou al per 2011 moeten ingaan. Behalve psoriasis patiŽnten zullen ook patiŽnten met hidradenitis suppurativa, reuma, en de ziekte van Crohn hier hinder van ondervinden. Zij kunnen dan alleen nog terecht in ziekenhuizen die voldoende budget hebben om deze dure geneesmiddelen te betalen. Omdat de meeste ziekenhuizen te weinig budget hebben om de groeiende kosten van deze dure geneesmiddelen te financieren, zal dit tot gevolg hebben dat steeds meer patiŽnten vanwege financiŽle overwegingen niet meer de behandeling kunnen krijgen waar ze op medische gronden recht op hebben. Hoewel de maatregel nog niet ingegaan is, zijn er nu al zorgverzekeraars die weigeren om bijvoorbeeld infliximab te vergoeden via de infusiekliniek route.
  

1 Mei 2010

MTX injecties vergoed
Met ingang van 1 mei worden Methotrexaat voorgevulde spuiten volledig vergoed. Inmiddels zijn ook andere fabrikanten een kant-en-klare MTX voorgevulde spuiten gaan maken.
  

1 Mrt 2010

Dovobet toch betaalbaar door bijleggen deel van de kosten door de fabrikant
Dovobet is vanaf 1 maart 2010 zonder bijbetalen te verkrijgen. Dit is het gevolg van een landelijke regeling tussen de fabrikant en de apothekers.
  

1 Feb 2010

Wijziging Metoject
De Metoject voorgevulde spuiten met methotrexaat oplossing zijn gewijzigd. De concentratie van de oplossing is verhoogd van 10 mg/ml naar 50 mg/ml zodat minder volume hoeft te worden ingespoten. Ze zijn verkrijgbaar in 7.5, 10, 15, 20 en 25 mg.
  

25 Jan 2010

Infusiekliniek route infliximab wordt geblokkeerd
De automatische route voor het aanvragen van extramurale toediening van infliximab is stopgezet. Met ingang van 1-1-2010 moeten de behandelend artsen dit weer per individuele patiŽnt aanvragen bij de zorgverzekeraar. En de apotheek mag het pas afleveren wanneer de zorgverzekeraar toestemming heeft verleend. De formulieren voor het aanvragen van infliximab zijn daarom per direct van de ZN website verwijderd. Dit betekent een vertraging in de procedure voor patiŽnten die infliximab krijgen via een infusiekliniek.
  

15 Jan 2010

Nieuw product: Efracea
Efracea (doxycycline 40 mg, verpakking 56 st voor 8 weken). Geregistreerd voor rosacea (1 dd 40 mg). Niet volledig vergoed, bijbetalen 2.27 euro per week.
  

1 Jan 2010

Einde van de thuisbelichting
De thuisbelichting van patiŽnten met psoriasis en atopisch eczeem wordt door steeds meer zorgverzekeraars niet meer vergoed. Zij willen dat de thuiszorgorganisatie de rekening naar de voorschrijvend dermatoloog c.q. het voorschrijvende ziekenhuis stuurt. Volgens een ambtelijk stuk dat de problemen heeft veroorzaakt hoort de vergoeding inbegrepen te zijn in de DBC. De ratio achter de regeling is onduidelijk. Het is geen bezuiniging, omdat de DBC die in de nieuwe situatie geopend wordt een veel hogere rekening genereert dan het bedrag dat de thuiszorg organisaties nu in rekening brengen. Daarbovenop geeft de financiŽle afhandeling veel administratieve rompslomp en meerkosten. Dezelfde problematiek speelt ook bij de vergoeding van VAC therapie bij moeilijk genezende wonden.
 

1 Nov 2009

Nieuwe richtlijn psoriasis
Nieuwe Europese richtlijn over de systemische behandeling van psoriasis: European S3 Guidelines on the systemic treatment of psoriasis vulgaris
  

15 Sep 2009

Nieuw product: Stelara
Stelara (ustekinumab) van Janssen-Cilag voor ernstige psoriasis. Ustekinumab is een humaan monoklonaal antilichaam tegen interleukines IL-12 en IL-23, die een rol spelen bij psoriasis. Doseringsschema: 45 mg (1 flacon a 0.5 ml) op week 0 en 4, daarna elke 12 weken. Bij een gewicht boven de 100 kg is de dubbele dosis nodig. Het middel wordt volledig vergoed bij matige tot ernstige plaque psoriasis waarbij PUVA therapie, methotrexaat en ciclosporine niet effectief waren of gecontra-indiceerd.
  

1 Sep 2009

Nieuw product: AnaMel perianale zalf
  

1 Jul 2009

Behandeling van schurft wordt weer volledig vergoed
Loxazol crŤme tegen schurft wordt weer volledig vergoed. Dit is een verstandig besluit van minister Klink. Een behandeling van een heel gezin met schurft kan aardig in de papieren lopen, niet iedereen kan zich dit veroorloven. Hierdoor wordt de behandeling soms niet of niet goed uitgevoerd. Dit werkt epidemieŽn in de hand met als gevolg veel overlast en juist hogere zorgkosten. Loxazol lotion tegen hoofdluis wordt niet vergoed. De luizen hebben inmiddels geprotesteerd, en de zaak voorgelegd aan de commissie gelijke behandeling en het meldpunt discriminatie.
  

1 Jul 2009

Xamiol vergoed
Xamiol scalp gel (calcipotriol monohydraat 50 μg/g, betamethason dipropionaat 0.5 mg/g) wordt volledig vergoed. De prijs voor een flacon van 60 ml is circa 45 euro.

    

25 Jun 2009

Contralume Ultra niet meer leverbaar
Contralume Ultra zonnebrandmiddel is niet meer leverbaar in Nederland.

    

3 Mrt 2009

Nieuw product: 5-ALA (aminolevulinezuur) 20% in een gel voor PDT van Fagron. Prijs 200 Ä voor tube ŗ 3 g.
  

1 Mrt 2009

Nieuw product: Xamiol

Xamiol scalp gel (calcipotriol monohydraat 50 μg/g, betamethason dipropionaat 0.5 mg/g) is verkrijgbaar. Net als bij Dovobet ligt de prijs hoger dan de losse componenten, daarom moet de patiŽnt bijbetalen. Vanuit marketing technische redenen is er een tijdelijke terugbetaal cq om niet verstrekking actie van de fabrikant. De patiŽnten kunnen met een speciaal terugbetalingsformulier de kosten terugkrijgen.

   

19 Feb 2009

Veiligheidsmelding: Raptiva

Raptiva (efalizumab) wordt teruggetrokken van de markt. EMEA, de Europese instantie die waakt over de veiligheid van geneesmiddelen, adviseert dit. Het advies moet nog bekrachtigd worden door de Europese commissie, maar die neemt dit advies meestal over. De reden is dat er  inmiddels bij 3 patiŽnten die behandeld werden met efalizumab progressieve multifocale leuko-encefalopathie is ontstaan. Hiervan zijn 2 patiŽnten overleden. Het advies is om Raptiva voor de indicatie psoriasis niet meer voor te schrijven, en patiŽnten die het gebruiken over te zetten op een ander middel.
  

12 Feb 2009

Efudix
Meda Pharma heeft het product Efudix overgenomen. Meda stopt met de 20 g tube en gaat alleen nog de 40 g tube leveren. In het begin zal er nog 20 g in voorraad zijn bij de diverse apothekers en eventueel via import uit omringende landen, maar op termijn stopt dit. Daarom is het beter vanaf heden alleen de 40 g tube voor te schrijven. Omdat de meeste patiënten maar enkele grammen nodig hebben, zal er veel Efudix worden weggegooid.

    

11 Feb 2009

Calcipotriol van de markt
Calcipotriol zalf 120 g generiek (Sandoz) is niet meer leverbaar in Nederland. Daivonex (calcipotriol) zalf van Leo Pharmaceutical Products was al eerder van de markt gehaald, als onderdeel van een strategie om het combinatie product Dovobet (calcipotriol + betamethasondiproprionaat) volledig vergoed te krijgen. De firma Sandoz is d.m.v. een rechtszaak gedwongen om te stoppen met het generieke product. In Duitsland is het middel nog wel verkrijgbaar.
  

5 Feb 2009

Telfast niet meer vergoed
Telfast (fexofenadine) 120 mg is vanaf nu ook over the counter verkrijgbaar (zelfzorg geneesmiddel, niet recept-plichtig). De nieuwe naam wordt STP.free. Als gevolg daarvan wordt het niet meer vergoed. De 180 mg en 30 mg (junior) blijven wel vergoed.

    

27 Jan 2009

Enbrel geregistreerd voor kinderen

Enbrel (etanercept) is nu ook geregistreerd en wordt vergoed voor kinderen vanaf 8 jaar met ernstige plaque psoriasis. Voor andere biologicals, waaronder Humira (adalimumab) geldt nog een leeftijdsgrens voor registratie en daarmee ook vergoeding vanaf 18 jaar.

   

1 Jan 2009 DBC levert geld op
De invoering van de DBC-registratie heeft onbedoelde neveneffecten. In de Academische Ziekenhuizen en in andere ziekenhuizen waar artsen in loondienst werken lijkt de productie op papier gestegen terwijl die in werkelijkheid is gedaald. De oorzaak hiervan is de automatisering van de DBC-registratie. Voorheen werden verrichtingen slecht geregistreerd in deze ziekenhuizen. Nu is alles geautomatiseerd en is het niet meer mogelijk om een verrichting te vergeten te declareren.
  
1 Dec 2008 J&J wordt Systagenics
Johnson & Johnson heeft de divisie wondzorg producten verkocht. Deze gaan door onder een nieuwe naam. De naam van het nieuwe bedrijf is Systagenix Wound Management.
 
3 Nov 2008 Veiligheidsmelding: progressieve multifocale leuko-encefalopathie bij 1 patiŽnt behandeld met efalizumab (Raptiva) voor psoriasis (zie PDF bestand).
  
23 Okt 2008 Allergeendichte matrashoezen niet meer vergoed
Allergeendichte matrashoezen voor patiŽnten met atopisch eczeem en huisstofmijt allergie worden met ingang van 1 januari 2009 niet meer vergoed door de zorgverzekeraars.
 
26 Sep 2008 Nieuws over Humira (adalimumab) bij hidradenitis suppurativa
Na een slepende serie rechtszaken heeft de centrale raad van beroep bepaald dat verzekeraar VGZ dit middel moet vergoeden bij een patiŽnte met een ernstige vorm van hidradenititis suppurativa. De betrokken patiŽnte werd eerder met succes behandeld met infliximab maar kreeg een allergische reactie hierop. Humira kon zonder problemen worden toegepast, echter haar zorgverzekeraar weigerde de vergoeding hiervan. Na 3 jaar procederen won patiŽnte uiteindelijk haar zaak in hoger beroep (zie uitspraak centrale raad van beroep, gepubliceerd op 26-09-2008).
  
15 Sep 2008 Metvix
Metvix (methylaminolevulaat 160 mg/g) voor de indicatie actinische keratose valt onder de beleidsregel dure geneesmiddelen. Dit betekent dat bij intramuraal gebruik 80% van de kosten door de zorgverzekeraar worden terugbetaald. De regeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2008.
  
7 Jun 2008 Veiligheidsmelding Regranex
De Amerikaanse FDA heeft een waarschuwing uitgegeven (black box warning) over Regranex (becaplermin) gel.
De waarschuwing is dat patiŽnten die meer dan 3 tubes gebruiken in 2 jaar een vijf maal hogere kans hebben om te overlijden aan een maligniteit. Zie verder op de website van de FDA.
  
8 Mei 2008 Nieuwe magistrale producten
van de Magistrale Bereider / Fagron: diclofenac emulsie 3%, fusidinezuur + triamcinolon in miconazolcrŤme, tretinoinehydrochinoncrŤme 0.05%/2% en tretinoinehydrochinoncrŤme 0.05%/5%
 
30 Mrt 2008 Hidradenitis suppurativa
Nieuws voor patiŽnten met ernstige hidradenitis suppurativa: op grond van een uitspraak van de Commissie Farmaceutische Hulp van 25 februari 2008 worden Infliximab en Enbrel vergoed voor patiŽnten met ernstige hidradenitis suppurativa, maar Humira niet. Op farmacologische gronden is er geen reden om Humira uit te sluiten van vergoeding, maar omdat er vrijwel geen studies zijn verricht met Humira bij hidradenitis suppurativa, doet de commissie daar geen uitspraken over.
  
11 Mrt 2008 Nieuw product: Aerius smelt tablet 2.5 en 5 mg
  
11 Mrt 2008 Nieuw product: Duac Acne gel (clindamycine 1%, benzoylperoxide 5%).
 
7 Mrt 2008 Resistente scabies
Melding GGD Amsterdam: er zijn gevallen gemeld van scabies waarbij resistentie wordt vermoed op de combinatie lindaan + ivermectine. Het advies is om bij hardnekkige scabies gevallen waarbij herbesmetting niet aannemelijk is permetrine 5% crŤme te geven in combinatie met ivermectine en dit na 1 week te herhalen (zie PDF bestand).
  
9 Mrt 2008 Veiligheidsmelding: progressieve multifocale leuko-encefalopathie door reactivatie van JC virus bij CellCept (mycofenolaatmofetil) (zie PDF bestand).
  
12 Feb 2008 Veiligheidsmelding: Stevens Johnson syndroom en DRESS achtige reacties op Avelox (moxifloxacine) (zie PDF bestand).
  
20 Dec 2007 Nieuw product: Humira
Humira (adalimumab) is geregistreerd voor de behandeling van matige tot ernstige chronische plaque psoriasis. Verwacht wordt dat de vergoeding in de loop van 2008 geregeld wordt.
 
19 Dec 2007 Vervallen: Dermovate hydrogel
Dermovate hydrogel 30 gram is niet meer leverbaar. Dermovate crŤme 30 g, lotion 30 ml en zalf 30 g zijn nog wel leverbaar.
  
15 Okt 2007 Nieuw product: Clobex shampoo (clobetasol proprionaat) 125 ml voor psoriasis capitis.
  
9 Okt 2007 Enbrel
Vanaf 1 januari 2008 zal Enbrel alleen nog beschikbaar zijn als voorgevulde spuit (25 mg, 50 mg, en 25 mg kinderverpakking).
  
1 Okt 2007 Betadine toch vergoed
Betadine zalfgazen (geregistreerd als geneesmiddel) worden al een tijd niet meer vergoed, maar de nieuwe Betadine Desinfectiegazen (Meda Pharma BV) op macrogol gelbasis (geregistreerd als medisch hulpmiddel) worden weer wel vergoed. Belangrijk is om dan wel de exacte naam Betadine Desinfectiegazen op het recept te vermelden.
 
20 Aug 2007 P3NP screening bij MTX in plaats van leverbiopt
Procollageen III aminoterminaal peptide (PIIINP) als marker voor leverfibrose bij psoriasis patiŽnten die methotrexaat gebruiken, kan worden bepaald bij (o.a.) het laboratorium endocrinologie van de VU (1 ml serum, zie aanvraagformulier extramuraal VUMC, kosten circa 19 euro).
  
25 Jul 2007 Aldara vergoed
Voor Aldara (imiquimod) crŤme hoeft geen machtiging meer te worden aangevraagd. Aldara is ingedeeld in groep 1 van de bijlage 2 geneesmiddelen, waarvoor toetsing vooraf niet nodig is. Het uitschrijven van een recept volstaat. De diagnose hoeft niet op het recept vermeld te worden.
 
18 Jul 2007 Fibrosemarkers
Siemens Medical Solutions brengt in Europa een CE-gekeurde testkit (ELF) op de markt waarmee in het bloed betrouwbaar kan worden bepaald of er sprake is van leverfibrose. De test omvat 3 markers van fibrose, hyaluronzuur (HA), procollageen III aminoterminaal peptide (PIIINP), en weefselremmer van metalloproteinase 1 (TIMP-1). Deze test kan de discutabele leverbiopsie bij methotrexaat vervangen. Het is nog niet bekend welke laboratoria in Nederland de test gaan aanbieden.
  
18 Jun 2007 Betnelan huidemulsie
Betnelan huidemulsie 30 ml is niet meer leverbaar. De 100 ml flacon is nog wel leverbaar.
  
15 Jun 2007 Vervallen: Daivonex
Vanaf 1 juli 2007 is Daivonex zalf niet meer leverbaar. De overige calcipotriol varianten blijven wel leverbaar. Het besluit is gebaseerd op commerciŽle overwegingen.
  
15 Jun 2007 Betadine toch vergoed
Met ingang van juni 2007 worden betadine antiseptische gazen weer vergoed.
  
10 Mei 2007 Protopic volledig vergoed
Voor Protopic is de eis dat het eerste recept moet zijn uitgeschreven door een dermatoloog om voor vergoeding in aanmerking te komen, komen te vervallen.
  
23 Apr 2007 Aldara bij BCC
Aldara (imiquimod) kan voor de indicatie superficieel basaalcelcarcinoom, waarvoor het reeds geregistreerd was, worden voorgeschreven zonder dat een artsenverklaring nodig is. Daarnaast is Aldara nu ook geregistreerd voor de behandeling van actinische keratose.
  
16 Mrt 2007 MTX injecties
Methotrexaat injecties zijn ook leverbaar als kant-en-klare voorgevulde injectie spuiten van 10, 15, 20 en 25 mg (Metoject voorgevulde spuit).
  
16 Feb 2007 Diprosone
De kleine verpakkingen (15 en 30) van Diprosone crŤme en zalf verdwijnen van de markt. De 100 g crŤme en zalf blijven leverbaar. Via parallel import is nog wel enige tijd de 30 g crŤme of zalf te bestellen.
  
06 Feb 2007 Cellcept bij atopisch eczeem
CellCept (mycofenolaat mofetil) wordt met machting vergoed voor constitutioneel eczeem.
  
10 Nov 2006 Xyzal drank
Xyzal (levocetirizine) is beschikbaar als drank voor kinderen vanaf 2 jaar.
  
6 Nov 2006 Vervallen: Dermovate vetcrŤme 30 g en 100 g zijn niet meer leverbaar.
  
1 Aug 2006 Elidel vergoed
Elidel (pimecrolimus) wordt vanaf 1 augustus 2006 ook vergoed voor kinderen vanaf 2 jaar.
  
1 Juli 2006 Protopic vergoed
Protopic (tacrolimus) wordt vanaf 1 juli 2006 ook vergoed voor kinderen vanaf 2 jaar.
  
15 Mei 2006 Dovobet
Dovobet is vanaf mei 2006 alleen nog leverbaar in tubes van 60 g.
  
4 Mei 2006 Nieuw product: Remicade
Remicade (infliximab) is nu in Nederland geregistreerd voor de indicatie psoriasis.
  
28 April 2006 Vervallen: Daivonex 60 ml lotion is niet meer leverbaar, 120 ml nog wel.
  
1 Dec 2005 Nieuwe middelen voor acne
Per 1 december 2005 is adapalene gel beschikbaar in Nederland. Al wat langer is ook isotretinoÔne 0.05% gel beschikbaar. Beide preparaten zijn in de VS al jarenlang beschikbaar als specialitťs.
  
9 Feb 2005 Basiszorg beperkt
Met ingang van 1 januari 2005 hebben veel verzekeraars hun basis zorgpakket beperkt. PatiŽnten met psoriasis of eczeem kunnen hierdoor in de problemen komen, met name degenen met ernstige vormen, die dagbehandeling behoeven. Een aantal zorgverzekeraars heeft nu de kosten gemaximeerd per keer of per jaar. 
Check uw polisvoorwaarden en stap over naar een verzekeraar die uw kosten wel vergoed !
  
31 Dec 2004 Goed nieuws voor 2005: enkele geneesmiddelen voor chronisch gebruik die begin 2004 ten onrechte van vergoeding werden uitgesloten door de overheid, worden in 2005 weer gewoon vergoed. Voor de dermatologie gaat het om middelen als Zyrtec en Claritine. Ook is er een handige site waar te vinden is welke geneesmiddelen wel of niet vergoed worden of hoeveel er eventueel moet worden bijbetaald door de patient: www.medicijnkosten.nl 
  
15 Aug 2004 Enbrel bij artritis psoriatica
Enbrel is geregistreerd voor de indicatie artritis psoriatica en wordt sinds 1 maart 2004 ook vergoed voor deze indicatie. De registratie voor ernstige plaque psoriasis wordt binnenkort verwacht.
  
1 Aug 2004 Elidel crŤme niet vergoed voor de doelgroep
De overheid beperkt de vergoeding voor Elidel crŤme voor de leeftijdscategorie tot 16 jaar. De leverancier onderzoekt op dit moment, in samenwerking met patiŽntenorganisaties en dermatologen de mogelijkheden om dit besluit aan te vechten omdat er geen medische gronden zijn om deze patiŽntencategorie het middel te onthouden.
  
1 Juni 2004 Elidel crŤme vergoed
Per 1 juni 2004 wordt Elidel crŤme (tacrolimus 10 mg/g, 30 g) volledig vergoed. Download bijsluiter (PDF)

 
1 Jan 2004 Bezuinigingen
Per 1 januari 2004 treden diverse nieuwe bezuinigingen op de gezondheidszorg in werking. Zo worden o.a. vele zelfzorggeneesmiddelen niet meer vergoed, ook niet meer met een recept. Zie overzicht geneesmiddelen die niet meer vergoed worden (PDF bestand).
  
1 Aug 2003 Nieuw product: Dovobet
Dovobet, de combinatie van Daivonex (calcipotriol) en Betnelan (betamethason) in ťťn zalf, komt ook in Nederland op de markt voor psoriasis. Het middel verenigt twee oude, bekende componenten, die al eerder werden gecombineerd, in ťťn zalf, hetgeen voor de patiŽnt een stuk gebruiksvriendelijker is en de therapietrouw bevordert. Probleem is nog dat de patiŽnt circa 9 euro per tube van 30 g moet bijbetalen.
  

1 Juli 2003

Vergoeding Protopic
Protopic (tacrolimus) zalf wordt m.i.v. 1 juli 2003 volledig vergoed voor atopisch eczeem patiŽnten van 16 jaar en ouder, mits de indicatie door de dermatoloog is gesteld. Voor de patiŽntengroep onder de 16 jaar moet nog steeds een machtiging worden aangevraagd bij de ziektekostenverzekeraar. Omdat dat juist de categorie is waarbij Protopic vaak gebruikt wordt (vanwege het algemene streven bij kinderen terughoudend te zijn met het gebruik van corticosteroÔden), wordt er op dit moment nog doorgeprocedeerd door de producent, ondersteund door de Nederlandse dermatologen, om ook voor kinderen Protopic volledig vergoed te krijgen. Download bijsluiter (PDF)
   

16 Mei 2003

Nieuw product: Propecia

Propecia (finasteride 1 mg) voor alopecia androgenetica (kaalheid bij mannen) is beschikbaar in Nederland. Het middel wordt niet vergoed. De prijs ligt rond Ä 1.55 per dag. Download bijsluiter (PDF)
  

15 Mei 2003

Nieuw product: Elidel crŤme
Novartis kondigt aan dat Elidel (tacrolimus 10 mg/g) geregistreerd is in Nederland voor atopisch eczeem (crŤme, 30 g). De vergoeding is nog niet geregeld. Download bijsluiter (PDF)
  

15 Mei 2003

Nieuw product: zilververband
Coloplast introduceert Contreet schuimverband geÔmpregneerd met zilver, in 2 vormen: adhesief en niet adhesief. In de recent populaire categorie zilververbanden zijn nu beschikbaar Acticoat en Acticoat-7, Aquacel Ag, Actisorb Silver, en Avance.
  

14 Mei 2003

Zyrtec niet meer vergoed
Zyrtec (cetirizine 10 mg) wordt niet meer vergoed. Het wordt vervangen door Xyzal (levocetirizine 5 mg). Xyzal wordt volledig vergoed. Zyrtec drank blijft voorlopig beschikbaar.
  

25 April 2003

Nieuw product: Proguide
Smith&Nephew introduceert ProGuide, een nieuw cohesief elastisch zwachtelverband dat in een breed gebied rond 50% uitrekking, dezelfde druk blijft uitoefenen.
  

27 Nov 2002

Nieuw: Protopic

Protopic (tacrolimus) zalf is beschikbaar op de Nederlandse markt, voor atopisch eczeem. Het kan gewoon via de apotheek besteld worden, op recept. Een artsenverklaring is niet meer nodig. De vergoeding is nog niet geregeld. Voor bijzondere gevallen kan een machtiging worden aangevraagd bij de ziektekostenverzekeraar. Download bijsluiter (PDF)

    

   

   

   

  

   

Over deze pagina

Deze nieuwspagina bevat een samenvatting van mailings over (vooral) therapie. Nieuwe producten, intrekking van producten, wijzigingen in vergoedingsstatus, veiligheidswaarschuwingen.

    

Informatie over producten die (tijdelijk) niet meer leverbaar zijn

Soms verdwijnen producten van de markt zonder dat dit door middel van een mailing aan alle dermatologen wordt doorgegeven. Vaak wordt een product teruggetrokken om economische redenen (te weinig omzet) of omdat er iets mee is (effectiviteit discutabel of bijwerkingen). Maar het kan ook zijn omdat een grondstof (tijdelijk) niet meer leverbaar is.

    

De KNMP heeft een website waarop een overzicht staat van producten die (tijdelijk of definitief) niet meer leverbaar zijn: www.farmanco.knmp.nl

   

   

Dringende oproep aan fabrikanten en leveranciers: als u een product van de markt haalt of als het tijdelijk niet meer leverbaar is, geef dit dan ook door aan de redactie van www.huidziekten.nl via een email aan redactie@huidziekten.nl. Het is niet voldoende om alleen de apothekers te informeren, juist de beroepsgroep, de voorschrijvende dermatologen moeten worden geÔnformeerd. Nu komt het te vaak voor dat de dermatologen van patiŽnten die tevergeefs bij de apotheek zijn geweest moeten horen dat een bepaald product niet meer leverbaar is. Dit is zeer onprofessioneel.
  
Via www.huidziekten.nl bereikt u snel de juiste doelgroep. De website wordt dagelijks gebruikt door dermatologen, arts-assistenten dermatologie en huisartsen voor het opzoeken van dermatologische therapieŽn (meer dan 9 miljoen paginabezoeken per jaar).

    

knop richtlijnen knop CATdatabase knop quiz knop NVDV knop patientenverenigingen knop zalfkiezer knop achtergrondinformatie knop members

    

07-01-2017 (JRM) -  www.huidziekten.nl

W3C-valid

    

         

Advertenties van Google: