BESENREISER (TAKKENBOSVENEN) ICD10: I83.9

Besenreiser (takkenbosvenen) zijn de allerkleinste spataderen. De naam besenreiser komt uit het Duits, een besenreiser is een bezem van berketakken, de kleine vertakte besenreiser kunnen daar op lijken.

Besenreiser varices Besenreiser varices


Sclerocompressie therapie
Scleroseren is de voorkeurs behandeling bij dit type spataderen. De venen hoeven niet te worden afgetekend omdat ze zeer oppervlakkig zijn en daardoor in liggende positie zichtbaar blijven. Vervolgens worden ze in liggende positie ingespoten met aethoxysclerol in concentraties van 0.5 of 1%. De concentraties hangen af van de grootte van het vat (zie schematisch overzicht). Er wordt een kleine naald gebruikt omdat niet eerst voor het inspuiten opgetrokken hoeft te worden. Per keer mag maximaal 12% gespoten worden, dus maximaal 12 ml van 1%. Zie verder onder protocol scleroseren.

Video besenreiserVideo: scleroseren reticulaire venen en besenreiser.Laserbehandeling
Soms zijn de besenreiser zo klein dat het niet mogelijk is om er met een naald in te komen. Indien er desondanks toch een wens is om dit te behandelen, kan dat door middel van uitwendige laserbehandeling. Dit is een cosmetische behandeling die door een aantal cosmetische instituten wordt aangeboden. Het resultaat is redelijk voor de kleine rode vaatjes. De iets grotere, blauwige teleangiƫctasiƫn reageren er niet zo goed op.


Electrocoagulatie
Er is speciale apparatuur waarmee de besenreiser d.m.v. dunne naalden worden dichtgebrand. Deze dunne naalden zijn ook als accesoire voor de reguliere electrocoagulator te bestellen. De dunne naald wordt op meerdere plaatsen in het verloop van de vaatjes ingebracht en de besenreiser wordt met een klein stroomstootje vernietigd. Dit laat vrijwel geen schade c.q. littekentjes na. De methode is wel bewerkelijk en wordt in cosmetische instituten uitgevoerd. Zie ook onder elektrocoagulatie.

Coagulatie naalden

patientenfolder


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 I83.9 Varices van onderste extremiteiten zonder ulcus of ontsteking: besenreiser varices
ICD10 I83.9 Varicose veins of lower extremities without ulcer or inflammation: hyphenwebs (spider veins, besenreiser)
SNOMED 248740000 Hyphenwebs
DBC 30 Chronische oppervlakkige veneuze pathologie / varices