ACNE BEHANDELING DOOR DE HUIDTHERAPEUT print home printenhome


De arts heeft ten behoeve van uw huidaandoening acnetherapie geadviseerd. Deze folder geeft u meer informatie over de behandeling.


WAT IS ACNE ?

Acne is een huidaandoening van de talgklieren waar vrijwel iedereen in de puberteit last van krijgt. De huid bevat ongeveer vijftien talgklieren per vierkante centimeter. Om de huid soepel te houden, produceren ze talg (huidsmeer). De talgklieren monden uit in haarzakjes. Als de openingen van de haarzakjes verstopt raken, ontstaat er acne. De medische term is acne vulgaris. Acne wordt ook wel 'jeugdpuistjes' genoemd. Dit is niet helemaal correct, omdat ook volwassenen er (nog) last van kunnen hebben. Acne kan variëren van enkele tot grote aantallen puistjes, met name in het gelaat maar ook op de rug, schouders of in de hals. Er kunnen zich ook ontstekingen en infiltraten in de huid vormen die vrij pijnlijk en groot kunnen zijn.


WAT KAN DE HUIDTHERAPEUT DOEN BIJ ACNE ?

De huidtherapeut behandelt verschillende vormen van acne en acne-littekens. Dit gebeurt vaak in combinatie met een behandeling door een arts. Daarnaast speelt de huidtherapeut een grote rol in het verstrekken van adviezen ten aanzien van zelfzorg. Een actieve bijdrage van de patiënt is voorwaarde voor een bevredigend resultaat.


WAT GEBEURT ER TIJDENS HET EERSTE CONSULT BIJ DE HUIDTHERAPEUTE ?

Tijdens de eerste afspraak zal de huidtherapeut uitleg geven over: acne, de therapievorm, behandelingsfrequentie en de kosten. Ook zal de huidtherapeut op een klein gebied een proef behandeling uitvoeren.


BEHANDELING

Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Een acnebehandeling door de huidtherapeut bestaat meestal uit meerdere onderdelen:

Manuele reiniging van de huid: Het accent van een acnebehandeling door de huidtherapeut ligt op het manueel reinigen van de huid. Hierbij worden blackheads en whiteheads (mee-eters) verwijderd. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van een dun, klein naaldje, waarmee een opening in de huid wordt gemaakt. Zo kunnen de mee-eters makkelijker uit de huid worden gehaald. Het doel van de behandeling is om ontstekingen te verminderen en littekenvorming te voorkomen.

Dieptereiniging van de huid door middel van een peeling; mechanische peeling (scrubben), chemische peeling (op basis van verschillende soorten zuren). Het doel hiervan is het verwijderen van dode, losse huidcellen, zodat de poriën minder blokkeren. Wanneer een huid regelmatig wordt gepeeld, zullen mee-eters niet zo snel meer ontstaan en het talg vloeit beter af. Bovendien wordt door het verwijderen van de dode huidcellen de celvernieuwing gestimuleerd.

Adviezen en zelfmanagement bij o.a. huidverzorging en productgebruik.


HOEVEEL BEHANDELINGEN ZIJN NODIG ?

Er zijn vaak meerdere behandelingen nodig. Een combinatie van technieken, met of zonder ondersteunende medicatie, bepalen of de acne verbetert. Het is vaak een langdurig behandeltraject. Zodra er verbetering van de acne optreedt, wordt de behandelfrequentie aangepast.


KOSTEN EN VERGOEDINGEN VAN HUIDTHERAPIE

De prijzen van de behandelingen variëren. De behandelingskosten dient u na elke behandeling te betalen. Sommige aanvullende zorgpolissen vergoeden de behandeling door de huidtherapeut, of vergoeden de kosten gedeeltelijk. Dit is afhankelijk van de behandeling en de verzekering die u heeft afgesloten. Kijk in de polisvoorwaarden of vraag uw verzekering naar de voorwaarden.

Bron: poli dermatologie AMC 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).