ALLERGOLOGISCH ONDERZOEK print home printenhome


Met u is een allergie-onderzoek door middel van plakproeven afgesproken.
Om dit onderzoek goed te kunnen uitvoeren is het volgende van belang:

In de periode voorafgaande aan het onderzoek en tijdens het onderzoek:
- de rug niet aan zonlicht of hoogtezon blootstellen (minimaal 2 weken)
- de rug niet insmeren met hormoonzalven of crèmes (minimaal 3 dagen)
- de rug niet insmeren met verzorgende eigen producten (minimaal 1 dag)
- geen geneesmiddelen gebruiken die de afweer onderdrukken zoals prednison of ciclosporine (Neoral)

Bespreek met uw voorschrijvend arts of deze middelen tijdelijk gestopt mogen worden.

Op de eerste dag van het onderzoek meldt u zich bij de polikliniek huidziekten in het polikliniek gebouw, waar u indien nodig ingeschreven en de weg gewezen wordt naar de afdeling allergologie. Voor de volgende twee afspraken (twee en drie dagen later) hoeft u zich niet te melden, maar kunt u rechtstreeks naar de allergologie afdeling komen.

De eerste dag heeft u een gesprek met de arts, die beslist welke stoffen bij u getest moeten worden. Het is daarvoor belangrijk dat u zoveel mogelijk informatie geeft over uw huidklachten en de omstandigheden waaronder ze ontstaan. Neem op de eerste afspraak ook al uw eigen geneesmiddelen, cosmetica, zalven, crèmes en/of huismiddelen mee (liefst in originele verpakking). Aangezien testen ook als risico het ontstaan van een nieuwe allergie heeft, worden alleen die stoffen getest, waarvan wij denken dat ze een mogelijke allergische reactie opgewekt hebben.

Op basis van dit gesprek wordt de plakproef klaargemaakt en vervolgens met speciaal plakmateriaal op uw rug bevestigd. Dit materiaal staat kort en voorzichtig douchen toe. Vermijdt echter overmatige bewegingen van de rug zoals zware arbeid, sport, tillen, veel bukken, wrijven, en krabben. Eventuele donkere plekken die u door de plakkers ziet doorschemeren, zijn geen allergische reacties, maar kleurstoffen van het geteste materiaal. Wel kan door het testen wat jeuk ontstaan. Mochten de randen van de plakker loslaten, dan kunt u deze met (papier)pleister weer vast zetten.

In sommige gevallen zal ook een intracutane test worden gedaan. Hierbij krijgt u prikjes in de onderarm die twintig minuten later worden afgelezen. Dit onderzoek kan niet gedaan worden indien u in de week voorafgaande aan het onderzoek antihistaminica hebt gebruikt (zoals Zyrtec, Xyzal, Claritine, Aerius, Telfast, Kestine, Mizollen, Tavegyl, Polaramine, Fenistil, Semprex, hydroxyzine, Tinset, Phenergan, Periactin, of Nedeltran). Na afloop van deintracutane test mogen deze geneesmiddelen gewoon weer gebruikt worden. Als alleen plakproeven worden gedaan hoeven de antihistaminica niet gestopt te worden. Vermeldt ook of u bètablokkers gebruikt.

Indien u mogelijk zwanger bent of borstvoeding geeft, meldt dit dan aan de arts. Er zijn onvoldoende gegevens over de schadelijkheid van de stoffen die tijdens het allergieonderzoek gebruikt worden voor de ongeboren vrucht en de borstvoeding.
.
Twee dagen na het plakken heeft u de tweede afspraak. De plakkers worden verwijderd en de testplaatsen worden gemarkeerd met speciale inkt (onzichtbaar, om uw kleding niet te beschadigen). Hoewel deze inkt waterafwasbaar is, mag u toch tussen de tweede en derde afspraak kort douchen.

De volgende dag komt u voor de derde maal en wordt de test afgelezen. De bevindingen worden u meegedeeld en u krijgt indien nodig adviezen. In sommige gevallen wordt een vervolgonderzoek afgesproken.

Bron: Afdeling Dermatologie Academisch Medisch Centrum 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).