ANALE JEUK EN PERIANAAL ECZEEM print home printenhome


Anale jeuk en eczeem rond de anus (perianaal eczeem) kunnen aanzienlijke hinder opleveren.


WAT IS DE OORZAAK VAN ANALE JEUK EN PERIANAAL ECZEEM ?

De oorzaak van deze klachten kan alleen in de huid rond de anus gelegen zijn, soms ook in afwijkingen van het anale kanaal of het laatste gedeelte van de endeldarm. Voor het opsporen van een oorzaak kan een speciaal, zgn. proctologisch onderzoek vereist zijn, waarbij met behulp van speciale apparatuur het betreffende gebied geïnspecteerd wordt. Soms is het nodig uitgebreider onderzoek te verrichten zoals bloedonderzoek, allergietesten, bacteriekweken en andere testen.

De belangrijkste oorzaak van de anale jeuk is irritatie of beschadiging van de huid. Zoals ook bij het ''luiereczeem'' van baby's wordt irritatie van de huid vaak veroorzaakt door een vochtige omgeving. Daarnaast blijft dikwijls een geringe hoeveelheid ontlasting op de huid rond de anus achter met als gevolg beschadiging van de huid door de aanwezige bacteriën en enzymen. Dit ervaart u als jeuk en (nattend) eczeem. Tevens kunnen eigen aangeschafte zalven en crèmes zelfs toename van de klachten geven door een allergische reactie ter plaatse, ondanks het gevoel van verzachting van de huid.


ADVIEZEN VOOR DE VERZORGING VAN DE HUID ROND DE ANUS

Zorg voor een schone huid door na elke ontlasting en 's morgens of 's avonds de regio met een washandje met lauw water en zonder zeep te wassen. Vooral onder de douche, met een bidet, de ''indische fles'' of desnoods een teiltje, is dit goed te realiseren. Zeep en zeepproducten kunnen irriterend werken.

De anale regio dient zoveel mogelijk droog gehouden te worden. Dep de huid na het wassen droog met een handdoek of zacht toiletpapier zonder te wrijven.

Vermijdt eigen crèmes, zalven, zetpillen en poeders, tenzij uitdrukkelijk op goede gronden voor deze aandoening voorgeschreven. Vermijdt de zogenaamde vochtige doekjes, omdat hier conserveermiddelen in zitten, waar u allergisch voor kunt worden.

Zorg voor een regelmatige, zachte, brijige ontlasting. Frequente toiletgang en overmatig persen moeten worden vermeden. Gebruik zo veel mogelijk vezelrijke voeding (eventueel zemelen) met voldoende vochttoevoer. Zo nodig kunt u hiervoor advies inwinnen bij een diëtiste.

Draag losse onderkleding, bij voorkeur van katoen, en vermijdt strakke kleding.

Probeer niet te krabben, dat maakt het alleen maar erger.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).