BEHANDELING VAN WRATTEN MET BLEOMYCINE |
 |
Bleomycine wordt soms gebruikt voor de behandeling van
hardnekkige wratten, vooral van
voetwratten. Het is een
cytostaticum, een middel dat de celgroei remt. Bij de behandeling van wratten wordt een zeer kleine hoeveelheid bleomycine ingespoten in de wrat.
Wanneer mag u niet met bleomycine worden behandeld?
- Als u zwanger bent, of denkt zwanger te zijn, of op korte termijn zwanger wil worden.
- Als uw borstvoeding geeft. - Als de wrat zich vlak bij de nagels bevindt, omdat de kans bestaat dat de nagel misvormd raakt.
- Als u overgevoelig bent voor bleomycine.
Belangrijk De hoeveelheid bleomycine die wordt ingespoten per keer is zeer klein. Toch adviseren we zowel mannen als vrouwen om tijdens en tot drie maanden na de behandeling een zwangerschap te voorkomen.
DE BEHANDELING
Voorbereiding op de behandeling Als er een dikke laag eelt op de wrat zit, verwijder dit dan twee dagen voor de geplande behandeling met een eeltschaaf of eeltrasp. Na de behandeling worden er pleisters geplakt, draag ruim en comfortabel schoeisel als u naar de afspraak gaat. Zorg dat er pijnstillers in huis zijn (paracetamol en ibuprofen). Neem eventueel ook al 2 paracetamol tabletten van 500 mg in 30-60 minuten voor de behandeling. Plan niet teveel activiteiten in de week na de behandeling.
Verloop van de behandeling Een kleine hoeveelheid bleomycine oplossing wordt rechtstreeks in de wrat(ten) gespoten. Het injecteren van de vloeistof kan pijnlijk zijn, vooral bij wratten op de voetzool. Er zit ook verdovingsvloeistof in de oplossing, maar dat helpt maar gedeeltelijk omdat het pas na injectie begint te werken. Het is niet altijd mogelijk om alle wratten tegelijk te behandelen omdat er niet teveel bleomycine per keer mag worden gebruikt. Als er wratten zijn op beide voetzolen, dan wordt meestal maar één voet tegelijk behandeld, ook om napijn te beperken.
Na de behandeling Na het inspuiten van de bleomycine wordt een pleister op de wrat(ten) geplakt. Laat die 24 uur zitten (niet douchen de eerste 24 uur na behandeling). Zodra de verdoving is uitgewerkt, kan er pijn of een brandend en kloppend gevoel ontstaan, dit kan enkele dagen tot een week aanhouden. Neem bij veel pijn paracetamol in, tot een maximum van 4 x 1000 mg per dag (8 tabletten van 500 mg). Als dit onvoldoende is, gebruik dan naast de paracetamol ook nog ibuprofen, maximaal 4 x per dag 200-400 mg. Laat de behandelde wrat met rust, wrijf of krab niet over de pijnlijke plek.
De behandelde wrat zal eerst rood worden en opzwellen. Soms ontstaat er een bloedblaar. Na een paar dagen wordt de wrat zwart en sterft af. Dit proces kan enkele weken duren. Meestal blijven er geen littekens achter.
Neem bij hevige pijn, twijfels of ongerustheid contact op met de polikliniek dermatologie.
Zijn er bijwerkingen? Er is een kleine kans dat de wrat gaat ontsteken. In dat geval wordt de huid rond de wrat rood en warm, soms is er ook koorts, meer pijn, of een vieze geur. Neem in dat geval contact op met de polikliniek dermatologie.
Wat is het effect van de behandeling? Ongeveer 60 tot 75 procent van de hardnekkige wratten verdwijnt na één tot drie behandelingen. Meerdere behandelingen kunnen dus nodig zijn. Tussen 2 behandelingen wordt een pauze van 2 tot 6 weken aangehouden. Soms kan een wrat weer terugkomen. Neem in dat geval contact op met uw behandelend arts om te overleggen over verdere behandelmogelijkheden.
|