BUNION (PIJNLIJKE BULT OP DE GROTE TEEN, HAMERTEEN) print home printenhome


WAT IS EEN BUNION ?

Een bunion is een pijnlijke rode en ontstoken zwelling aan de zijkant van de grote teen. Een bunion wordt veroorzaakt door druk van te strak zittende schoenen. Dit ontstaat vooral bij standsafwijkingen van de grote teen (hamerteen), bijvoorbeeld als de grote teen naar binnen is gedraaid (hallux valgus) en het gewricht veel naar buiten uitsteekt. Ter plaatse van de zwelling zit boven het gewricht een slijmbeurs. Dit is een soort zakje gevuld met een slijmerige vloeistof, die het gewricht smeert. Bij een bunion is door de continue druk alles geïrriteerd: de huid, de slijmbeurs, het gewricht en soms ook het onderliggende bot.

Bunion Bunion
bunion bunion

Foto's: Cyberprout, BruceBlaus, en Lamiot - Wikimedia (Creative Commons License 1.0 / 3.0 / 4.0).


WAT IS DE OORZAAK ?

De belangrijkste oorzaak is het dragen van te smalle schoenen. Hierdoor raakt het gewricht van de grote teen bekneld en geïrriteerd. Dit kan leiden tot een chronische zwelling van het beknelde weefsel. Er ontstaat dan een bunion en soms een blijvende kromstand van de teen. Ook te hoge hakken zijn funest: hierdoor glijdt de voet naar voren.

Sommige mensen hebben van nature een brede voorvoet welke meer kans geeft op het krijgen van deze aandoening.

Bij oudere mensen kan een kromstand van de grote teen optreden door slijtage in het gewricht. Door deze slijtage verbreden de botten van het gewricht zich, steken uit en geven zo een chronische druk en irritatie.


WAT ZIJN DE KLACHTEN ?

Een bunion kan zowel aan één als aan beide voeten voorkomen. De belangrijkste klacht is pijn in het uitstekende botstuk. Schoenen worden hierdoor niet meer verdragen. De huid is rood, soms warm en er kunnen ook wondjes in ontstaan. Soms kan het gehele gewricht ontstoken raken.


HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD ?

Het simpelweg bekijken van de voet is voldoende. De enige aandoeningen die er een beetje op kunnen lijken zijn een likdoorn, en jicht. Vaak wordt toch ook een röntgenfoto gemaakt, om te kijken of er slijtage is in het gewricht, en hoe ernstig de eventuele standsafwijkingen van het bot zijn.


HOE WORDT HET BEHANDELD ?

Bij milde vormen met weinig klachten is het soms voldoende om breder schoeisel zonder (hoge) hak te gaan dragen. Als dit niet helpt, kan een operatie door de orthopedisch chirurg worden overwogen.


HOE GAAT DE OPERATIE IN ZIJN WERK ?

Afhankelijk van welke ingreep noodzakelijk is om uw klacht te verhelpen wordt gekozen voor een poliklinische operatie, danwel een opname.
De operatie kan gebeuren onder algehele narcose of met een ruggenprik, waarbij alleen beide benen worden verdoofd. De anesthesist met u bespreken welke verdoving voor u het beste is. Wanneer de ingreep niet te uitgebreid hoeft te zijn kan ook plaatselijke verdoving worden toegepast.

Tijdens de operatie wordt een snee aan de binnenzijde van de voet gemaakt, waardoor eerst de slijmbeurs wordt verwijderd. Het gewrichtskapsel wordt losgemaakt en het uitstekende botstuk verwijderd. Indien er beginnende slijtage is, wordt het gewricht schoongemaakt. Hierna wordt het gewrichtskapsel en de huid weer gehecht.


WELKE VOORBEREIDING IS NODIG VOOR DE OPERATIE ?

Op de polikliniek zal uw arts u uitleg geven over de voorgenomen operatie. Vaak zult u een briefje meekrijgen, zodat u vóór uw ziekenhuisopname elleboogs-krukken bij de Thuiszorg / Kruisvereniging kunt lenen. Het is belangrijk, dat u de krukken bij opname in het ziekenhuis meebrengt.


WAT IS DE NABEHANDELING ?

Direct na de operatie krijgt u een verband om de voet. Het is belangrijk dat u de eerste dagen de voet goed hoog houdt om zo min mogelijk zwelling van de teen en voet te krijgen en liefst met krukken te lopen.
Aangeraden wordt om de eerste twee weken na de operatie met lopen alleen op de hiel te steunen.
Na de operatie blijft de teen nog weken gevoelig. Het litteken op de voet kan soms nog enkele maanden pijnlijk blijven. Het dragen van (strak) schoeisel is de eerste weken meestal niet prettig.


WAT ZIJN DE MOGELIJKE COMPLICATIES VAN DE OPERATIE ?

Complicaties komen bij deze operatie zelden voor. Bloedingen en/of een wondinfectie kunnen optreden. Soms wordt een huidzenuwtje beschadigd, waardoor een doof gevoel in de teen kan optreden. Dit is meestal van tijdelijke aard.

Bron: Nederlandse Vereniging voor Heelkunde 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).