HAARUITVAL (OORZAKEN KAALHEID) print home printenhome


WAARDOOR ONTSTAAT HAARUITVAL ?

De meest voorkomende oorzaken van haaruitval worden hieronder besproken


KAALHEID VAN HET MANNELIJKE PATROON

Er zijn verschillende soorten van haarverlies en kaalheid. De meest bekende is de kaalheid van het mannelijke patroon die bij sommige mannen bij het ouder worden ontstaat. De medische term daarvoor is alopecia androgenetica, in het Engels wordt het male-type alopecia of male-pattern baldness genoemd. Zie voor meer informatie de folder alopecia androgenetica.

Alopecia androgenetica
alopecia androgenetica

Deze vorm van kaalheid is hormonaal bepaald. Het mannelijk hormoon testosteron dat na de puberteit in grotere hoeveelheid wordt aangemaakt, heeft een remmend effect op de haargroei van de haren boven op het hoofd.


MALE TYPE ALOPECIA BIJ VROUWEN

Ook vrouwen kunnen alopecia androgenetica krijgen. Dit gebeurt echter niet vaak. Ook vrouwen hebben testosteron in het bloed, de hoeveelheid is echter veel lager dan bij mannen. Dit type kaalheid bij vrouwen, waarbij de haren bovenop het hoofd dunner gezaaid zijn wordt soms 'male-type alopecia bij vrouwen' genoemd, maar het wordt ook wel 'female-type alopecia' genoemd, of 'alopecia androgenetica bij vrouwen'. Zie voor meer informatie de folder alopecia androgenetica bij vrouwen.

Alopecia androgenetica, female pattern hairloss Alopecia androgenetica, female pattern hairloss
alopecia androgenetica alopecia androgenetica

Vrouwen worden meestal niet, zoals mannen, geheel kaal, maar de resterende haren hebben een dunnere structuur, zijn minder stevig en breken daardoor eerder af. De voorste haargrens valt niet uit zoals bij mannen.


ALOPECIA AREATA (PLEKSGEWIJZE KAALHEID)

Een andere bijzonder vorm van kaalheid is alopecia areata (pleksgewijze kaalheid). Hierbij ontstaan zomaar kale plekken op het hoofd. Aan de hoofdhuid is verder niets te zien. De haren komen meestal vanzelf weer terug, maar het gebeurt ook wel dat de haaruitval blijvend is. Ook de wenkbrauwen, de baard haren en de okselharen kunnen uitvallen. De oorzaak is onbekend. Het is een soort auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem van het lichaam de haarzakjes aanvalt. Zie voor meer informatie de folder alopecia areata.

Alopecia areata Alopecia areata
alopecia areata alopecia areata


FRONTAL FIBROSING ALOPECIA

Er bestaat ook een variant kaalheid die alleen de voorste haargrens treft. Dit heet frontal fibrosing alopecia. De haargrens trekt steeds verder terug. Een bijzondere vorm van kaalheid, die vooral bij vrouwen voorkomt. Het is zeldzaam, en de oorzaak is niet bekend.

frontal fibrosing alopecia frontal fibrosing alopecia
frontal fibrosing alopecia frontal fibrosing alopeciaKAALHEID MET LITTEKENVORMING (CICATRICIËLE ALOPECIA)

Weer een ander type kaalheid is de kaalheid met littekenvorming (cicatriciële alopecia). Hierbij zijn de haarzakjes verwoest door een ontstekingsproces. Dit komt meestal niet meer goed.

CDLE van het behaarde hoofd haarverlies door littekenvorming na ontsteking (CDLE)
alopecia cicatricialis alopecia cicatricialis


Er zijn nog veel meer aandoeningen waarbij pleksgewijs haaruitval kan optreden. Bij kinderen kan bijvoorbeeld een schimmelinfectie van het behaarde hoofd dit veroorzaken. Maar er zijn ook allerlei huidziekten die kale plekken kunnen veroorzaken. Die worden hier verder niet besproken.


DIFFUSE HAARUITVAL (ALOPECIA DIFFUSA)

Tenslotte is er nog een vorm van haaruitval die vaker voorkomt: diffuse haaruitval. Hierbij vallen de haren gelijkmatig uit, zonder dat er kale plekken ontstaan. Het valt op dat de haardos dunner wordt. Er moeten overigens heel wat haren uitvallen voordat dat zichtbaar wordt. Dit type haaruitval valt vooral op omdat er bij het kammen grote hoeveelheden haar in de borstel achterblijven. Het wordt ook wel telogeen effluvium genoemd. Er zijn vele oorzaken voor dit type haarverlies. Het wordt vaak gezien na een episode waarin er iets bijzonders gebeurd is, bijvoorbeeld na een zwangerschap, of na een ziekte, of na gebruik van geneesmiddelen.

alopecia diffusa (diffuus haarverlies)
alopecia diffusaPatiëntenvereniging
Er is een patiëntenvereniging voor patiënten met verschillende vormen van kaalheid: www.alopecia-vereniging.nl

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).