HYDROA VACCINIFORME print home printenhome


WAT IS HYDROA VACCINIFORME ?

Hydroa vacciniforme is een zeldzame vorm van zonlicht overgevoeligheid waarbij er blaren en korsten ontstaan in het gezicht en op andere plekken die in de zon zijn geweest, zoals de handruggen. Het begint op de kinderleeftijd. Hydroa (hydra = water) slaat op de met vocht gevulde blaasjes en vacciniform betekent: lijkt op pokken.


WAT ZIJN DE VERSCHIJNSELEN ?

De klachten ontstaan meestal in het voorjaar, als de zon weer kracht begint te krijgen. Enkele uren (½ - 2 uur) na blootstelling aan de zon (vooral UVA stralen) ontstaat er een branderig gevoel in de huid, en roodheid en zwelling. Op de plekken die in de zon zijn geweest, zoals het gezicht, de randen van de oren, en de handruggen) kunnen rode vlekken ontstaan, blaasjes en blaren. Sommige van die blaren kunnen gevuld zijn met bloed. De blaasjes hebben vaak in het centrum een deukje. Later ontstaan er wondjes met korsten en zweren. De huid gaat kapot en dat kan littekens achterlaten.

Andere klachten kunnen zijn pijnlijke en branderige ogen met lichtschuwheid, een griepachtig gevoel, koorts, hoofdpijn, en gespleten nagels.

Hydroa vacciniforme Hydroa vacciniforme Hydroa vacciniforme
hydroa vacciniforme hydroa vacciniforme hydroa vacciniforme


WAT IS DE OORZAAK VAN HYDROA VACCINIFORME ?

De oorzaak is niet bekend. Het ontstaat zomaar. Het is wel duidelijk dat het door zonlicht wordt uitgelokt. Daarom zit het ook vooral in het gezicht en op de handruggen. Van het zonlicht is het vooral het UVA gedeelte (waar je bruin van wordt) dat hydroa vacciniforme veroorzaakt. De afgelopen jaren is gedacht dat het te maken had met een doorgemaakte virusinfectie, met het Epstein Barr Virus (EBV). Maar het is niet zeker of dat zo is. Een Epstein Barr virus infectie is heel gewoon, bijna iedereen heeft die virusinfectie ooit gehad.


WIE KRIJGT HYDROA VACCINIFORME ?

De aandoening is gelukkig heel zeldzaam. Het komt zowel bij jongens als bij meisjes voor, vooral in de leeftijdsgroep van 3 tot 15 jaar. Waarschijnlijk iets vaker bij meisjes dan bij jongens. Maar bij de jongens die het hebben kan het ernstiger zijn of langer duren. Het komt voor bij kinderen met een lichte huidskleur. Een getinte huid beschermt tegen zonlicht.


HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD ?

De diagnose wordt gesteld op het klinisch beeld, op hoe het er uit ziet. Soms is het nodig om een stukje huid af te nemen (huidbiopt) of bloedonderzoek of urineonderzoek te doen. Er zijn meerdere huidziekten die er op kunnen lijken, en het onderzoek is nodig om er achter te komen wat het is.


HOE WORDT HYDROA VACCINIFORME BEHANDELD ?

Beschermen tegen zonlicht
Het allerbelangrijkste om hydroa vacciniforme te laten genezen is het mijden van de zon. De zon is de boosdoener, dus houdt u kind uit de zon. Gebruik hele goede zonnebrandcrèmes, met een hoge zonbeschermingsfactor (factor 50). De zonnebrandcrème moet vooral goed bescherming bieden tegen UVA. Goede zonnebrandcrèmes zijn overal te koop, in de supermarkt, bij de apotheek en bij de drogist. Koop een product van een gerenommeerd merk (Roc, Nivea, Zwitsal, Loreal, etcetera).

Hydroa vacciniforme

Mijden van zonlicht
- Blijf uit de zon, vooral in de uren dat de zon het krachtigst is (tussen 11.00 en 15.00 uur).
- Draag kleding, dat geeft de beste bescherming tegen de zon. Er bestaat ook speciale zonwerende kleding.
- Draag een zonnebril.
- Pas op bij koel en winderig weer, dan merkje niet hoe heet de zon is.
- Pas vooral op in het hooggebergte (krachtige UV stralen).
- Pas op voor de reflectie van zon door sneeuw, strand, water.
- Glas (achter ruiten, in de auto) beschermt tegen UVB maar de UVA stralen komen er doorheen.
- Ook onder een parasol bereikt zonlicht de huid, vooral UVA licht.
- Zelfs bij bewolkt weer is er UVA licht.
- Gebruik een goede zonnebrandcrème en breng die altijd aan voordat uw kind naar buiten gaat.

Wennen aan zonlicht
Het is mogelijk om de huid kunstmatig te laten wennen aan zonlicht. Dit heet lichtgewenningstherapie. Dit kan bijvoorbeeld door 2-3 keer per week in een UVB lichtkast te gaan die een hele lage hoeveelheid licht afgeeft. Bij ieder volgend bezoek wordt de hoeveelheid licht groter. Hierdoor wordt de huid dikker en ook wat bruiner, en kan beter tegen zonlicht. Dit geeft een beschermend effect. Lichtgewenning moet aan het begin van het jaar worden gestart, zodat de huid in het voorjaar gewend is, als de zon krachtig gaat worden. Tegenwoordig zijn er ook UVB lichtelementen te koop die in de douche zijn te monteren. De firma Sunshower BV levert dit soort apparatuur, waarmee ook lichtgewenning kan worden bereikt. Deze UVB douche lampen zijn wel duur (circa 2500 euro). Soms vergoed de zorgverzekeraar een deel.

Lichttherapie (UVB kast) Sunshower medical UVB apparatuur voor onder de douche Sunshower medical UVB apparatuur voor onder de douche Sunshower medical UVB apparatuur voor onder de douche
UVB lichtkast Sunshower UVB apparatuur voor onder de douche


Verzorgen van blaren en wonden
Bij grote schade met blaren en wonden is wondverzorging nodig. Open wonden en blaarbodems kunnen worden ingesmeerd met antibacteriële zalven (fusidine zalf of crème, zilversulfadiazine crème) of worden bedekt met vetgazen of vaseline. Een dikke beschermlaag zinkoxidesmeersel is ook een optie maar het verwijderen daarvan kan weer pijnlijk zijn. Bij plekken die net ontstaan zijn worden soms corticosteroïd zalven of tabletten voorgeschreven om de ontsteking te remmen.


WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

De vooruitzichten zijn goed. Hydroa vacciniforme is een ziekte van de kinderleeftijd en gaat vanzelf weer over in de puberteit. Eenmaal gevormde littekens blijven echter zichtbaar. Daarom is het belangrijk om op de kinderleeftijd de schade zoveel mogelijk te beperken door goede zonbeschermingsmaatregelen.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).