LITTEKEN THERAPIE print home printenhome


U bent door uw arts doorverwezen naar de huidtherapeut voor littekentherapie. In deze folder wordt u geïnformeerd over het ontstaan en de behandelingsmogelijkheden voor het verbeteren van littekens.


HOE ONTSTAAN LITTEKENS ?

Littekens kunnen ontstaan na een verwonding van de huid ten gevolge van een operatie, een ongeval of een huidziekte. Na de verwonding treedt wondgenezing op. Een wond geneest in drie fasen.

De ontstekingsfase duurt één tot vier dagen vanaf het ontstaan van de wond. Tijdens deze fase reinigt het lichaam de wond en begint de eigenlijke wondgenezing waarbij littekenweefsel en collagene vezels worden aangemaakt.
De regeneratiefase duurt van de vierde tot de eenentwintigste dag. Bloedvaatjes, collagene vezels, lymfevaatjes en zenuwen gaan zich in deze fase herstellen.
De rijpingsfase begint de eenentwintigste dag en kan een jaar (of langer) duren. In deze fase ontstaat er een evenwicht tussen de aanmaak en afbraak van collagene vezels. Het litteken wordt minder rood, oppervlakkiger en soepeler.

Meestal geneest een verwonding aan de huid goed. Er zal dan ook een 'gewoon' litteken ontstaan in de vorm van een dun, wit streepje. Wanneer de wondgenezing verstoord wordt kunnen problemen ontstaan en kan het litteken niet mooi genezen. Een verstoring van de wondgenezing kan verschillende oorzaken hebben, zoals een infectie, een slechte algehele conditie van de huid of een slechte doorbloeding van het wondgebied. Bovendien genezen wonden op sommige plaatsen van het lichaam moeilijk.


WELKE SOORTEN LITTEKEN BESTAAN ER ?

We onderscheiden een aantal verschillende littekens:

Atrofische littekens

Bij atrofische littekens is de huid onder het litteken afgenomen. Het litteken is vaak erg dun en ingetrokken.


Hypertrofische littekens

Hypertrofische littekens zijn brede, roze of donker-gepigmenteerde littekens. Bij een hypertrofisch litteken is te veel collageen weefsel gevormd. Een hypertrofisch litteken ligt boven de huid.


Keloïdale littekens

Keloïdale littekens zijn te vergelijken met hypertrofische littekens maar ze groeien over de grenzen van het wondgebied heen. Keloïdale littekens ontstaan veelal na een trauma en komen vaker voor bij personen met een donkere huid.


Verkleefde littekens

Deze littekens zijn niet of moeilijk verschuifbaar en oppakbaar omdat ze verkleefd zijn met de onderlaag, spieren of botten. Er zijn verschillende oorzaken waardoor een litteken verkleefd raakt. Een verkleefd litteken kan ontstaan doordat tijdens de wondgenezing een ontsteking is opgetreden of doordat de wond niet goed kon sluiten door rek op de huid. Bewegingsbeperking is een vaak geziene klacht bij een verkleefd litteken.


Acnélittekens

Wanneer acné geneest kan dit gepaard gaan met littekentjes. De littekens kunnen atrofisch zijn (een kuiltje in de huid) of de littekens zijn gepigmenteerd (donkere vlekjes).


BEHANDELING

Bij de huidtherapeut kunnen problemen worden behandeld die zich kunnen voordoen bij een litteken zoals oedeem (vochtophoping), verdikking, verklevingen, verharding, hypertrofie (collageenophoping), roodheid, pijn, jeuk, verkleuring, slechte doorbloeding en bewegingsbeperking. Daarbij kunnen de littekens de patiënt als cosmetische storend worden ervaren. Afhankelijk van uw hulpvraag en het huidtherapeutisch onderzoek van het litteken bespreken wij tijdens uw eerste bezoek de mogelijkheden en stellen wij in samenspraak met u een behandelplan op.

De onderstaande behandelingen zijn mogelijk:

littekenmassage
bewegingsoefeningen
camouflagetherapie
applicatie van peelings
huidzorg
siliconentherapie
medische tatoeage



KOSTEN EN VERGOEDINGEN VAN LITTEKEN THERAPIE

Zie voor de prijzen van de behandeling de prijsopgave. De behandelingskosten dient u na elke behandeling te betalen. De vergoedingen voor de huidtherapeut kunnen (gedeeltelijk) worden vergoed uit het aanvullende pakket van uw zorgverzekering. De vergoedingen voor de behandelingen door een huidtherapeut verschillen. Ze zijn afhankelijk van de behandeling en de soort verzekering die u heeft. Vraag uw verzekering hiernaar.

Bron: poli dermatologie AMC 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).