MARISKE (HUIDFLAPJE BIJ DE ANUS) print home printenhome


WAT IS EEN MARISKE ?

Een mariske is een huidaanhangseltje rond de anus. Het is een uitstekend huidflapje. Er is geen goed Nederlands woord voor. In het Engels heet het een skin tag of anal tag. Soms wordt een mariske voor een uitwendige aambei aangezien, maar dat is het niet. Een mariske is goedaardig, en veroorzaakt geen klachten. Veel mensen hebben een of meerder marisken rond de anus, het is niet iets bijzonders. Ze nemen toe met de leeftijd.


HOE ONTSTAAT EEN MARISKE ?

Dit is niet precies bekend. De huid rond de anus is van nature al sterk geplooid. Maar men denkt dat een mariske een restant is van een aambei die er heeft gezeten. Een uitwendige aambei is ook een uitstulping van de huid rond de anus, maar deze uitstulping wordt veroorzaakt doordat er gestuwde bloedvaten in zitten. Zo'n aambei geeft klachten, het doet pijn en het kan gaan bloeden. Soms ontstaat er een stolsel in zo'n aambei. In het begin is dat een harde bloedklont, maar na verloop van tijd wordt dat bloedstolsel helemaal opgeruimd door het lichaam en vervangen door bindweefsel. De uitstulping blijft echter bestaan en wordt een mariske.


HOE ZIET EEN MARISKE ER UIT, WAT ZIJN DE VERSCHIJNSELEN ?

Rond de anus ontstaan zacht aanvoelende geplooide huidkleurige huidflapjes. Soms zitten ze alleen nog met een steeltjes vast. De marisken veroorzaken geen klachten zoals pijn of jeuk. Soms kunnen resten ontlasting achterblijven in de plooien van de mariske waardoor er irritatie kan ontstaan met als gevolg jeuk, roodheid of schilfering. Het komt zelden voor dat marisken bloeden, als er met toiletpapier langs geveegd wordt. Als u vaak helderrood bloed ziet op het toiletpapier of bij de ontlasting dan is er waarschijnlijk sprake van aambeien, of een scheurtje (anus fissuur).

Mariske (anal tag)
meerdere marisken

Foto: Tmalonetn - Wikimedia (Creative Commons License 3.0).



IS ER ONDERZOEK NODIG ?

De diagnose wordt op het oog gesteld. Een mariske is goed te herkennen en te onderscheiden van een aambei of een wrat. Er is geen verder onderzoek nodig. Indien u klachten heeft zoals helderrood bloedverlies, of pijn, dan kan het nodig zijn om een inwendig onderzoek te doen om te zien of er inwendige aambeien of scheurtjes zijn. Dat inwendig onderzoek wordt gedaan door een buis (een proctoscoop) in te brengen in de anus en daar doorheen te kijken naar het slijmvlies aan de binnenkant van de anus. Dit onderzoek heet proctoscopie. Voor alleen marisken is het niet nodig om dit onderzoek uit te voeren.


MOET ER IETS WORDEN GEDAAN AAN EEN MARISKE ?

Marisken doen geen pijn, anders dan aambeien, en veroorzaken geen klachten. Als er veel of grote marisken zitten kan dat wel een probleem zijn met het schoonhouden van de huid. Resten ontlasting kunnen in plooien blijven zitten en daar irritatie en jeuk veroorzaken. Dat kan wel een reden zijn om ze te verwijderen. Daarnaast zijn er mensen die om verwijdering vragen om cosmetische redenen of simpel weg omdat ze vinden dat die huidflapjes daar niet horen te zitten.


HOE WORDEN MARISKEN BEHANDELD ?

Zoals eerder gezegd hoeft een mariske niet te worden verwijderd, maar het kan wel. Een mariske kan onder lokale verdoving worden weggehaald. Dit betekent een prik met verdovingsmiddel ter plaatse van de mariske. Daarna wordt met een elektrische lus die meteen de vaatjes dichtschroeit het huidflapje er af gehaald. Dit laat een wondje achter dat vanaf de randen dichtgroeit. Het kan ook worden weggesneden en gehecht met oplosbare hechtingen.

Er is een toenemende vraag om marisken te verwijderen vanwege cosmetische redenen. Hierdoor zijn er inmiddels ook plastisch chirurgen die zich hebben gespecialiseerd in de cosmetische chirurgie rond de anus. Indien u om cosmetische redenen de marisken wilt laten verwijderen, dan is de route dat u via uw huisarts op zoek gaat naar een plastisch chirurg die dat doet. De plastisch chirurg kan u voorlichten over de behandelmogelijkheden en over de tarieven.

In zeldzame gevallen zitten er heel veel marisken, die problemen veroorzaken en de stoelgang belemmeren. In dat geval is er een medische reden om de marisken te verwijderen. Dit gebeurt onder algehele narcose door een algemeen chirurg.


WAT KAN IK ER ZELF AAN DOEN ?

Het ontstaan van jeuk en eczeem kunt u voorkomen door de huid goed schoon te houden en ontlastingsresten te verwijderen nadat u na de WC bent geweest. Dat gaat het beste met water (douche, bidet, natte washandjes, etc.). Vochtige doekjes (reinigingsdoekjes) zijn ook een oplossing, maar daar kunnen conserveringsmiddelen of parfums inzitten waar sommigen niet tegen kunnen.
Aambeien kunnen worden voorkomen door aanpassing van de levensstijl: meer plantaardige vezels eten, veel water drinken en persen bij de ontlasting voorkomen. Zorg voor een goede lichaamsbeweging en voorkom overgewicht.
Als u regelmatig bloed op het toiletpapier of bij de ontlasting ziet, moet u uw huisarts een keer laten kijken.


WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

Marisken verdwijnen niet vanzelf. Er kunnen in de loop der jaren zelfs nog meer marisken ontstaan.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).