MEDISCHE TATOEAGE print home printenhome


WAT IS MEDISCHE TATOEAGE ?

Bij medische tatoeage brengt de huidtherapeut met speciale apparatuur pigmenten in de huid. De gekozen pigmenten benaderen de natuurlijke kleur van de huid zo goed mogelijk. De pigmenten worden ingebracht op plaatsen waar de natuurlijke pigmentatie ontbreekt of verstoord is. De techniek van medische tatoeage kan dan ook gebruikt worden om huidafwijkingen te camoufleren, bijvoorbeeld in het geval van storende littekens of kale plekken. Ook is het mogelijk om na borstreconstructie een tepel en tepelhof na te bootsen.


WAT KUNT U VERWACHTEN ?

De techniek van medische tatoeage is vergelijkbaar met die van het aanbrengen van een ‘gewone’ tatoeage. Een ‘gewone’ tatoeage blijft echter altijd zichtbaar, terwijl een medische tatoeage op den duur vervaagt. Dit komt doordat bij een medische tatoeage oplosbare kleurstoffen gebruikt worden. De medische tatoeage zal daarom na ongeveer 3 tot 5 jaar bijgewerkt moeten worden. De behandeling is niet pijnloos, maar de pijn wordt in de regel goed verdragen. Zo nodig kan een plaatselijk verdovende crème gebruikt worden.


AANTAL BEHANDELINGEN

Medische tatoeages worden meestal in 2 tot 4 keer aangebracht, met een tussenperiode van 4 tot 6 weken.


HET EERSTE CONSULT BIJ DE HUIDTHERAPEUT

Tijdens de eerste afspraak zal de huidtherapeut vragen naar uw medische voorgeschiedenis. Ook worden er foto’s gemaakt en voert de huidtherapeut een kleur- en allergietest uit. Wanneer de juiste kleur bepaald is, tatoeëert de huidtherapeut een beetje kleurstof in een proefgebied. Indien u verwezen bent voor een wenkbrauw- of lippigmentatie, dan vragen wij u om uw eigen wenkbrauw- of lippotlood mee te nemen.


VERVOLGCONSULTEN

De eerstvolgende afspraak is na minimaal 4 tot 6 weken. Pas na deze periode is goed te zien of de kleur juist is en of de kleurstof geen allergische reactie geeft. Als de kleur juist is tatoeëert de huidtherapeut de huidafwijking volledig in. Bij het volgende consult (na 4 tot 6 weken) beoordeelt u samen met de huidtherapeut het resultaat van de tatoeage. Zo nodig stelt de huidtherapeut de kleur bij. Nazorg van het getatoeëerde gebied De getatoeëerde huid zal eruit zien en aanvoelen als een schaafwond. Na iedere behandeling wordt de wond afgedekt met een kompres. Dit kunt u de volgende dag verwijderen. U kunt daarna weer (kort) douchen, maar baden, zwemmen en sauna bezoek raden wij af. De genezingsfase duurt ongeveer een week. Tijdens het genezingsproces ontstaan korstjes en kan de tatoeage gaan jeuken. Raak de plek in deze periode zo min mogelijk aan en laat de korstjes zitten totdat deze er spontaan afvallen. Houd de plek - afgezien van het douchen - droog en gebruik geen crèmes etc. Het is aan te raden het behandelde gebied in deze fase te beschermen met een droog verband, dat u dagelijks verwisselt.


BEOORDELING RESULTAAT

Een week na de behandeling is de tatoeage meestal nog te donker. Een geringe hoeveelheid pigment komt namelijk in de bovenste huidlaag terecht en slijt er later weer uit. Dit is de reden waarom meerdere sessies nodig zijn om de gewenste kleur te bereiken. Een enkele keer komt het voor dat ongeveer 1 week na de eerste behandeling de hele kleur is verdwenen. Dit betekent niet dat uw huid ongeschikt is voor medische tatoeage.


BESCHERMING TEGEN DE ZON

Voor een optimaal resultaat is het heel belangrijk dat u het te behandelen gebied goed beschermt tegen zonlicht. Hier moet u al minimaal 6 weken vóór de eerste behandeling mee beginnen. Ook tijdens het behandeltraject en tot minstens 6 weken na de laatste behandeling moet u zich goed beschermen tegen zonlicht. Beschermende kleding is het beste. Is dit niet mogelijk, dan adviseren wij u om crème met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 of hoger) te gebruiken. Deze crème dient u elke 2 uur opnieuw aan te brengen. Ook nadat de tatoeage is genezen blijft het belangrijk de huid te beschermen tegen zonlicht. Dit om verkleuring van de tatoeage te voorkomen.


MOGELIJKE COMPLICATIES

Neem bij ernstige roodheid, zwelling, bloeding of pusvorming contact op met de huidtherapeut of uw (huis)arts.


MEDICIJN EN ALCOHOL GEBRUIK

Bij het eerste consult zal worden gevraagd naar uw huidige medicijngebruik. Wanneer u tijdens het behandeltraject nieuwe of andere medicijnen gaat gebruiken, moet u dit altijd vóór de behandeling telefonisch bij ons melden, ook als u deze medicijnen maar tijdelijk gaat gebruiken. Sommige medicijnen kunnen nadelige invloed hebben op de behandeling. Indien nodig wordt de behandeling uitgesteld. Het gebruik van alcohol op de dag van de behandeling en de dag voor de behandeling raden wij af, dit in verband met kans op bloedingen.


INSTEMMINGSVERKLARING

Voorafgaand aan het starten van het behandeltraject tekent u een instemmingsverklaring. Hiermee verklaart u dat u alle informatie goed heeft begrepen.


KOSTEN VAN DE BEHANDELING

Vraag een prijsopgave voor de prijzen van de behandeling. De behandelingskosten dient u na elke behandeling te betalen. De vergoedingen voor de huidtherapeut kunnen (gedeeltelijk) worden vergoed uit het aanvullende pakket van uw zorgverzekering. De vergoedingen voor de behandelingen door een huidtherapeut verschillen. Ze zijn afhankelijk van de behandeling en de soort verzekering die u heeft. Vraag uw verzekering hiernaar.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).