NUMMULAIR ECZEEM print home printenhome


WAT IS NUMMULAIR ECZEEM ?

Nummulair eczeem is vorm van eczeem waarbij er ronde of ovale rode schilferende eczeemplekken op het lichaam aanwezig zijn. De naam komt van het Griekse woord nummus, wat munt betekent (de plekken zijn ongeveer zo groot als een munt). Nummulair eczeem komt vooral bij ouderen (vanaf circa 50 jaar) en iets vaker bij mannen dan bij vrouwen. De plekken kunnen zomaar ontstaan, zonder duidelijke oorzaak. Het is niet besmettelijk.


WAARDOOR ONTSTAAT NUMMULAIR ECZEEM ?

Het is niet precies bekend waardoor nummulair eczeem ontstaat. Er wordt gedacht aan irritatie van de huid door gebruik van zeep, shampoo, cosmetica en andere huidverzorgingsproducten, maar ook aan uitdroging van de huid door klimaatfactoren zoals koud weer, lage luchtvochtigheid. Soms ontstaat eczeem als je er een aanleg voor hebt (dit heet atopisch eczeem), maar bij nummulair eczeem is dat niet het geval, het ontstaat zo maar. Nummulair eczeem wordt vaak gezien bij mensen die een droge huid hebben. Een droge huid kan het gevolg zijn van te vaak of te heet douchen, of door het gebruik van zeep of douchegel op de huid. Ook bij het ouder worden krijgt men meer last van een droge huid.

Kleine kinderen kunnen ook nummulair eczeem hebben. Dit is meestal atopisch eczeem, een aangeboren vorm van eczeem die ook in de vorm van een nummulair eczeem kan voorkomen.


HOE ZIET NUMMULAIR ECZEEM ER UIT ?

Het zijn meerdere plekken, rond of ovaal van vorm, lichtrood en schilferend. Soms zijn er kleine vochtblaasjes in te zien. De plekken zitten meestal op de benen, maar ze kunnen ook op de buik zitten of op de armen, de handen, of de voeten. De plekken jeuken. Kleine plekken kunnen samenvloeien tot grotere plekken. Er kunnen korstjes op zitten. Soms treedt infectie op van de plekken met een huidbacterie die stafylokok wordt genoemd (Staphylococcus aureus).

Nummulair eczeem Nummulair eczeem Nummulair eczeem
nummulair eczeem nummulair eczeem nummulair eczeem

Nummulair eczeem Nummulair eczeem Nummulair eczeem
nummulair eczeem nummulair eczeem nummulair eczeem


HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD ?

De diagnose wordt gesteld op het klinisch beeld, op hoe het er uitziet. Er zijn wel enkele huidafwijkingen die er op kunnen lijken, zoals ringworm (schimmelinfectie van de huid), psoriasis, atopisch eczeem, contactallergie of impetigo (krentenbaard). Bij twijfel kan een stukje huid worden verwijderd voor onderzoek onder de microscoop (huidbiopt). Als er gedacht wordt aan een contacteczeem wordt er soms allergie-onderzoek gedaan met plakkers op de rug (plakproeven).


HOE WORDT NUMMULAIR ECZEEM BEHANDELD ?

Nummulair eczeem kan het beste worden behandeld met een corticosteroïd zalf. Dit moet een sterk corticosteroïd zijn, klasse 3 of 4. Daarnaast is belangrijk om de gehele huid in goede conditie te houden. Gebruik niet teveel zeep, de huid hoeft helemaal niet elke dag met zeep te worden gewassen. Beperk zeepgebruik tot oksels en liezen, de rest alleen afspoelen onder de douche. Gebruik zonodig licht vettende lotions, of badolie, of verzorgende vochtinbrengende crèmes. Dat hoeven geen voorgeschreven geneesmiddelen te zijn, bij de drogist of in de supermarkt zijn diverse hoge kwaliteit verzorgende cosmetica te koop. Probeer verschillende producten uit en kies een product wat u goed bevalt.
Bij ernstig, hardnekkig nummulair eczeem kan soms lichttherapie met ultraviolet licht (UVB) nodig zijn.


WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

De plekken verdwijnen als u het goed insmeert met de corticosteroïd zalf en als u maatregelen neemt om uitdroging van de huid te voorkomen. Ze kunnen wel weer terugkomen. Vaak in de wintermaanden, als de lucht droger is. In dat geval gewoon opnieuw insmeren. In de meeste gevallen verdwijnt nummulair eczeem binnen enkele weken en komt dan niet meer terug.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).