OOGLIDCORRECTIE print home printenhome


Deze tekst geeft informatie over ooglidcorrectie bij overhangende boven oogleden (dermatochalasis).


HOE ONTSTAAN OVERHANGENDE OOGLEDEN ?

Met het ouder worden verliest de huid zijn elasticiteit en ontstaan rimpels en plooien. De huid van de oogleden is heel dun en kan daarom makkelijk gaan hangen. Dit wordt ook wel dermatochalasis genoemd. Soms ontstaat een plooi die zover naar beneden hangt dat het zicht wordt belemmerd. Soms is deze huidplooi gevuld met een beetje onderhuids vet. Overhangende oogleden horen bij het ouder worden en zijn in meer of mindere mate bij iedereen op oudere leeftijd aanwezig.


HOE KUNNEN OVERHANGENDE OOGLEDEN WORDEN BEHANDELD ?

De overhangende oogleden kunnen worden gecorrigeerd door er een klein reepje uitgerekte en overbodig geworden huid tussenuit te halen. Dit is een poliklinische ingreep. Deze operatie wordt een blepharoplastiek genoemd. Zo'n blepharoplastiek kan zowel aan het bovenooglid als aan het onderooglid worden uitgevoerd. De ingreep aan het bovenooglid wordt het meest gedaan. Eerst wordt afgetekend hoeveel huid er teveel is. Daarna wordt de huid plaatselijk verdoofd door middel van een injectie met verdovingsvloeistof. Vervolgens wordt er een reepje huid tussenuit gehaald. Indien nodig worden ook gedeelten van de onderliggende lagen (vetweefsel, spierweefsel) er tussen uit gehaald.

Daarna wordt de huid gehecht, meestal met een zeer dun draadje dat onzichtbaar onder de huid loopt en alleen aan de zijkanten van het oog wordt vastgeplakt. Zoals bij elke chirurgische ingreep ontstaat hierdoor een litteken, maar bij de ooglidcorrectie is dit zeer klein, nauwelijks zichtbaar, en valt weg in een huidplooi. Uiteindelijk zal het bijna onzichtbaar zijn. De ingreep duurt in totaal 1-2 uur.


WAAROM IS BEHANDELING NOODZAKELIJK ?

De oogleden kunnen zo ver overhangen dat het zicht wordt belemmerd. Ook kan het een moe en zwaar gevoel van de oogleden veroorzaken. Er kunnen ook cosmetische redenen zijn om de overhangende oogleden te corrigeren.


VOORBEREIDING OP DE INGREEP: STOP BLOEDVERDUNNERS

Bloedverdunnende medicijnen moet u voor de operatie stoppen. Dit is erg belangrijk omdat deze medicijnen bloedingen kunnen veroorzaken tijdens de operatie. Deze bloedingen maken de operatie moeilijker en de kans op complicaties groter. Enkele van de meest voorkomende bloedverdunners zijn: Sintrom mitis, Marcoumar, en Ascal. Ook sommige ontstekingsremmende pijnstillers zoals Aspirine, Persantin en Ibuprofen maken het bloed dunner. De bloedverdunners Sintrom mitis en Marcoumar stopt u drie dagen van te voren, andere bloedverdunners zoals Ascal stopt u tien dagen voor de ingreep. Vier dagen na de operatie kunt u deze medicijnen weer innemen.
Soms mogen bloedverdunners niet zomaar gestopt worden, bijvoorbeeld bij een kunstklep in het hart. Overleg bij twijfel met de arts die ze heeft voorgeschreven, of met de trombosedienst. Als de bloedverdunners niet gestopt mag worden, geef dit dan door aan de operateur.

Denkt u eraan dat u niet met openbaar vervoer en ook niet alleen terug naar huis kunt. Zorg voor juist vervoer (taxi, u laten ophalen, etc).


WAT KAN IK VERWACHTEN NA DE OPERATIE ?

Het is normaal dat na de operatie de oogleden blauw en gezwollen zijn. Hou er rekening mee dat u er enkele dagen tot weken bont en blauw bij kunt lopen en met een zonnebril over straat moet. Dit kan enkele weken duren. Soms is het oogslijmvlies ook wat opgezwollen. U moet de wond goed schoon houden; dit zal de genezing bevorderen. Pijn na de operatie wordt met name veroorzaakt door de zwelling. Bij pijn kunt u veilig paracetamol gebruiken.


Enkele aanbevelingen om de zwelling te verminderen en de genezing te bevorderen:

Drie maal per dag gedurende een ½ uur ijs op het operatiegebied leggen, zowel op de dag van de operatie als de twee dagen erna. Het ijs kunt u het beste in een plastic zakje doen en dan in een washandje.
De vierde en vijfde dag legt u warme kompressen op het operatiegebied, drie maal per dag gedurende ½ uur. U doet warm water in een plastic of rubber zak.
Legt u het hoofd ’s nachts wat hoger door op twee kussens te slapen U krijgt mogelijk na de operatie van ons een gel of zalf in de ogen; dit om uitdroging van het hoornvlies te voorkomen. Als u dit langere tijd nodig heeft krijgt u een recept mee.


Nazorg

De hechtingen worden door de verpleegkundige verwijderd na 5-7 dagen. U krijgt een controleafspraak op de polikliniek na ongeveer vier weken.

Bij problemen neemt u contact op met het ziekenhuis of met de eerste hulp.
U kunt uw normale algemene medicijnen en oogdruppels gewoon gebruiken, behalve de bloedverdunnende medicijnen (als genoemd). Met uw normale bezigheden kunt u in principe gewoon doorgaan. Bij twijfel kunt u het ons vragen.

De eerste twee weken mag u niet zwemmen en geen forse krachtsinspanningen doen.


WAT ZIJN DE RISICO'S VAN EEN OOGLIDCORRECTIE ?

Complicaties zijn erg zeldzaam.
- Het weghalen van teveel huid van het bovenooglid kan problemen geven bij het sluiten van de ogen.
- Het weghalen van teveel huid van het onderooglid kan het naar buiten draaien van het onderooglid veroorzaken.
- Het weghalen van vet kan een bloeding geven achter het oog, wat bedreigend kan zijn voor het zien (zeer zeldzaam).
- Infectie (zeer zeldzaam).

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek
      
 
 
      
 
 
      
 
QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).