PREDNISON (CORTICOSTEROÏDEN) print home printenhome


WAT IS PREDNISON ?

Prednison is een ontstekingsremmend middel. Het behoort tot de corticosteroïden (bijnierschors hormonen). Die heten zo omdat ze door het lichaam zelf ook worden aangemaakt, in de bijnieren. Het cortisteroïd dat door het lichaam zelf wordt aangemaakt heet cortisol. In sommige omstandigheden, bijvoorbeeld bij stress wordt meer cortisol aangemaakt door de bijnier.

Corticosteroïden zoals prednison worden voorgeschreven bij allerlei ontstekingsziekten, niet alleen bij huidziekten maar ook bij andere aandoeningen zoals reuma, astma, en bij patiënten die een niertransplantatie hebben ondergaan. Prednison onderdrukt de afweer van het lichaam. Allerlei ontstekingen verdwijnen hierdoor. Natuurlijk zijn hier ook nadelen aan verbonden, want een goede afweer is ook nodig om infecties aan te pakken.

Er zijn veel verschillende soorten corticosteroïden, voorbeelden zijn prednison, prednisolon (dat is hetzelfde), dexamethason, hydrocortison, cortison, betamethason, methylprednisolon.

Naast prednison in de vorm van tabletten is het er ook als injecties, als infuus, en in de vorm van allerlei lokale producten (corticosteroïd bevattende crèmes en zalven, ook wel hormoonzalven genoemd).

In de dermatologie wordt prednison vooral gebruikt bij eczeem, maar ook bij blaarziekten en bij allergische reacties. De lijst van huidziekten waarbij het kan worden toegepast is lang. Prednison werkt snel, soms al binnen enkele dagen. Het is echter ook mogelijk dat er enkele weken nodig zijn om het beoogde resultaat te bereiken.

Prednison is een krachtig middel, een wondermiddel, maar omdat het ook bijwerkingen kan veroorzaken, wordt het alleen toegepast als het echt moet.


HOE MOET IK PREDNISON GEBRUIKEN ?

Prednison wordt meestal als tablet of capsule voorgeschreven. De tabletten of capsules dient u tijdens of na het ontbijt met water of melk in te nemen, tenzij de arts anders voorschrijft. Prednison wordt soms per infuus toegediend.


WAT ZIJN DE BELANGRIJKSTE BIJWERKINGEN ?

De bijwerkingen zijn afhankelijk van de hoeveelheid prednison die u gebruikt en de duur van de behandeling. In de bijsluiter die u van uw apotheek hebt gekregen als het goed is staan alle bijwerkingen vermeld die ooit zijn voorgekomen. Dat is een lange lijst, zoals vaak in bijsluiters.

De belangrijkste bijwerkingen die kunnen optreden zijn:
- Een toename van het gewicht, een opgezwollen gelaat en het vasthouden van vocht.
- Blauwe plekken op de huid en een kwetsbare huid, die bij stoten eerder kapot kan gaan.
- Een verhoogde bloeddruk.
- Een lichte vorm van suikerziekte.
- Verhoogde gevoeligheid voor het krijgen van infecties.
- Bij langdurig gebruik kan prednison botontkalking veroorzaken (broze botten).
- Verhoogde kans op het krijgen van een maagzweer, vooral als u ook pijnstillers gebruikt (NSAID's).

Bijwerkingen kunnen voorkomen worden door gelijk met het starten van prednison al middelen er bij te geven tegen botontkalking of tegen teveel maagzuur. En als er een bijwerking ontstaat, kan uw arts passende maatregelen nemen (bijvoorbeeld de suikerziekte behandelen of extra kalktabletten voorschrijven).


CONTROLES

De belangrijkste zaken om in de gaten te houden als u prednison gebruikt zijn uw gewicht, de bloeddruk, en het suikergehalte in uw bloed (glucose spiegel). Dit kan door de huisarts worden gecontroleerd of tijdens bezoeken aan het ziekenhuis.


WAAR MOET IK OP LETTEN ALS IK PREDNISON GEBRUIK ?

Bij ziektes die gepaard gaan met koorts heeft uw lichaam tijdelijk meer behoefte aan prednison. Uw behandelend arts kan de hoeveelheid zonodig aanpassen. Koorts kan een teken zijn van infectie, meldt het aan uw arts als u koorts krijgt.

U mag na langdurig gebruik van prednison niet zomaar stoppen, dat is gevaarlijk. Als u stopt moet uw eigen bijnier opeens weer zelf cortisol gaan aanmaken, en dat lukt niet altijd meteen. Als de prednison verlaagd of gestopt kan worden, dan krijgt u van uw arts een afbouwschema, een lijstje waar op staat hoeveel u per dag of per week moet gebruiken de komende tijd. De hoeveelheid prednison wordt geleidelijk omlaag gebracht en dan gestopt als het kan.

Vruchtbaarheid, zwangerschap en borstvoeding
- Prednison heeft, bij zowel mannen als vrouwen, geen invloed op de vruchtbaarheid.
- Het gebruik van prednison tijdens de zwangerschap wordt als relatief veilig beschouwd.
- Prednison gaat (in kleine hoeveelheden) over in de borstvoeding.
Als u een lage dosering gebruikt, geeft het waarschijnlijk weinig risico voor de baby.
- Overweegt u een zwangerschap of wilt u borstvoeding geven, overleg dan eerst met uw dermatoloog.

Vaccinaties
- De griepvaccinatie (griepprik) is mogelijk en effectief.
- Voor overige vaccinaties, overleg met uw huisarts of dermatoloog.

Operaties en andere ingrepen
Als u geopereerd moet worden, is het mogelijk dat uw lichaam kortdurend meer behoefte heeft aan prednison. Licht uw arts en/of de anesthesist daarom altijd in over uw gebruik van prednison als u geopereerd moet worden! Uw arts zal de dosering prednison meestal tijdelijk aanpassen.

Prednison kan de wondgenezing vertragen en verhoogt het risico op wondinfecties. Wees hier alert op en waarschuw uw arts als u meent dat de wond ontstoken is.

Gebruik van prednison samen met andere medicijnen
- Vertel uw huisarts, uw tandarts en uw specialist altijd welke medicijnen u gebruikt. Denk hierbij ook aan uw
eventuele gebruik van zelfzorgmedicatie.
- Het gelijktijdig gebruik van verschillende medicijnen is niet altijd veilig. Uw apotheker ziet bij het invoeren van uw geneesmiddelen in de computer of het samen kan. Dat bewakingsysteem werkt natuurlijk alleen als u alles bij dezelfde apotheek haalt, of als uw apotheker precies weet wat u allemaal gebruikt.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).