SCHAAMLUIS (PLATJES) print home printenhome


WAT IS SCHAAMLUIS ?

Schaamluis (platjes, pediculosis pubis) is een infectie met stekende luizen in de schaamsteek. Het is een vervelende, maar ongevaarlijke aandoening. Schaamluizen worden overgebracht door intiem lichamelijk contact. Dat kan een seksueel contact zijn, daarom behoort schaamluis ook tot de SOA 's (seksueel overdraagbare aandoeningen), maar dicht tegen elkaar aanliggen is ook al genoeg. Schaamluizen kunnen ook worden overgebracht via kleding, handdoeken en beddengoed of slaapzakken.

Net als andere luizen waar de mens soms last van kan hebben, zoals hoofdluis, veroorzaakt de schaamluis vooral jeuk. De luis zuigt bloed op, en de steken veroorzaken een allergische reactie en jeuk. De luis legt eitjes (neten) en die worden vastgekleefd aan de haren. De luis is met het blote oog te zien, als kleine 1-3 mm grote spinachtige beestjes die zich aan de haren vastklampen. De luis leeft vooral op schaamhaar (pubishaar), soms ook op andere gebieden met lichaamsbeharing. Omdat het sinds circa 2000 in de mode is om al het schaamhaar weg te scheren, begint de schaamluis steeds zeldzamer te worden. Een bedreigde diersoort !

Schaamluis Schaamluis Schaamluis
schaamluis schaamluis schaamluis

Foto links: Samuel Freire da Silva - Dermatology Atlas (Creative Commons License 3.0).


WAT ZIJN DE KLACHTEN BIJ SCHAAMLUIS ?

Ongeveer twee weken na contact met de schaamluis of met de neten (eitjes) begint jeuk te ontstaan in de schaamstreek. De jeuk is een allergische reactie op de beten van de luizen. Meestal zitten de beestjes op de haren rond de geslachtsdelen en de anus, soms ook op overige lichaamsbeharing. Een enkele keer zelfs in de wimpers en wenkbrauwen. De luizen leven van menselijk bloed. Ze laten vlekjes van rode of bruine ontlasting achter in het ondergoed. Op de huid laten de beten van de luis grijsblauwe plekjes achter.Door het krabben kan de huid rood en geïrriteerd raken. Als er daarbij wondjes ontstaan kan dit huidinfecties tot gevolg hebben.


HOE WORDT SCHAAMLUIS BEHANDELD ?

De behandeling bestaat uit het insmeren van de huid met een anti-luis middel. Het meest gebruikt wordt Loxazol (permetrine) crème. Dit middel kunt u via de huisarts of bij de drogist of apotheek is een middel tegen luis te verkrijgen. Er is geen recept voor nodig. De meeste zorgverzekeraars vergoeden het niet, u moet het dus zelf betalen. Een ander product tegen luizen is Prioderm lotion.

U moet de crème aanbrengen in en op het schaamhaar, en ook op de haren aan de binnenkant van de bovenbenen. Smeer het hele gebied ruim in, vergeet de bilnaad niet. Twaalf uur na de behandeling zijn alle luizen en neten dood.

Als u helemaal onder zit is het verstandig om de behandeling na een week nog een keer te herhalen.

Luizen en neten in de wimpers of wenkbrauwen kunnen worden verwijderd door de haren 10 dagen lang 2 keer per dag in te smeren met vaseline. Dit verstikt de neten en maakt dat ze makkelijker losgaan. Probeer de neten of luizen met een pincet of met de vingernagels te verwijderen. Permetrine crème rond het oog smeren is niet zo'n goed idee, het moet niet in het oog komen.

U moet ook al uw kleding en het beddengoed wassen op 60° Celsius. Wat niet gewassen mag worden moet worden gestoomd of chemisch gereinigd. Wat ook helpt is het textiel een week in een afgesloten plastic zak te bewaren, of 24 uur in een afgesloten zak in de diepvries te leggen. Dit overleven de luizen niet.

U moet ook proberen na te gaan hoe en van wie u de schaamluis hebt opgelopen. Om een nieuwe infectie te voorkomen, is het belangrijk dat partners zich ook laten behandelen, ook als ze nog geen klachten hebben. Probeer iedereen waarmee u de afgelopen 2 maanden lichamelijk contact hebt gehad of in wiens bed u hebt gelogeerd te waarschuwen, zij kunnen ook besmet zijn. Als u schaamluis heeft opgelopen bij een seksueel contact, dan kan het verstandig zijn om ook onderzoek te doen naar andere sexueel overdraagbare aandoeningen.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).