SYRINGOMEN print


WAT ZIJN SYRINGOMEN ?

Syringomen zijn goedaardige huidkleurige of doorzichtige bultjes die ontstaan uit een afvoergang van een zweetklier. Ze zitten meestal in het gezicht, vooral rond de ogen. De naam is afgeleid van het Griekse woord syrinx, wat buis betekent. Ze ontstaan meestal rond de puberteit, vaker bij vrouwen dan bij mannen.

Syringoma Syringoma Syringoma
syringomen syringomen eruptieve syringomen



HOE ZIEN SYRINGOMEN ER UIT ?

Syringomen zijn kleine huidkleurige of doorzichtige, glazige bultjes, enkele millimeters groot, en ze zitten vooral in het gezicht. Meestal onder de ogen, of op het bovenste deel van de wangen, of op het onderooglid. Ze kunnen ook op andere plaatsen voorkomen zoals op de buik, onder de oksels, of in het genitale gebied. Het kunnen er enkele zijn of heel veel. Er bestaat ook een variant waarbij er in korte tijd heel veel tegelijk ontstaan. Dit wordt eruptieve syringomen genoemd (eruptief = een uitbarsting van syringomen). Eruptieve syringomen ontstaan meestal in de puberteit en zitten vooral op de buik. Syringomen zijn cosmetisch hinderlijk, maar verder veroorzaken ze geen klachten. Ze zijn ook niet gevaarlijk, een syringoom gaat niet over in een kwaadaardige tumor.



HOE ONTSTAAN SYRINGOMEN ?

Het is niet bekend waardoor syringomen ontstaan. De buisvormige gedeelten van de zweetklieren gaan groeien maar het is niet bekend waarom het gebeurt. Men vermoedt dat het onder invloed van hormonen ontstaat. Daarvoor pleit dat ze toenemen in de puberteit, en wat vaker bij vrouwen voorkomen. Syringomen kunnen ook in families voorkomen, dan bestaat er dus een erfelijke factor.



HOE WORDT DE DIAGNOSE GESTELD ?

Meestal wordt er een biopt afgenomen van één van de syringomen. Dit wordt ingestuurd naar het pathologie lab, en de patholoog kan dan onder de microscoop zien dat het gaat om een goedaardig tumortje uitgaande van een zweetklier. Een biopt is nodig omdat er ook andere goedaardige bultjes in het gelaat voorkomen, en aan de buitenkant is niet altijd goed te zien welk type het is.



HOE WORDEN SYRINGOMEN BEHANDELD ?

Syringomen zijn moeilijk te behandelen omdat het er heel veel kunnen zijn en omdat na verwijdering er op andere plaatsen weer nieuwe kunnen ontstaan. Syringomen kunnen worden weggebrand met een laser (CO2 laser, Erbium YAG laser, of fractionele laser). Ook kunnen ze elektrisch worden weggebrand (elektrocoagulatie met een fijne naald) of worden bevroren met vloeibare stikstof. Als het er maar een paar zijn kunnen ze ook chirurgisch worden verwijderd, met het zelfde 'appelboortje' (pons biopteur) waarmee ook huidbiopten worden genomen. Dit laat ronde gaatjes achter die weer vanaf de randen moeten genezen.

Deze behandelingen zijn er op gericht om het syringoom kapot te maken, maar ze richten ook schade aan de opperhuid aan (het syringoom ligt onder de huid) en er kunnen dus littekens achterblijven. Ook kunnen de syringomen weer terug groeien op de zelfde plek, of op andere plekken. Bij de gepigmenteerde huid kunnen kleurverschillen ontstaan.



WAT KUNT U ZELF DOEN AAN SYRINGOMEN ?

Er is niets wat u hier zelf aan kunt doen, er zijn geen dingen die invloed hebben op het ontstaan van de syringomen. Er zijn geen geneesmiddelen bekend die het ontstaan ervan kunnen afremmen. De bultjes kunnen worden gecamoufleerd met make-up.



WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

Syringomen zijn niet gevaarlijk, alleen cosmetisch storend. Ze gaan niet uit zichzelf weg maar kunnen wel behandeld worden (grotendeels) met een CO2 laser of met andere technieken. Er kan geen huidkanker ontstaan uit een syringoom.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).