TALGKLIER HYPERPLASIE print


WAT IS TALGKLIER HYPERPLASIE ?

Talgklier hyperplasie is een toename van talgkliertjes in de huid, op één plek. De plekken zitten meestal in het gezicht en zijn enkele millimeters tot een centimeter groot. De plekken zijn hobbelig, en als men van heel dichtbij kijkt (of met een vergrootglas) dan is te zien dat er allemaal kleine witte of gele ronde bolletjes onder de huid zitten. Dat zijn de talgklieren, die in aantal en grootte zijn toegenomen. Vaak lopen er ook kleine rode vaatjes over heen. Talgklierhyperplasie is een onschuldige aandoening.

Talgklier hyperplasie Talgklier hyperplasie Talgklier hyperplasie
talgklier hyperplasie talgklier hyperplasie talgklier hyperplasie


HOE ONTSTAAT TALGKLIERHYPERPLASIE ?

Het is niet bekend waarom talgklier hyperplasie ontstaat. Het wordt vooral gezien vanaf de leeftijd van 40 jaar. Mogelijk heeft huidveroudering door zonlicht er iets mee te maken. De reden dat het vooral in het gezicht zit, is omdat daar vaak zon op komt, maar ook omdat er heel veel talgklieren zitten in de huid van het gezicht. Talgklieren zijn verbonden met haarzakjes. De taak van talgklieren is het aanmaken van een vet (talg) dat de huid soepel houdt en uitdroging voorkomt.


HOE WORDT DE DIAGNOSE TALGKLIERHYPERPLASIE GESTELD ?

De diagnose wordt gesteld op het klinisch beeld, op hoe het er uit ziet. Met een vergrootglas met verlichting er in (een dermatoscoop) is het beter te zien. Talgklierhyperplasie kan lijken op een andere veel voorkomende huidafwijking in het gezicht, het basaalcelcarcinoom (zie de folder basaalcelcarcinoom). Soms is het niet goed te zien. In dat geval wordt een huidbiopt afgenomen.

Dermatoscopie Talgklier hyperplasie
dermatoscoop beeld onder dermatoscoop


HOE WORDT TALGKLIER HYPERPLASIE BEHANDELD ?

Talgklier hyperplasie is een goedaardige aandoening, het hoeft niet te worden behandeld. Als het cosmetisch storend is kan het worden verwijderd. Dat kan bij kleine plekken door het te verwijderen met een biopsie en een hechting, of met een kleine operatie. Ook kan het worden verwijderd met een scherpe lepel (wegkrabben, curettage), of worden weggebrand (elektrocoagulatie), of met een CO2 laser worden verdampt (met een gewone CO2 laser of met een fractionele CO2 laser). Omdat het cosmetisch is, wordt het niet vergoed door de zorgverzekeraar.


WAT KAN IK ZELF NOG DOEN OM TALGKLIERHYPERPLASIE TE VOORKOMEN ?

Er zijn geen dingen die u hier zelf aan kan doen. Het is niet aangetoond dat het mijden van zon helpt tegen talgklierhyperplasie, en ze gaan er ook niet van weg.


WAT ZIJN DE VOORUITZICHTEN ?

Talgklierhyperplasie gaat niet uit zichzelf weg. Er kunnen ook in de loop der jaren plekjes bijkomen. Plekjes kunnen eventueel verwijderd worden.

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).