VERDOVEN MET TUMESCENTE ANESTHESIE print home printenhome


WAT IS TUMESCENTE ANESTHESIE ?

Tumescente anesthesie is een methode voor lokale verdoving van de huid waarbij een grote hoeveelheid verdovingsvloeistof wordt ingespoten onder de huid. Zoveel dat er een zichtbare zwelling ontstaat door het inspuiten van de vloeistof. Tumescent betekent gezwollen of opgeblazen, en anesthesie betekent verdoven. De verdovingsvloeistof die gebruikt wordt is sterk verdund. Normaal wordt de huid verdoofd met lidocaine 2%, de sterkte van de tumescente anesthesie vloeistof is 0.1%, dus 20 keer minder sterk.


WAARVOOR WORDT TUMESCENTE ANESTHESIE GEBRUIKT ?

Tumescente anesthesie wordt gebruikt als er een groot gebied verdoofd moet worden. Per keer mag voor het verdoven niet teveel lidocaïne gebruikt worden. Bij grote gebieden (circa zo groot als een handpalm) wordt soms de veilige hoeveelheid overschreden als de normale sterkte van lidocaïne 2% wordt gebruikt. Door een sterk verdunde oplossing te gebruiken kan veel meer verdovingsvloeistof worden gebruikt (20x zo veel). De verdunde vloeistof werkt evengoed maar heeft wel meer tijd nodig om in te werken, circa 10 minuten. Binnen de dermatologie wordt tumescente anesthesie o.a. gebruikt voor het opereren van hidradenitis suppurativa (fistels onder de huid). Ook wordt het gebruikt bij het verwijderen van spataderen. Plastisch chirurgen gebruiken tumescente anesthesie voor het wegzuigen van buikvet (liposuctie).


WAT ZIJN DE VOOR- EN NADELEN T.O.V. GEWONE VERDOVING ?

Het voordeel is dat er minder lidocaïne nodig is, en dat is veiliger. Bij gebruik van teveel lidocaïne kunnen bijwerkingen optreden zoals hartkloppingen of trillende ledematen (door de adrenaline die er ook in zit). Ook hoeft er minder vaak in de huid geprikt te worden, het is minder pijnlijk. En door het grote volume dat wordt ingespoten worden de bloedvaten wat dicht gedrukt, zodat het minder bloedt tijdens de ingreep. Het nadeel is dat het iets langer duurt omdat het langer moet inwerken. Ook kan het inspuiten van een groot volume vocht raar aanvoelen, drukkend, en soms pijnlijk. Maar de meeste patiënten die eerder met gewone verdovingsprikken zijn verdoofd vinden de tumescente anesthesie methode minder pijnlijk dan de losse injecties. Na de ingreep kan er nog een half tot 1 uur vocht uit de wond lekken, de verdovingsvloeistof die er weer uit loopt.


HOE WORDT DE TUMESCENTE ANESTHESIE VLOEISTOF INGESPOTEN ?

De lidocaïne 2% oplossing wordt verdund door het toe te voegen aan een infuuszak met 500 ml vloeistof (NaCl oplossing). Er wordt ook nog een klein beetje natriumbicarbonaat aan toegevoegd, dit zorgt er voor dat de verdovingsvloeistof minder brandt als het inloopt. Vanuit de infuuszak loopt de vloeistof via een slangetje door een pomp en vervolgens naar de naald die aan het eind van de slang zit. De snelheid van de pomp kan worden ingesteld. Vervolgens wordt de naald ingebracht op een punt naast het te opereren gebied en wordt de vloeistof ingespoten. Daarbij moet een zichtbare zwelling ontstaan, als teken dat er genoeg is ingespoten. Vervolgens wordt de naald verplaatst naar een volgend gebied en wordt dat ook helemaal gevuld. Uiteindelijk moet het hele te opereren gebied bol staan van het ingespoten vocht. Als het inspuiten pijnlijk is kan de snelheid van de pomp worden verlaagd. Daarna moet het even inwerken. Het eerst ingespoten gebied is al verdoofd, het laatste nog niet. Als er tijdens de ingreep nog ergens pijn te voelen is, kan eenvoudig worden bijverdoofd door op die plek meer vloeistof in te spuiten.

Tumescente anesthesie

Bron: www.huidziekten.nl 2023
31-05-2023 (JRM) www.huidziekten.nl zakboek

spacer

spacer

QR-code folder    QR-code voor print-versie van deze folder (PDF).