Vergoedings status home

dot Dit product wordt niet vergoed door de verzekering !

Ook niet met een recept. De zorgverzekeraar beschouwt dit als een cosmetisch product dat de patiënt zelf hoort te betalen.

Er zijn verschillende redenen waarom sommige geneesmiddelen niet vergoed worden. Voor meer details zie overzicht.

Sommige ziektekostenverzekeringen vergoeden sommige zelfzorggeneesmiddelen nog wel. Voor patiënten geldt dat ze zelf contact moeten opnemen met de zorgverzekeraar voor meer informatie daarover. Het is voor de voorschrijvende artsen niet meer mogelijk om bij te houden wat er nog wel en niet vergoed wordt door de zorgverzekeraars. Dit verschilt ook nog per verzekeraar en per afgesloten polis.

NB: de vergoedingsstatus van geneesmiddelen wordt voortdurend gewijzigd. Daarom is het moeilijk om deze website up-to-date te houden. Een actueel overzicht van de kosten van geneesmiddelen vindt u op de website www.medicijnkosten.nl. Omdat ook de polissen verschillen, moeten patiënten nu zelf bij de apotheek of bij hun zorgverzekeraar informeren of het middel dat ze voorgeschreven hebben gekregen vergoed wordt door hun ziektekostenpolis, en hoeveel het kost. In sommige gevallen is het goedkoper om een vervangend drogisterijproduct te kopen. Vanaf 2015 worden verschillende dermatologische magistrale bereidingen ook niet meer vergoed door de zorgverzekeraars. Zie de lijst van middelen die niet meer vergoed worden in 2016 (Excel-bestand).


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

21-12-2015 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid