Vergoedings status home

dot Dit product wordt door de meeste zorgverzekeraars niet (meer) vergoed !

Sommige zorgverzekeraars vergoeden bepaalde producten voor de huid niet meer omdat ze vinden dat het gewone huidverzorgingsproducten zijn. Vaak is dat onterecht, bijvoorbeeld bij atopisch eczeem is de huidbarrière verstoord en moet de huid continu worden vet gehouden. Deze patiënten hebben dus heel veel verzorgende zalven en crèmes nodig, hun hele leven lang, en zijn daar veel meer geld aan kwijt dan iemand zonder een huidziekte. Dit geldt ook voor andere chronische huidziekten zoals psoriasis en ichthyosis.

Maar de zorgverzekeraars vinden dat de patiënt dit soort producten zelf moet betalen. Het is niet precies meer duidelijk welke producten nog wel en welke niet vergoed worden. Dit hangt af van de zorgverzekeraar, van het pakket dat de patiënt heeft afgesloten, en van lokale afspraken. De voorschrijvende dermatologen en huisartsen worden ook niet meer hierover geïnformeerd door de zorgverzekeraars. Het beste kan de patiënt zelf contact opnemen met zijn of haar zorgverzekeraar om te vragen of iets nog vergoed wordt. Soms weet de apotheek het.

Producten die nu door de zorgverzekeraars als zelfzorg producten worden beschouwd en daarom niet meer vergoed worden:
 
- Jeukstillende producten voor lokaal gebruik, met menthol, levomenthol of polidocanol
- Producten waarin miconazol is verwerkt
- Producten waarin zinkoxide is verwerkt
- Badolie
- Producten waarin ureum verwerkt is
- Producten waarin salicylzuur verwerkt is
- Producten waarin tretinoïne verwerkt is

NB: de vergoedingsstatus van geneesmiddelen wordt voortdurend gewijzigd. Daarom is het moeilijk om deze website up-to-date te houden. Een actueel overzicht van de kosten van geneesmiddelen vindt u op de website www.medicijnkosten.nl. Omdat ook de polissen verschillen, moeten patiënten nu zelf bij de apotheek of bij hun zorgverzekeraar informeren of het middel dat ze voorgeschreven hebben gekregen vergoed wordt door hun ziektekostenpolis, en hoeveel het kost. In sommige gevallen is het goedkoper om een vervangend drogisterijproduct te kopen. Vanaf 2015 worden verschillende dermatologische magistrale bereidingen ook niet meer vergoed door de zorgverzekeraars. Zie de lijst van middelen die niet meer vergoed worden (Excel-bestand).


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

08-10-2022 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid