Vergoedings status home

dot Dit product wordt niet vergoed door de verzekering !

Ook niet met een recept. Het betreft een zelfzorg geneesmiddel dat de patiënt zelf bij de drogist of apotheek kan kopen zonder recept.

Dit zijn drogisterijproducten, verzorgingsproducten, geneesmiddelen, voedingspreparaten en huismiddelen die men zelf zonder recept van een arts kan kopen bij drogist of apotheek (OTC, over the counter - producten). Tot 31 december 2003 werden deze middelen voor chronisch zieken onder bepaalde voorwaarden nog wel vergoed door de zorgverzekeraars (mits verstrekt op recept van een arts). Als gevolg van de bezuinigingen op de zorg is de vergoeding met ingang van 1 januari 2004 geheel komen te vervallen.

Zie ook de lijst van zelfzorggeneesmiddelen die niet meer vergoed worden. Actuele versies van deze lijst zijn te vinden op de website www.zorginstituutnederland.nl. Vanaf 2015 worden verschillende dermatologische magistrale bereidingen ook niet meer vergoed door de zorgverzekeraars. Zie de lijst van middelen die niet meer vergoed worden (Excel-bestand).

De filosofie achter de bezuinigingen is dat 'zelfzorg geneesmiddelen' vergelijkbaar zijn met andere verzorgingsproducten die men ook zelf moet aanschaffen, zoals cosmetica, shampoo, tandpasta, pleisters, zonnebrandcrème etcetera. Voor patiënten met een chronische huidziekte, die bijvoorbeeld continu antihistaminica, vettende producten, of zonnebrandcrèmes moeten gebruiken kan deze maatregel financieel zeer ongunstig uitpakken. Ook geneesmiddelen zoals antimycotica, antivirale en antibacteriële middelen, en vitaminen zoals foliumzuur en nicotinamide worden niet meer vergoed.

Sommige ziektekostenverzekeringen vergoeden sommige zelfzorggeneesmiddelen nog wel. Voor patiënten geldt dat ze zelf contact moeten opnemen met de zorgverzekeraar voor meer informatie daarover. Het is voor de voorschrijvende artsen niet meer mogelijk om bij te houden wat er nog wel en niet vergoed wordt door de zorgverzekeraars. Dit verschilt ook nog per verzekeraar en per afgesloten polis.

NB: de vergoedingsstatus van geneesmiddelen wordt voortdurend gewijzigd. Daarom is het moeilijk om deze website up-to-date te houden. Een actueel overzicht van de kosten van geneesmiddelen vindt u op de website www.medicijnkosten.nl. Omdat ook de polissen verschillen, moeten patiënten nu zelf bij de apotheek of bij hun zorgverzekeraar informeren of het middel dat ze voorgeschreven hebben gekregen vergoed wordt door hun ziektekostenpolis, en hoeveel het kost. In sommige gevallen is het goedkoper om een vervangend drogisterijproduct te kopen.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

08-10-2022 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid