Vergoedings status home

chronisch gebruik Dit geneesmiddel wordt vergoed bij chronisch gebruik (> 6 maanden) en mits op recept

Sommige geneesmiddelen, bijvoorbeeld sommige antihistaminica, maar ook pijnstillers en middelen tegen schimmelinfecties, virale infecties en bacteriële infecties zijn ook zonder recept te koop bij de apotheek. Dit worden zelfzorg of OTC producten genoemd (OTC = over the counter). Tot 31 december 2003 werden deze middelen voor chronisch zieken onder bepaalde voorwaarden nog wel vergoed door de zorgverzekeraars (mits verstrekt op recept van een arts). Als gevolg van de bezuinigingen op de zorg is de vergoeding met ingang van 1 januari 2004 geheel komen te vervallen.

De filosofie achter deze bezuinigingen was dat 'zelfzorg geneesmiddelen' vergelijkbaar zijn met andere verzorgingsproducten die men ook zelf moet aanschaffen, zoals cosmetica, shampoo, tandpasta, pleisters, zonnebrandcrème etcetera. Voor patiënten met een chronische huidziekte, die bijvoorbeeld continu antihistaminica, vettende producten, of zonnebrandcrèmes moeten gebruiken kan deze maatregel financieel zeer ongunstig uitpakken.

Met ingang van 1 januari 2005 zijn een aantal bezuinigingen weer teruggedraaid en worden enkele geneesmiddelen (laxantia, kalktabletten, middelen bij allergie, middelen tegen diarree en maagledigingsmiddelen) weer wel vergoed, mits voorgeschreven op recept en voor langer dan 6 maanden.

NB: de vergoedingsstatus van geneesmiddelen wordt voortdurend gewijzigd. Daarom is het moeilijk om deze website up-to-date te houden. Een actueel overzicht van de kosten van geneesmiddelen vindt u op de website www.medicijnkosten.nl. Omdat ook de polissen verschillen, moeten patiënten nu zelf bij de apotheek of bij hun zorgverzekeraar informeren of het middel dat ze voorgeschreven hebben gekregen vergoed wordt door hun ziektekostenpolis, en hoeveel het kost. In sommige gevallen is het goedkoper om een vervangend drogisterijproduct te kopen. Vanaf 2015 worden verschillende dermatologische magistrale bereidingen ook niet meer vergoed door de zorgverzekeraars. Zie de lijst van middelen die niet meer vergoed worden (Excel-bestand).


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

08-10-2022 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid