Betadine zalfgazen home

Betadine (povidon jood) is in verschillende varianten verkrijgbaar. Het heeft een brede werking t.o.v. verschillende micro-organismen, zelfs tegen virussen.

Gram + Gram - Schimmels Sporen Virus Resist.
chloorhexidine +++ ++ + 0 + +
povidonjodium +++ +++ +++ +++ ++ 0
zilver +++ +++ + ? + +

De betadine jodium productlijn is waardevol, maar wordt helaas steeds minder voorgeschreven. Het probleem met de jodium zalf, oplossingen, scrubs en zalfgazen is dat de middelen omdat ze zonder recept verkrijgbaar zijn (over the counter), ook niet meer vergoed worden. Ze worden beschouwd als zelfzorggeneesmiddelen, die door de patiënt zelf betaald moeten worden. Als gevolg daarvan is een aantal patiënten waarbij wel een medische indicatie bestond, om financiële redenen gestopt.

Met ingang van juni 2007 worden betadine desinfectiegazen 10 x 10 cm (Meda Pharma BV) wel vergoed. Deze zalfgazen, met betadine jodium in een macrogol gel basis, zijn geregistreerd als medisch hulpmiddel en hebben een CE-markering. Belangrijk is om dan wel de exacte naam (betadine desinfectiegazen) op het recept te vermelden.

Betadine jodiumproducten kunnen met een recept worden voorgeschreven, maar ze worden meestal niet vergoed. Ze zijn te koop bij de apotheek, en sommige varianten zijn ook te koop bij de drogist. Zie voor meer informatie over antibacteriële producten de website www.wondbedekkers.nl.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-07-2015 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid