Caladryl schudsel home

Caladryl (80 mg calamine en 10 mg difenhydraminehydrochloride per ml) is een combinatie van calamine en een lokaal antihistaminicum. De werkzaamheid van calamine is dubieus, het advies is om bij jeuk andere producten toe te passen op basis van levomenthol of polidocanol. Lokaal toegepaste antihistaminica hebben een sterk sensibiliserend vermogen.

Alleen op kleine huidoppervlakten toepassen, daar er een verhoogde opname door de huid kan optreden. Niet gebruiken op open of ontvelde huidoppervlakten en bij natte huidaandoeningen. Niet gebruiken bij waterpokken of mazelen, tenzij dit gebeurt op voorschrift van de arts. Gebruik geen andere difenhydramine-bevattende produkten tijdens het gebruik van Caladryl. Indien de klachten niet overgaan, de arts raadplegen. Aangezien Caladryl op synthetische kleding soms vlekken geeft, dient men geen kwetsbare kleding over de behandelde huid aan te brengen.

Caladryl is alleen beschikbaar als over the counter cq drogisterij product. Sinds 2006 is het in Nederland niet meer of beperkt leverbaar. In andere landen nog wel. Tevens is het via internet in online winkels te koop. Het advies is om dit middel niet meer te gebruiken.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-07-2015 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid