Cosmetica voor de droge huid home

Vettende producten hoeven niet perse basis crèmes of zalven op recept uit de apotheek te zijn. De cosmetica industrie verkoopt complete huidverzorgingslijnen die allemaal beter zijn gemaakt, beter uitsmeren, prettiger ruiken, veel sneller in de huid trekken en vaak ook nog goedkoper zijn dan zalven en crèmes die op recept worden verstrekt. Het enige nadeel aan deze producten is dat er componenten in zitten waar patiënten allergisch voor kunnen zijn zoals wolalcoholen, parfum (fagrances), en vele andere allergene componenten. Vooral atopische patiënten hebben een kans om allergieën te ontwikkelen (omdat ze veel huidverzorging producten gebruiken en omdat hun huidbarrière verstoord is). Maar wie geen contactallergie heeft kan prima uit de voeten met het omvangrijke assortiment cosmetica. Het advies is wel om een product te kopen van een gerenommeerd merk. Voorbeelden zijn Nivea, Zwitsal, Balneum, Neutral, Dove, Vaseline Intensive Care, Eucerin, Dermolin, Physiogel, etc. Koop alleen producten waarbij op de verpakking precies is vermeld wat er allemaal in zit. Patiënten met een contactallergie moeten exact weten waar ze allergisch voor zijn, ook alle synoniemen kennen van deze stoffen, en zeer goed het etiket lezen van alles wat ze kopen. Fabrikanten veranderen ook soms de samenstelling van de producten, dus blijf dit regelmatig controleren.

Het is niet mogelijk om een compleet en actueel overzicht van dit soort verzorgende producten te geven, omdat het aanbod en de samenstelling ervan te vaak wisselt. Het advies is: kies een gerenommeerd merk en lees zorgvuldig de verpakking.

Zie voor meer informatie over deze producten en voor een aantal voorbeelden van huidverzorgingslijnen de zakboekpagina over droge huid of de patiëntenfolder over producten voor de droge huid. Zie voor hulp bij het kiezen ook de pagina zalfkiezer (ook om te zien of er wolalcoholen in zitten).


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, AMC, Amsterdam.

31-07-2015 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid

web counter