Handels preparaat (van groothandel Fagron) home

fagron Dit product is opgenomen in het standaardassortiment van Fagron / De Magistrale bereider

Voor informatie over afleveringsvormen en bestelnummers zie:
- assortimentsoverzicht Fagron
- poster Apotheek De Magistrale Bereider als PDF bestand (2015-1)
- lijst doorgeleverde bereidingen met Z-index nummers
- website van Fagron

Fagron is een producent en leverancier (groothandel) van een aantal kant en klare dermatologische bereidingen, waaronder standaard FNA-receptuur, magistrale receptuur, een aantal eigen bases en mengsels, en ook enkele capsules en dranken. Naast kant en klare producten (zie overzicht zalven en crèmes) levert Fagron ook grondstoffen en bases, waarin diverse actieve bestanddelen kunnen worden verwerkt. Niet elk bestanddeel is compatibel met elke basis (zie mengtabel Fagronproducten).

De Magistrale Bereider is een apotheek in Oud-Beijerland die op grote schaal FNA en magistrale receptuur maakt en kant en klaar aflevert. Ook levert de Magistrale bereider alle teerproducten uit het koolteerformularium Rotterdam. De Magistrale bereider en Fagron zijn onderdeel van hetzelfde bedrijf, waarbij Fagron de groothandel is en De Magistrale bereider een bereidingsapotheek met de vereiste vergunningen om receptuur te maken en af te leveren via andere apotheken. De Magistrale bereider heeft een uitgebreid assortiment dat is in te zien op hun website (https://shop.fagron.nl/).

In principe zouden alle apothekers in staat moeten zijn om alle FNA-producten en ook magistrale recepten zelf te maken en af te leveren, maar vanwege allerlei redenen is het voor apothekers soms praktischer om een kant en klaar product in te kopen. Bijvoorbeeld omdat de nieuwe ARBO wetgeving speciale eisen stelt aan het bereiden ervan, eisen waaraan niet elke apotheek kan voldoen. Zoals het verwerken van grondstoffen die (volgens de ARBO wet) kankerverwekkend zijn, zoals teer, en die alleen nog maar onder speciale beschermende maatregelen mogen worden bereid. Het is dan handig om een kant en klaar product te kunnen bestellen. Ook leveren Fagron en de Magistrale bereider 'niche' producten, producten die in Nederland tot voor kort niet meer leverbaar waren, zoals griseofulvine (125 mg), waaraan incidenteel nog wel behoefte bestaat, namelijk voor de behandeling van tinea capitis bij kinderen die niet reageert op itraconazol en terbinafine.

Daarnaast omvat het assortiment echter ook enkele verouderde producten die met goede redenen uit het FNA zijn verwijderd, zoals producten met kamfer, borax, zwavel, wolvet of lanoline, kajapoetsmeersel en lotio pekelharing. Het blijft dus zaak om zeer kritisch te kijken naar de reden waarom het product niet meer leverbaar was of uit het FNA is verwijderd.

Zie voor meer informatie over magistrale receptuur ook het Overzicht Dermatologische Apotheekbereidingen Regio Amsterdam.


Fagron NL BV
Venkelbaan 101
2908 KE  Capelle aan den IJssel
Tel 088-3311133 Fax 088-3311111
Website https://nl.fagron.com/nl
E-mail: info@fagron.nl

De Magistrale Bereider
Venkelbaan 101
2908 KE Capelle aan den IJssel
Tel 088-3311133 Fax 088-3311111
Website https://shop.fagron.nl
E-mailadres verkoop@fagron.nl


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-07-2015 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid