Resorcinol home

Resorcinol werkt jeukstillend, zwak keratolytisch en remt de talgproductie. Het werd vooral gebruikt bij acne, als Resorcinolgel 5%, of als 5% of 10% resorcine in lanettecrème, vaak samen met 5% salicylzuur. Resorcine is niet meer de eerste keus bij gewone acne vanwege de bruine verkleuring van huid en kleding en het beschikbaar komen van andere keratolytica zoals benzoylperoxide en Differin gel. Resorcinol gel 5% en 5-10% resorcine in lanettecrème zijn geen FNA preparaten meer.

Resorcine kan bruine vlekken veroorzaken en de urine groen kleuren. Bij gebruik op grote oppervlakken kan neurotoxiciteit optreden. Vanwege de nadelen van resorcine en de beschikbaarheid van andere anti-acne preparaten is resorcine op de lijst obsolete stoffen terechtgekomen, met een uitzondering voor resorcine 15% in lanette crème voor hidradenitis suppurativa.

In hogere concentraties (15-20%) is resorcine effectief bij hidradenitis suppurativa (acne ectopica). De werking ervan is preventief, het houdt de talgklieren open. Afsluiting van talgklieren staat aan het begin van de ontstekingen bij hidradenitis suppurativa. Roken speelt daarbij een belangrijke rol. Patiënten met ernstige hidradenitis zijn daarom vrijwel allemaal rokers.

Voor hidradenitis suppurativa is o.a. door Fagron een kant en klare resorcine 15% in lanette crème ontwikkeld. Deze kan 's avonds worden aangebracht, bijvoorbeeld in de liezen of in de oksels, met het advies erbij om er goedkoop ruimzittend katoenen ondergoed over aan te trekken, waarbij het niet erg is dat het bruin  wordt.

Resorcine 15% in lanette crème is een magistraal recept. Vermeld op het recept de woorden 'speciale indicatie: hidradenitis'. Attendeer de apotheker zonodig op het kant-en-klare product van Fagron (bestelnummer 105127).

Referenties
1. Boer J, Jemec GBE. Resorcinol peels as a possible self-treatment of painful nodules in hidradenitis suppurativa. Clin Dermatology 2010; 35:36-40.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, AMC, Amsterdam.

06-08-2015 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid

web counter