Voor wie is deze behandeling bedoeld
Uw arts heeft u thalidomide capsules voorgeschreven. Thalidomide is een behandeling van eerste keuze bij erythema nodosum leprosum. Daarnaast kan thalidomide bij verschillende andere huidziekten worden toegepast.

VOOR DE BEHANDELING
Bespreek met uw arts de maatregelen die u moet nemen om niet zwanger te worden. Vertel uw arts indien u ooit een allergische reactie heeft gehad bij gebruik van thalidomide. Daarnaast moet u voor de behandeling alle andere ziekten waaraan u nu lijdt vertellen, denk daarbij aan: leverziekten en zenuwziekten (tintelingen, prikkelingen, doof gevoel). Ook moet u alle geneesmiddelen die u gebruikt, ook huismiddelen van de drogist, vooraf bespreken met uw arts. Vertel uw arts indien u een onregelmatige menstruatie heeft en het uitblijven van een menstruatie.

Wat houdt de behandeling in
WERKING
Thalidomide is een middel dat het afweersysteem zodanig kan beïnvloeden waardoor de huidafwijkingen verminderen.

GEBRUIK
De capsules kunnen het beste voor het slapen of minimaal 1 uur na het avondeten met water worden ingenomen. Indien u de capsules vergeten bent in te nemen: neem ze alsnog in tenzij het bijna tijd is voor de volgende dosering. Als het bijna tijd is voor de volgende dosering sla de vergeten capsules dan over. Neem geen twee doseringen kort achter elkaar.

BEWAREN
Bewaar de capsules op kamertemperatuur in een afgesloten container. Bescherm ze tegen vocht, hitte en direct licht. Hou al uw medicijnen uit de buurt van kinderen. Deel uw medicijnen niet met anderen. Breng ongebruikte capsules terug naar uw arts.

Wat zijn de resultaten van de behandeling
De werking van thalidomide is pas na een aantal weken gebruik merkbaar.

Wat zijn de bijwerkingen of nadelen van deze behandeling
Het optreden van bijwerkingen is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid capsules per dag. Daarnaast komen bijwerkingen vaker voor bij mensen met een HIV infectie. Belangrijke bijwerkingen zijn: slaperigheid, huiduitslag met of zonder koorts, prikkelingen, tintelingen of ‘doof’ gevoel (met name aan handen of voeten).
Daarnaast kunnen voorkomen: misselijkheid, stemmingsveranderingen, vermeerderde eetlust, opgezet gezicht of ledematen, duizeligheid, droge mond, verminderde libido, menstruatie-stoornissen, verstopping, droge mond en droge huid.

Welke voorzorgsmaatregelen moet u nemen
ZWANGERSCHAP
Thalidomide mag nooit tijdens een zwangerschap worden gebruikt. Vooral in de eerste weken kan een halve capsule (50mg) al zeer schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Het is dus van het grootste belang zwangerschappen tijdens de behandeling te voorkomen. Het gelijktijdig gebruik van twee manieren om niet zwanger te worden is noodzakelijk. Hiervoor wordt het gelijktijdig gebruik van de anticonceptie pil (de pil) en condooms aanbevolen. Stop onmiddellijk met dit geneesmiddel en neem contact op met uw arts indien u onverhoopt zwanger bent geworden of zwanger zou willen worden. Het geven van borstvoeding is niet toegestaan.

RIJVAARDIGHEID
Daar thalidomide slaperigheid kan veroorzaken, kan het invloed hebben op de rijvaardigheid en het vermogen om machines te bedienen.

ALCOHOL EN MEDICIJNEN
Drink tijdens de behandeling geen alcohol en gebruik geen medicijnen die slaperigheid kunnen veroorzaken. Alcohol en versuffende medicijnen kunnen het slaapverwekkende effect van thalidomide versterken. Sommige medicijnen kunnen de betrouwbaarheid van de anticonceptiepil (de pil) verminderen, overleg eerst met uw arts voor u andere medicijnen neemt.

DONORSCHAP
Tijdens- en minimaal 1 maand na de behandeling mag u geen bloed geven of optreden als zaaddonor. Mannen moeten in deze periode altijd een condoom gebruiken als zij sex hebben met een vrouw die zwanger zou kunnen worden.

Wanneer dient u uw arts te waarschuwen
Indien u last krijgt van een bijwerking of wanneer u een nieuw / ander medicijn wil gaan gebruiken, bespreek dit tijdens uw polikliniekbezoek met uw arts. Meldt altijd: zwangerschap, uitblijven menstruatie, huiduitslag, snelle hartslag, lage bloeddruk, prikkelingen, tintelingen of ‘doof’ gevoel van handen of voeten. In noodgevallen kunt u tijdens kantooruren bellen met de polikliniek waar u onder behandeling bent. Buiten kantoortijden kunt u in noodgevallen bellen naar het algemene nummer 020-5669111; vraag dan naar de dienstdoende arts van uw afdeling.