ACROMIAL DIMPLE / BI-ACROMIAL DIMPLE / SUPRASPINOUS FOSSA home ICD10: geen

Een acromial dimple is een deukje in de huid rond het schoudergewricht, dat vanaf de geboorte aanwezig is. Meestal is het symmetrisch, aan twee kanten (bi-acromial dimple). De symmetrische variant wordt ook wel supraspinous fossa genoemd. Meestal is het niets meer dan een eigenaardige anatomische variant zonder dat er verder iets mis is. Er wordt ook een autosomaal dominante vorm beschreven onder de term benign autosomal acromial dimples. Aangeboren deukjes in de huid kunnen ook voorkomen als gevolg van intra-uterien trauma (puncties) en in het kader van congenitale afwijkingen en syndromen (zoals het 18q-syndroom), infecties en metabole afwijkingen. Sacrale deukjes (sacral dimples) bestaan ook, maar zijn meestal een voorbode of vroege vorm van een sinus pilonidalis.

Acromial dimple Acromial dimple
bi-acromial dimples (Beillard) acromial dimple (schouder)

Congenital dimple Sacral dimple (sinus pilonidalis)
congenital dimple (onder tepel) sacral dimple (sinus pilonidalis)

 
Referenties
1. Beillard C, Guillet G, Vabres P, Dagregorio G, Larregue M. Bi-acromial dimples: a series of seven cases. Pediatr Dermatol 2005;22(5):412-414.
2. Spencer JM, Schneiderman PI, Grossman ME. Bilateral skin dimples on the shoulders. Pediatr Dermatol 1993;10(1):16-18.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, AMC, Amsterdam.

31-12-2009 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validweb counter