ACNE BIJ DE DONKERE HUID home ICD10: L70.0

De behandeling van acne bij de donkere huid is in grote lijnen hetzelfde als acne bij lichte huid, maar er zijn enkele aandachtspunten.

Eén van de problemen is het ontstaan van postinflammatoire hyperpigmentatie rond de acne laesies. Postinflammatoire hyperpigmentatie kan maanden tot jaren aanwezig blijven, en is moeilijk te behandelen. Patiënten ervaren deze pigmentaties als zeer cosmetisch storend en hebben daar soms meer last van dan van de acne zelf. Om dit te voorkomen is het belangrijk om laagdrempelig te starten met (systemische) behandeling en deze ook niet te snel te stoppen.

Postinflammatoire hyperpigmentatie bij acne Postinflammatoire hyperpigmentatie bij acne
PIH bij acne PIH en keloid bij acne


Een andere complicatie is dat er keloïd kan ontstaan rond de acne laesies. Patiënten van Afrikaanse origine hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van keloïd. Meestal op de borst of op de rug, maar het kan overal op het lichaam voorkomen, ook in het gelaat. En in de nek rond ingroeiende haren (acne keloidalis nuchae).

Acne keloidalis Acne keloidalis nuchae Acne keloidalis nuchae
acne keloidalis acne keloidalis nuchae acne keloidalis nuchae


Kies bij het voorschrijven van lokale producten geen sterk irriterende producten want die kunnen ook post-inflammatoire hyperpigmentatie veroorzaken. Ook zeer vette producten mijden want die kunnen door occlusie van follikelopeningen acne veroorzaken (acne venenata, pommade acne).

Acne venenata Acne venenata
acne venenata acne venenata



Auteur(s):
dr. Vidhya S. Narayan. Aios dermatologie, Amsterdam UMC, Amsterdam.

23-11-2023 (VSN) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid



Diagnosecodes:
ICD10 L70.0 Acne vulgaris
ICD10 L70.0 Acne vulgaris
SNOMED 88616000 Acne vulgaris
DBC 1 Acneïforme dermatosen