AQUAGENIC WRINKLING OF THE PALMS home ICD10: L98.8

Aquagenic wrinkling of the palms is een zeldzame afwijking aan de handpalmen waarbij na korte blootstelling aan water, vooral aan warm of heet water, er rimpels ontstaan en een witte verkleuring van de hoornlaag. Een beeld wat bij gezonde personen ook kan ontstaan, maar alleen na zeer langdurig in een warm bad zitten of zwemmen. De palmaire huid kan jeuken of branderig aanvoelen. Na drogen van de huid verdwijnt het beeld weer.

Aquagenic wrinkling of the palms kan als geïsoleerd verschijnsel optreden zonder dat er sprake is van een onderliggende aandoening, maar het kan ook aanwezig zijn bij cystic fibrosis. Circa 80% van de patiënten met cystic fibrosis heeft aquagenic wrinkling of the palms, en het kan ook voorkomen bij dragers van het cystic fibrosis gen (CFTR) die verder geen symptomen hebben. Daarom wordt geadviseerd om patiënten met dit fenomeen te verwijzen naar de klinisch geneticus voor DNA-diagnostiek naar cystic fibrosis (taai slijm ziekte). Verder kan het voorkomen bij zweethanden (hyperhidrosis palmaris), bij Raynaud fenomeen, bij atopisch eczeem, en als bijwerking van COX-2 inhibitors (celecoxib, etoricoxib, parecoxib).

Aquagenic wrinkling of the palms Aquagenic wrinkling of the palms Aquagenic wrinkling of the palms
aquagenic wrinkling palms aquagenic wrinkling palms aquagenic wrinkling palms


Referenties
1. Weibel L, Soinas R. Aquagenic wrinkling of palms in cystic fibrosis. N Engl J Med 2012;366:e32.
2. Garçon-Michel N, Roguedas-Contios AM, Rault G, et al. Frequency of aquagenic palmoplantar keratoderma in cystic fibrosis: A new sign of cystic fibrosis? Br J Dermatol 2010;163:162-126.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 L98.8 Overige gespecificeerde aandoeningen van huid en subcutis: aquagenic wrinkling of the palms
ICD10 L98.8 Other specified disorders of skin and subcutaneous tissue: aquagenic wrinkling of the palms
SNOMED 247434009 Wrinkled skin [specific SNOMED term missing]
DBC 27 Diagnose niet nader omschreven