BLASCHKO LIJNEN home ICD10: n.v.t.

De lijnen van Blaschko, voor het eerst beschreven door de Duitse dermatoloog Alfred Blaschko, zijn typisch verlopende V-vormige en S-vormige lijnen die van het ruggemerg en de middellijn van de buik uitwaaieren. Normaal zijn de lijnen niet zichtbaar, maar wel als er een huidafwijking aanwezig is die 'volgens de Blaschko lijnen verloopt'. De lijnen geven de wegen aan waarlangs cellen zich gedeeld hebben tijdens de groei van de foetus, tot aan volwassenheid toe. Alle cellen die in een Blaschko lijn lopen zijn dus door deling ontstaan uit een enkele cel of goepje van cellen uit het vroeg embrionale stadium. Als er mosaïcisme optreedt, waarbij een afwijking, bijvoorbeeld een pigmentatie stoornis at random optreedt in een deel van deze embryonale cellen, dan verloopt de pigmentatie stoornis later volgens deze grillige lijnen.

Voorbeelden van volgens de Blaschko lijnen verlopende huidziekten zijn incontinentia pigmenti, focale dermale hypoplasie, naevus achromicus, hypomelanosis van Ito, linear and whorled hypermelanosis, naevus sebaceus, syringocystadenoma papilliferum, epidermale naevi zoals naevus verrucosis unius lateris en ILVEN (Inflammatoire lineaire verruceuze epidermale naevus), acantholytische dyskeratotische epidermale naevus, papillomateuze weke epidermale naevus, naevus spilus, phacomatosis pigmentokeratotica, naevus comedonicus, naevus psiloliparus, focale dermale hypoplasie, het CHILD syndroom, segmentele neurofibromatosis, lichen striatus, lineare lichen planus, lineaire porokeratose, lineaire Darier, en lineaire lupus erythematosus.


Blaschko lijnen   Blaschko lijnen

Blaschko lijnen. Illustratie: Goran_tek-en - Wikimedia (Creative Commons License 4.0).


Het Blaschko lijnen patroon is niet het enige patroon waarin mosaïcisme kan optreden. Er zijn ook nog andere patronen, zoals checkerbord patroon, phylloid, patchy, lateralized en sash-like (zie onder pigmentmosaïcisme).


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid