Huidafwijkingen door groenten en fruit worden gezien bij mensen die
betrokken zijn bij de kweek en oogst hiervan, en bij hen die voedsel
bereiden. Bestanddelen van groenten en fruit kunnen lokale irritatie of een
type I of IV allergie induceren. Over het algemeen is er sprake van
huidafwijkingen aan de handen die zich uiten als jeuk, een stekend of
branderig gevoel, urticaria, of een droge erythemateuze huid, soms overgaand
in eczeem. In een enkel geval zijn er afwijkingen in het gelaat, soms in de
vorm van een cheilitis.
IRRITATIE, CONTACTDERMATITIS EN CONTACTURTICARIA
DOOR GROENTEN EN FRUITAarde heeft een schurend en uitdrogend effect op de
huid en geeft aanleiding tot een chronische irritatie contactdermatitis; dit
zien we bijvoorbeeld bij mensen die aardappels hanteren en schillen. Sappen
van verschillende fruitsoorten, met name die behoren tot de wijnruitfamilie
(rutaceae), zoals de citrusvruchten, beschadigen door hun zuurgraad de huid.
De schil van de citrusvruchten bevat essentiële oliën die ondermeer een
lokale irritatie kunnen geven. In de fruitverwerkende industrie wordt door
de combinatie van lokale irritatie door het sap van het fruit, de natte
werkomstandigheden en het gebruik van suiker vaak een chronische irritatie
contactdermatitis gezien, meestal in combinatie met een chronisch
paronychium.
Het stekende en branderige gevoel dat veel mensen ervaren als
ze in de keuken groenten en fruit bewerken wordt nogal eens veroorzaakt door
het optreden van contacturticaria op basis van een type I allergie. Bekende
veroorzakers zijn bestanddelen van sinaasappel, citroen, ui tomaat,
aardappel, kiwi, knoflook en wortel. Bij de citrusvruchten is het type I
allergeen aanwezig in de schil en bij aardappel, ui en knoflook bevindt het
zich aan de binnenzijde van de buitenste schil. Over het algemeen kunnen
mensen met contacturticaria de betreffende groente of fruit wel eten, maar
geeft contact met de lippen vaak urticaria en soms een cheilitis. Mensen met
contacturticaria leggen vaak zelf een relatie met een bepaald groente of
fruit en raadplegen hiervoor zelden een arts. Het optreden van
contacturticaria komt veel vaker voor dan we op grond van de literatuur
mogen veronderstellen.
![contacturticaria (klik op foto voor vergroting) [bron: www.huidziekten.nl] contacturticaria](../../../afbeeldingen/contact-urticaria-1z.jpg) |
contacturticaria |
TYPE IV ALLERGIE DOOR GROENTEN EN FRUIT
Meestal is er sprake van een chronisch handeczeem, waarbij de patiënt geen
relatie weet te leggen met een door hem gehanteerde groente- of fruitsoort.
De meeste type IV allergieën worden waargenomen voor citrusvruchten. De
schil van citrusvruchten bevat essentiële oliën die een aantal allergenen
bevatten, zoals citral en limonene. Deze allergenen kunnen verwant zijn aan
bestanddelen van bijvoorbeeld perubalsem, terpentijn en sommige parfums. Op
deze wijze kunnen kruisreacties optreden. Sommige schermbloemigen, zoals
wortel, selderij, peterselie en witlof, kunnen ook type IV allergieën
veroorzaken. Bij telers van deze groenten worden deze type IV allergieën wel
waargenomen.
Auteur(s):
dr. H.B. van der Walle. Dermatoloog, ZH
Rijnstate, Arnhem.