DYSKERATOMA, WARTY home ICD10: L85.8

Een warty dyskeratoma (dyskeratosis follicularis isolata) is een zeldzame goedaardige epidermale proliferatie met acantholyse en hoornpluggen. Klinisch zijn het papels met een kleine centrale hoornplug, wit of geel bij dermatoscopie, of wratachtige plaques met een hyperkeratotisch of crusteus oppervlak. Meestal solitair. Vooral in gelaat, nek, maar kan in principe overal voorkomen, ook in de mondholte en op de genitalieën. Klinisch kunnen ze lijken op een plaveiselcelcarcinoom, keratoacanthoom of hypertrofische morbus Bowen. Bij lokalisatie op de vulva staat ook VIN, bowenoïde papulosis, plaveiselcelcarcinoom en condylomen in de DD.

De diagnose wordt gesteld op de histologie waarbij men een focale acantholytische (losliggende keratinocyten) dyskeratose ziet, net als bij de ziekte van Darier (dyskeratosis follicularis) en Grover (transient acantholytic dermatosis). De oorzaak is onbekend. Een virale oorzaak (HPV) is niet gevonden. Bij een deel van de laesies wordt focaal een ATP2A2 mutatie gevonden. De prognose is goed, er ontstaan geen huidmaligniteiten en ook geen gedissemineerde acantholytische dermatosen.

Warty dyskeratoma Warty dyskeratoma
warty dyskeratoma warty dyskeratoma


DD: plaveiselcelcarcinoom, keratoacanthoom, hypertrofische morbus Bowen, acantholytic dyskeratotic acanthoma, intra-epitheliale neoplasie nno, bowenoïde papulosis, condyloma.

Therapie:
mes Krappe excisie van de laesie (2-3 mm).


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 L85.5 Overige gespecificeerde vormen van epidermisverdikking: warty dyskeratoma
ICD10 L85.5 Other specified epidermal thickening: warty dyskeratoma
SNOMED 254676008 Warty dyskeratoma
DBC 27 Diagnose niet nader omschreven