ERYTHEMA INDURATUM BAZIN (TUBERCULOSUM) (vasculitis nodularis) home ICD10: A18.44

Erythema induratum van Bazin is een benaming voor vermoedelijk op vasculitis berustende huidafwijkingen bij tuberculose waarbij (doorgaans aan de onderbenen) naast erytheem gevoelige, pijnlijke paarsrode noduli en soms ulceraties ontstaan. Histologisch is er een panniculitisbeeld met necrose, granulomen en vasculitis. De oorspronkelijke term erythema induratum van Bazin werd aanvankelijk exclusief gebruikt voor nodulaire vasculitis aan de onderbenen in het kader van tuberculose. Synoniemen: tuberculosis cutis indurata hyperergica (Bazin) of tuberculosis cutis nodosa hyperergica (Bazin), en bij ulceraties tuberculosis cutis nodo-ulcerosa (Hutchinson). Later is de term erythema induratum ook gebruikt voor panniculitis bij patiƫnten zonder tuberculose. Zie verder onder panniculitis.

Erythema induratum Bazin
erythema induratum Bazin


Diagnostiek:
PA-biopt, PCR op Mycobacterium tuberculosum. Mantoux, IGRA, X-thorax.

Therapie:
De onderliggende TBC behandelen; dit wordt gedaan door de longarts.ERYTHEMA INDURATUM (NON TUBERCULOSUM) (vasculitis nodularis) home ICD10: L52.2

Panniculitis (nodulaire vasculitis) met granulomateuze ontstekingscomponent aan de onderbenen, niet in het kader van tuberculose.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, AMC, Amsterdam.

22-01-2016 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid