ERYTHEMA PAPULOSUM POSTEROSIVUM JACQUET (JACQUET's EROSIVE DIAPER DERMATITIS) home ICD10: L22.1

Erythema papulosum posterosivum van Jacquet (synoniemen: Jacquet's erosive diaper dermatitis, pseudosyphiliden, luiereczeem type Jacquet) is een variant van een luierdermatitis (irritant diaper dermatitis) waarbij in het luiergebied papels, noduli of plaques ontstaan met aan het oppervlak erosies of ulceraties.
Het wordt vooral gezien bij slechte hygiënische omstandigheden, bij langdurige blootstelling aan natte luiers, te weinig verschonen, bij diarree, bij gebruik van afsluitende plastic luiers of incontinentiemateriaal.

Jacquets erosieve luierdermatitis Jacquets erosieve luierdermatitis
Jacquet erosieve luierdermatitis Jacquet erosieve luierdermatitis

Jacquets erosieve luierdermatitis Jacquets erosieve luierdermatitis
Jacquet erosieve luierdermatitis granuloma gluteale adultorum


Splitters onderscheiden luierdermatitis, Jacquet's erosive diaper dermatitis en granuloma gluteale infantum, lumpers beschouwen dit allemaal als meer of minder ernstige varianten van een luierdermatitis (dermatitis ammoniacalis).

Een luierdermatitis begint meestal met alleen erytheem, later kunnen maceraties en erosies en zelfs ulceraties ontstaan. De afwijkingen zitten meestal op de convexe oppervlakten die langdurig in contact staan met natte luiers, en juist niet in de plooien. Aangedane gebieden zijn de genitaliën, billen, onderbuik en bovenbenen. Infecties met Candida, stafylokokken en beta-hemolytische streptokokken kunnen het beeld compliceren.

Granuloma gluteale infantum en Jacquet's erosive diaper dermatitis kunnen dus beschouwd worden als ernstiger varianten van een luierdermatitis. Bij granuloma gluteale infantum ziet men paarsrode papels en noduli op de billen en in de luierregio. De oorzaak is niet precies bekend, maar het lijkt ook geassocieerd te zijn met slecht verschonen van luiers en incontinentiemateriaal, occlusie door plastic luiers, en mogelijk met superinfectie met Candida of bacteriën, en gebruik van krachtige gefluorideerde corticosteroïden. Het komt ook bij volwassen voor (granuloma gluteale adultorum). Bij Jacquet's erosive diaper dermatitis is het kenmerkende symptoom de aanwezigheid van erosies en uitgeponste ulcera omgeven door een wal van ontstekingsinfiltraat.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, AMC, Amsterdam.

29-01-2011 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validweb counter