GEEN HUIDAFWIJKINGEN (GEEN DERMATOLOGISCHE DIAGNOSE) home ICD10: Z03.8

In dit tijdperk van automatisering en DBC codes is het steeds belangrijker om precies af te spreken wat valt onder een bepaalde diagnose. Onder de code geen huidafwijkingen valt van alles:

- Er is helemaal niets afwijkend te zien aan de huid. Diagnose: geen huidafwijkingen. Deze diagnose wordt bijvoorbeeld gesteld als een patiënt voor het starten van siponimod protocollair gescreend moet worden op huidmaligniteiten en er niets te zien is.
- Er is helemaal niets afwijkend te zien aan de huid, maar de patiënt vertelt dat er wel wat gezeten heeft maar dat het nu weer weggetrokken is. In dat geval kan men ook de vermoedelijke diagnose noteren op grond van het verhaal, of casus pro diagnosi, of 'dermatosis nno' of 'huidafwijkingen zonder diagnose' of 'geen huidafwijkingen'. En de patiënt vragen om terug te komen als het weer terugkomt (afspraken maken dat er dan snel een afspraak kan worden gemaakt).
- Er is helemaal niets afwijkend te zien aan de huid, maar de patiënt vind van wel. In dat geval overweegt men de diagnose dysmorphofobie.
- Er is niets afwijkend aan de huid, maar wel bijvoorbeeld iets aan de ogen, of in de neus, of in de mondholte, dat niet voorkomt in de dermatologische diagnose lijst. Bijvoorbeeld een splintertje in het oog. Diagnose: geen huidafwijkingen of geen dermatologische diagnose.
- Er is iets te zien, maar het is niet in of aan de huid maar dieper gelegen en het staat niet in de dermatologische diagnose lijst. Bijvoorbeeld patiënt wordt verwezen voor zwellingen aan de vingers maar het is artritis, of een bottumor. Diagnose: geen huidafwijkingen of geen dermatologische diagnose.

Als er onderzoek gedaan is naar SOA of naar een allergie maar er komt niets uit dan kunnen diagnosen als 'SOA screening' of 'allergologisch onderzoek' worden ingevuld.

Als er wel iets te zien is wordt soms de diagnose CPD gesteld of 'huidafwijkingen zonder diagnose'.
- Er waren huidafwijkingen maar u bent vergeten de diagnose in te vullen. Diagnose: huidafwijkingen zonder diagnose.
- Er zijn huidafwijkingen maar het is (nog) niet gelukt om er achter te komen wat het is. Diagnose: casus pro diagnosi (CPD). CPD impliceert dat er nog nagedacht wordt (collega's erbij halen, opzoeken, searches, PA afwachten).

Als een diagnose niet voorkomt in de dermatologische diagnose lijst, en dat komt regelmatig voor, geef dit dan SVP door zodat de diagnoselijst hierop kan worden aangepast.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 Z03.8 Observatie in verband met verdenking op andere gespecificeerde ziekten en aandoeningen: geen huidafwijkingen
ICD10 Z03.8 Observation for other suspected diseases and conditions: skin appearance normal
SNOMED 225544001 Skin appearance normal
DBC 28 spacer Geen dermatologische diagnose

ICD10 R69 Onbekende en niet gespecificeerde oorzaken van ziekte (casus pro diagnosi)
ICD10 R69 Unknown and unspecified causes of morbidity (casus pro diagnosi)
SNOMED 103330002 No diagnosis
DBC 27 spacer Diagnose niet nader omschreven

ICD10 L98.9 Afwijking huid en subcutis, niet gespecificeerd
ICD10 L98.9 Disorder of skin and subcutaneous tissue, unspecified
SNOMED 95324001 Skin lesion [specific SNOMED term missing]
DBC 27 spacer Diagnose niet nader omschreven

ICD10 F45.2 Hypochondrische stoornis: dysmorfofobie
ICD10 F45.2 Hypochondriacal disorder: dysmorphophobia
SNOMED 313224008 Dysmorphophobia
DBC 28 spacer Geen dermatologische diagnose