GEEN HUIDAFWIJKINGEN (GEEN DERMATOLOGISCHE DIAGNOSE) home ICD10: Z00.0

In dit tijdperk van automatisering en DBC codes is het steeds belangrijker om precies af te spreken wat valt onder een bepaalde diagnose. Onder de code geen huidafwijkingen valt van alles:

- Er is helemaal niets afwijkend te zien aan de huid. Diagnose: geen huidafwijkingen.
- Er is helemaal niets afwijkend te zien aan de huid, maar de patiënt vertelt dat er wel wat gezeten heeft maar dat het nu weer weggetrokken is. In dat geval kan men ook de vermoedelijke diagnose noteren op grond van het verhaal, of casus pro diagnosi, of 'dermatosis nno' of 'huidafwijkingen zonder diagnose' of 'geen huidafwijkingen'. En de patiënt vragen om terug te komen als het weer terugkomt (afspraken maken dat er dan snel een afspraak kan worden gemaakt).
- Er is helemaal niets afwijkend te zien aan de huid, maar de patiënt vind van wel. In dat geval overweegt men de diagnose dysmorphofobie.
- Er is niets afwijkend aan de huid, maar wel bijvoorbeeld iets aan de ogen, of in de neus, of in de mondholte, dat niet voorkomt in de dermatologische diagnose lijst. Bijvoorbeeld een splintertje in het oog. Diagnose: geen huidafwijkingen.
- Er is iets te zien, maar het is niet in of aan de huid maar dieper gelegen en het staat niet in de dermatologische diagnose lijst. Bijvoorbeeld patiënt wordt verwezen voor zwellingen aan de vingers maar het is artritis, of een bottumor. Diagnose: geen huidafwijkingen.

Als er onderzoek gedaan is naar SOA of naar een allergie maar er komt niets uit dan kunnen diagnosen als 'SOA screening' of 'allergologisch onderzoek' worden ingevuld.

Als er wel iets te zien is wordt soms de diagnose CPD gesteld of 'huidafwijkingen zonder diagnose'.
- Er waren huidafwijkingen maar u bent vergeten de diagnose in te vullen. Diagnose: huidafwijkingen zonder diagnose.
- Er zijn huidafwijkingen maar het is (nog) niet gelukt om er achter te komen wat het is. Diagnose: casus pro diagnosi (CPD). CPD impliceert dat er nog nagedacht wordt (collega's erbij halen, opzoeken, searches, PA afwachten).

Als een diagnose niet voorkomt in de dermatologische diagnose lijst, en dat komt regelmatig voor, geef dit dan SVP door zodat de diagnoselijst hierop kan worden aangepast.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, AMC, Amsterdam.

31-12-2012 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validweb counter