HUISSTOFMIJTEN home ICD10: J30.3

Huisstofmijten (Dermatophagoides) zijn lichtschuwe 0.1 tot 0.4 mm blinde 8-potige leden van de orde Acaridea en zijn dus verwant aan spinnen en teken. De belangrijkste in het huisstof levende mijten zijn D. pteronyssinus, D. farinae en Euroglyphus maynei. Er bestaan daarnaast nog zo'n 30.000 verschillende soorten mijten. Ze worden 2-4 maanden oud. Een vruchtbaar huisstofmijtvrouwtje krijgt 25 tot 30 nakomelingen.

Huisstofmijt Huisstofmijt Huisstofmijt
huisstof mijt huisstof mijt huisstof mijt

Foto's: Gilles San Martin - Flickr / Wikimedia (Creative Commons License 2.0)


Huisstofmijten voeden zich met huidschilfers van de mens. Vooral in bed zijn deze in ruime mate voorhanden: per persoon produceren we 's nachts 2 gram huidschilfers. In matrassen zitten al gauw zo'n 2 miljoen huisstofmijten. Maar ook tussen de polen van het tapijt, in de bekleding van meubels, in overgordijnen, in onze eigen kleding en in knuffeldieren zijn ze te vinden. In 1 gram huisstof zitten 100 tot 500 mijten, in gunstige omstandigheden tot wel 20.000. Hun optimale omgeving heeft een temperatuur van 20-30 graden celcius en een luchtvochtigheid van 70-80%; ze gaan dood bij een luchtvochtigheid onder 40%. In het hooggebergte (>1500 m) komen geen mijten voor.

Huisstofmijten brengen geen ziektes over en zijn niet vernielzuchtig. Wie niet allergisch is merkt hun aanwezigheid niet op.
Ongeveer 10% van de algemene populatie is allergisch voor huisstofmijt en 90% van de mensen met een atopische constitutie.
Een allergie voor huisstofmijten is eigenlijk een allergie voor de in het huisstof aanwezige 0.01-0.04 mm grote uitwerpselen van de huisstofmijt. Deze allergie geeft vergelijkbare verschijnselen als hooikoorts, maar dan het hele jaar door. De klachten zijn vaak wat erger tussen mei en oktober. Als de luchtvochtigheid door gebruik van een centrale verwarming sterk daalt, sterven de huisstofmijten, maar hun ontlasting droogt dan juist uit en wordt daarmee makkelijker verspreidbaar.Voor allergische mensen bestaan diverse maatregelen om huisstofmijten tegen te gaan.

Heeft saneren nut ?
Er is de laatste jaren een discussie ontstaan over het nut van saneren bij atopisch eczeem. Het is duidelijk dat sommige personen heftig reageren op huisstof en daar klachten van krijgen zoals astma of allergische rhinitis en conjunctivitis. Dit komt vooral voor bij atopische personen. Een positieve IgE test (RAST) voor huisstof kan de allergie bevestigen. Wie allergisch voor huisstof is weet dit meestal al uit de praktijk, tijdens stofzuigen of het verwisselen van een stofzuigerzak ontstaan tranende ogen, rhinitis, soms benauwdheid en een astma aanval. Stof op de huid kan jeuk veroorzaken. Het saneren van de woning en het treffen van maatregelen die het aantal huisstofmijten verminderen kan verlichting geven van deze klachten. Het is niet duidelijk of ook atopisch eczeem kan verbeteren door het saneren van de woning. Er zijn voorbeelden van individuele gevallen waarin saneren helpt, maar tegelijkertijd zijn er gecontroleerde studies uitgevoerd bij grotere aantallen atopisch eczeem patiënten, waaruit niet bleek dat het reduceren van huisstof een positief effect heeft op het eczeem. Het gevolg van deze studies is dat de meeste zorgverzekeraars gestopt zijn met het vergoeden van sanerende maatregelen zoals matrashoezen bij de indicatie atopisch eczeem.

Personen die bovengenoemde klachten hebben bij expositie aan huisstof, en een verhoogd IgE, doen er toch goed aan om het huis zo huisstofmijt-vrij mogelijk in te richten, inclusief het aanschaffen van allergeen-dichte matrashoezen.

Sanering van de woning
Om de klachten van een huisstofmijtontlasting-allergie te verkleinen zijn er enkele maatregelen nodig. De huisstofmijt kan niet leven zonder vocht; adequate voorzieningen tegen vocht zijn ondermeer een goede ventilatie en een gelijkmatige verwarming. Een relatieve luchtvochtigheid van 40-60% is optimaal, meer dan 70% is te vochtig en minder dan 30% te droog. Stofzuig minstens 1x per week. Bedenk dat stofzuigen niet afdoende helpt: zelfs bij grondig stofzuigen van een tapijt blijft 90% van de huisstofmijten en hun uitwerpselen achter (bovendien gaan de allergenen met de door de stofzuiger uitgeblazen lucht weer mee de omgeving in; wel bestaan er stofzuigers die een speciaal HEPA filter voor de uitstromende lucht hebben (High Efficiency Particulate Arresting luchtfilter) wat bijna 100% van de deeltjes groter dan 0,3 micron tegenhoudt). Ook de nieuwe stofzuigers die gebruik maken van een water reservoir (Dyson) filteren effectief huisstof.

Gebruik zo weinig mogelijk textiel en maak in de plaats daarvan gebruik van gladde materialen: parket, linoleum, aluminium luxaflex of plastic rolgordijnen, (kunst)leer op de meubels en een plastic pop in plaats van een knuffeldier. Geen wanddecoraties waarin textiel verwerkt is, geen boeken en geen stoffen speelgoedbeesten e.d.. Gebruik zoveel mogelijk gesloten kasten. Gebruik zoveel mogelijk een dweil of een vochtige doek om stof af te nemen. Idealiter moeten elke 3 tot 5 maanden alle kamers leeg om de vloer, de wanden en alle stoffige oppervlakten te reinigen. Was textiel op 60 graden. Koud water reduceert aanzienlijk de hoeveelheid huisstofmijtantigeen maar doodt de mijten niet waardoor snel nieuw antigeen zal ontstaan. Een wasdroger doodt wel huisstofmijten.Een modern huis zal makkelijker aan deze regels beantwoorden dan een oud huis.

Allergeenwerende hoezen
Matrassen, kussens en dekbedden kunnen voorzien worden van allergeen-dichte matrashoezen, waar overheen het normale beddengoed gaat. Zie het productoverzicht matrashoezen op www.wondbedekkers.nl of de website van Cara C'air (www.caracair.nl). Matrashoezen tegen huisstofmijt werden vroeger vergoed voor patiënten met atopisch eczeem, maar nu niet meer.

Matrashoezen

Acarosan
Acarosan doodt alle soorten mijten. De stof is te verkrijgen in schuim-, poeder- en sprayvorm. De behandeling dient 2 tot 3 maal per jaar herhaald te worden. Het waspoeder Acaril kan gebruikt worden voor textiel wat niet bij 60 graden gewassen kan worden.

Tanninezuur
Tanninezuur maakt het huisstofmijtallergeen kapot maar doodt huisstofmijten niet. Het kan gesprayed worden op textiel en meubilair. Het effect treedt snel op maar houdt niet lang aan.

Benzoylbenzoaat
Benzylbenzoaat dood de huisstofmijt. Het is een vochtig poeder wat in het tapijt geborsteld moet worden, waarna het 8 tot 12 uur moet drogen waarna gestofzuigd dient te worden. Het effect houdt lang aan, zodat een behandeling 1 tot 2 maal per jaar voldoende lijkt.

Schimmelwerende stoffen
Het tegengaan van schimmels binnenshuis en het gebruik van schimmelwerende sprays en kunstgarens geïmpregneerd met schimmelwerende stoffen (Amicor Plus van Akzo Nobel) berust op het gegeven dat de huisstofmijt alleen verse huidschilfers kan opeten indien ze bewerkt zijn door schimmels. Huidschilfers ouder dan een jaar kunnen de mijten ook zonder tussenkomst van schimmels verteren.


Auteur(s):
dr. M.M.H. Meinardi. Dermatoloog, Mauritskliniek Den Haag.
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (MMM / JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 J30.3 Overige vormen van allergische rinitis: huisstofmijt allergie
ICD10 J30.3 Other allergic rhinitis: allergy to house dust mite
SNOMED 232350006 Allergy to house dust mite
DBC 2 Allergologisch probleem