HURLEY CLASSIFICATIE BIJ HIDRADENITIS SUPPURATIVA home ICD10: L73.2

De Hurley classificatie is een indeling van de uitbreiding van hidradenitis suppurativa, gezien vanuit de chirurgische optiek: kan ik dit er uit snijden of niet. De Hurley classificatie is geen goede maat voor de totale ernst van de hidradenitis en het is ook geen goede maat voor het beoordelen van het effect van medicatie. Er zitten componenten in die niet veranderen onder medicatie zoals littekens. De Hurley classificatie classificeert niet de hele patiënt, maar een gebied, bijvoorbeeld de oksel. Een patiënt kan een Hurley I hebben in de rechter oksel en een Hurley III op zijn linkerbil. Zie verder onder hidradenitis suppurativa (acne ectopica, acne inversa).

Hurley’s stadia I-III (Hurley 1989)
Stage I: Abscess formation, single or multiple, without sinus tracts and cicatrization
Stage II: Recurrent abscesses with tract formation and cicatrization, single or multiple, widely separated lesions
Stage III: Diffuse or near-diffuse involvement, or multiple interconnected tracts and abscesses across the entire area


Hurley classificatie hidradenitis suppurativa Hurley classificatie hidradenitis suppurativa Hurley classificatie hidradenitis suppurativa
Hurley I Hurley II Hurley III


Hurley’s stadia I-III (Nederlandse vertaling en welke keuze gaan we dan maken ?)
Stage I: Vorming van abces(sen), enkelvoudig of multipel, zonder fistelvorming en zonder littekenvorming
Hurley I kan ik er uit snijden maar het is niet zeker of dat ook nodig is. Misschien gaat het vanzelf of met antibiotica weer over.
Misschien komen er steeds op andere plaatsen nieuwe plekken. Hurley I die steeds op dezelfde plaats terugkomt moet wel worden geopereerd.
Stage II: Terugkerende abcessen, enkelvoudig of multipel, met fistelvorming en littekenvorming, ver uit elkaar liggend (met normale huid er tussen)
Hurley II moet ik er uitsnijden want als er fistels zijn of abcessen die steeds op dezelfde plek terugkomen is opereren het enige wat helpt.
En het kan want er zit gezonde huid omheen.
Stage III: Aaneengesloten (diffuse) of bijna aaneengesloten laesies, of multipele onderling verbonden fistels en abcesholten in het hele gebied
Hurley III wil ik er uitsnijden maar het is niet zeker of dat wel kan. Een Hurley III op de hele bil is erg groot, misschien kan het in etappes gederoofed.
Een Hurley III in de oksel kan ik er wel uitsnijden maar dat betekent dan dat de hele okselhuid moet worden verwijderd (handgroot defect)


Het beoordelen van het Hurley stadium kan lastig zijn. Sommige gebieden zitten tussen Hurley II en III in. Soms lijken gebieden separaat maar blijkt pas tijdens de ingreep dat ze in de diepte toch onderling verbonden zijn. Het kan helpen meer foto's te zien als voorbeeld. Zie de afbeeldingen hieronder.


Hurley classificatie hidradenitis suppurativa Hurley classificatie hidradenitis suppurativa Hurley classificatie hidradenitis suppurativa
Hurley I Hurley II Hurley III


Hurley classificatie hidradenitis suppurativa Hurley classificatie hidradenitis suppurativa Hurley classificatie hidradenitis suppurativa
Hurley I Hurley II Hurley IIIReferenties
1. Hurley HJ. Axillary hyperhidrosis, apocrine bromhidrosis, hidradenitis suppurativa, and familial benign pemphigus: surgical approach. In: Roenigk RK, Roenigk HH, eds. Dermatologic surgery. New York: Marcel Dekker. 1989:729-739.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 L73.2 Hidradenitis suppurativa
ICD10 L73.2 Hidradenitis suppurativa
SNOMED 59393003 Hidradenitis suppurativa
DBC 1 Acneïforme dermatosen