LASER EPILATIE home ICD10: n.v.t.

Laser ontharing kan worden toegepast om cosmetische redenen, maar ook om medische redenen. Overbeharing in het gezicht bijvoorbeeld kan dermate psychisch belastend zijn dat er sprake is van een medische indatie voor laser epilatie. Een andere medische indicatie is als de haargroei secundaire klachten veroorzaakt zoals hidradenitis suppurativa, pseudofolliculitis barbae, overige ontstekingen, littekenvorming en hyperpigmentatie, en sinus pilonidalis in sterk behaard gebied.

Er zijn diverse soorten lasers waarmee dat kan. Voorbeelden van geschikte lasers voor de behandeling van overbeharing zijn de lang gepulsde NdYAG laser (MYDON laser) en de lang gepulsde Alexandriet laser (Gentle lase). De lang gepulsde NdYag laser (MYDON) is bij mensen met een donker huidtype de veiligste en meest effectieve laser. Mensen met een licht huidtype ervaren betere en snellere resultaten met de lang gepulsde Alexandriet laser (Gentle lase). Met deze lasers kan (afhankelijk van de dikte en kleur van het haar, hoe donkerder en dikker hoe beter) permanente ontharing worden bereikt. Hierbij worden de haarzakjes door de energie van de laser volledig vernietigd, inclusief het gebied met stamcellen waaruit een nieuwe haar kan teruggroeien. Daarom werken deze lasers ook bij hidradenitis suppurativa: de ontsteking gaat uit van haarzakjes, als er geen haarfollikels meer zijn kan er ook geen hidradenitis meer ontstaan.

Laser epilatie op medische indicatie wordt door de meeste zorgverzekeraars vergoed of gedeeltelijk vergoed, vaak onder voorwaarde dat het wordt uitgevoerd in het ziekenhuis of een erkend lasercentrum, met de juiste lasers. NB: niet alle lasers die in cosmetische klinieken of door schoonheidsspecialistes worden gebruikt zijn sterk genoeg om permanente ontharing te bereiken.


Indicaties:
- hypertrichose vrouwen gelaat
- sinus pilonidalis
- hidradenitis suppurativa oksels en pubisregio
- pseudofolliculitis barbae
- pseudofolliculitis liezen/oksel met litteken vorming
- Beckers naevus
- folliculitis decalvans
- dissecting folliculitis

Niet te behandelen:
dunne haren
lichte haren
grijze haren (witte haren)
blonde haren
rode/rozige haren

Alexandrite (Gentle lase):
Huidtype I, II, III (IV).

ND:YAG (Mydon):
huidtype (IV), V en VI.


Patiënten die in aanmerking komen (alleen medische indicaties) worden door de arts doorverwezen voor een intake gesprek bij de huidtherapeute. De uitvoerbaarheid kan alleen beoordeeld worden als de patiënt de haren 6 weken niet meer uitgetrokken heeft, op welke manier dan ook, en als de patiënt de haren tenminste 1 week heeft laten staan. Meestal wordt eerst een proefgebied behandeld. Bepaal welk gebied er moet worden behandeld. Eventuele hormoonstoornissen (PCO) uitsluiten (aanvullend onderzoek gynaecoloog).

Voor het stellen van de medische indicatie van laser epilatie bij hidradenitis suppurativa en sinus pilonidalis gelden de volgende criteria:

Patiënten met ernstige hidradenitis suppurativa, waarbij reeds behandelingen met antibiotica EN chirurgische ingrepen nodig zijn geweest, die in de loop der jaren 2 of meer door artsen of foto's geobjectiveerde laesies (nodi, abcessen of fistels) gehad hebben, gelokaliseerd in behaarde gebieden zoals de pubisregio of de oksels. Of, in het geval van een sinus pilonidalis, in of boven, of ter weerszijden van de bilnaad. En bij patiënten die al op zeer jonge leeftijd (<18 jaar) een eerste abces of fistel in deze regio's hebben gehad, ongeacht of daarvoor antibiotica of chirurgische ingrepen nodig waren.Ontharingslaser   Ontharingslaser
       
Ontharingslaser   Ontharingslaser


patientenfolder


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-valid