MONDOR DISEASE (THROMBOFLEBITIS VAN DE BORST) home ICD10: I80.8

Mondor disease is een oppervlakkige thromboflebitis van de borst of thoraxwand. Klinisch ziet men een acuut ontstane pijnlijke en rode streng in het verloop van een vene op of rond de borst. De thromboflebitis van Mondor is geassocieerd met mammacarcinoom, en een reden om daar onderzoek naar te doen (mammografie, echo mammae). Ook kan het ontstaan bij hypercoagulabiliteit en door mechanische factoren zoals knellende kleding, zware borsten, trauma, en na mammachirurgie (mammacarcinoom, borstvergroting, borstverkleining). Er kan een harde streng achterblijven (flebite en fil de fer). Ook op de penis kan een oppervlakkige tromboflebitis ontstaan waar de naam Mondor aan gekoppeld is.

Mondor's thromboflebitis Mondor's thromboflebitis
Mondor tromboflebitis Mondor tromboflebitis


DD: lymfangitis bij infectie (mamma abces), cellulitis, lymfangitis carcinomatosa.

Therapie:
Behandeling is niet nodig, het gaat vanzelf over na enkele weken. Soms kan een verse trombus nog geexprimeerd worden via een klein sneetje.
Eventueel pijnstillers (NSAID's) of verkoelende kompressen.


Referenties
1. Pugh CM en DeWitty RL. Mondor’s disease. J Natl Med Ass 1996;88:359-363.
2. Alvarez-Garrido H, Garrido-Rios AA, Sanz-Munoz C en Miranda-Romero A. Mondor’s disease. Clin Exp Dermatol 2009;34:753-756.
3. Khan UD. Incidence of Mondor’s disease in breast augmentation: a retrospective study of 2052 breasts using inframammary incision. Plast Reconstr Surg 2008;122:88e-89e.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, AMC, Amsterdam.

17-05-2014 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validweb counter