MORGELLONS DISEASE home ICD10: F22.8

Morgellons disease is een aandoening waarbij mensen denken dat er iets, meestal vezelachtige structuren (fibers) onder de huid zit en door de huid naar buiten komt of probeert te komen. Vaak is er ook jeuk bij en uitgebreide krabeffecten. De patiënten die het hebben verzamelen de vezels, pluisjes, korrels, wormpjes, en haarballen die uit de huid komen en maken daar soms ook detailfoto's van die op internet te vinden zijn. Vaak hebben ze ook een scala aan andere klachten zoals chronische vermoeidheid, concentratiestoornissen, haaruitval, spierpijn en gewrichtspijn, slapeloosheid, psychische problemen, of klachten van aantasting van interne organen door de ziekte. Morgellons disease wordt in de medische wereld beschouwd als een delusional parasitosis oftewel parasietenwaan. De term infestatiewaan is beter, want de patiënten beschrijven geen parasieten, maar vezeltjes, in allerlei vormen, die aan de huid kleven of naar buiten komen.

Morgellon disease: pluisjes op de huid (en jeuk) Morgellon disease: pluisjes op de huid (en jeuk) Morgellon disease: pluisjes op de huid (en jeuk)
Morgellons disease Morgellons disease Morgellons disease

Foto's: Marianne J Middelveen et al. - Wikimedia (Creative Commons License 4.0).


Morgellons disease is niet een echte ziekte, maar een psychose. Bij analyse van de foto's blijkt het te gaan om vezels afkomstig van kleding, pluisjes, en klontjes talg. Toch bestaan er diverse websites waarin het beeld als een echte aandoening wordt gepresenteerd. De patiënten die dit soort websites bezoeken raken hierdoor nog meer overtuigd iets te hebben, dat door hun arts niet serieus wordt genomen. Dit soort aandoeningen zou men ook internetziekten kunnen noemen of googlochondria.


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 F22.8 Overige persisterende waanstoornissen: Morgellons disease (infestatiewaan)
ICD10 F22.8 Other persistent delusional disorders: Morgellons disease
SNOMED 238974009 Delusions of infestation [specific SNOMED term missing]
NCI C2350431 Morgellons disease
DBC 28 Geen dermatologische diagnose