NAEVUS VAN ITO (NAEVUS FUSCOCOERULEUS ACROMIOCLAVICULARIS) home ICD10: D22.9

De naevus van Ito (Ito's nevus, naevus fuscocoeruleus acromioclavicularis) is een blauwgrijze of blauwzwarte verkleuring (als een mongolenvlek) op de schouder of elders op de bovenste thoraxhelft, vrijwel alleen bij Aziaten (m.n. Japanners) voorkomend. De naevus behoort tot de dermale melanosen, onderverdeeld in naevus van Ito, naevus van Ota, en mongolenvlek. De naevus van Ito is meestal al vanaf kort na de geboorte aanwezig, maar kan ook pas later, rond de puberteit zichtbaar worden. In dat geval moet ook een naevus van Becker worden overwogen. De plek neemt niet meer toe in grootte na de geboorte maar groeit wel mee met het kind.

De oorzaak is waarschijnlijk gelegen in een aangeboren stoornis in de migratie van melanocyten naar de basale laag tijdens de embryonale ontwikkkeling. De melanocyten blijven achter in de dermis. Bij de geboorte kan nog niets of weinig te zien zijn, pas wanneer er pigment gevormd wordt ontstaat de blauwe kleur. Diep gelegen pigment krijgt een blauwige tint (net als bij de blue nevus), oppervlakkig gelegen pigment heeft een bruine, donkerbruine of bruinzwarte kleur. In de loop der jaren kan de kleur toenemen. Dit in tegenstelling tot de zogenaamde mongolenvlek, die erg lijkt op een naevus van Ito, maar in de loop van de eerste 10 levensjaren juist verdwijnt.

Een naevus van Ito kan voorkomen in het kader van een syndroom, o.a. Sturge-Weber syndroom, Klippel-Trenaunay syndroom en naevus pigmentovascularis. Ook komt het voor in combinatie met een naevus van Ota. In een naevus van Ito ontstaat vrijwel nooit een melanoom, er zijn slechts enkele case-reports; in een naevus van Ota kan wel een melanoom ontstaan (meerdere cases).

Klinisch beeld:
Onscherp begrensde grillige blauwe, bruine tot blauw-zwarte macula op de schouders, schouderbladen en soms rondom het sleutelbeen.

Naevus van Ito, Ito's nevus Naevus van Ito, Ito's nevus Naevus van Ito, Ito's nevus
naevus van Ito naevus van Ito naevus van Ito

Foto links: Littlekidsdoc - Wikimedia (Creative Commons License 4.0).

DD: naevus van Becker.

Therapie:
Therapie is in principe niet nodig omdat het een goedaardige laesie betreft. Het kan eventueel worden behandeld met een pigmentlaser. Dit werkt goed, maar meerdere behandelingen zijn nodig om de vlek bijna niet meer zichtbaar te krijgen. Een andere optie is camouflage. De huidtherapeute kan hierbij adviseren en camouflage make-up in de juiste huidskleur leveren. In de zon kan het pigment toenemen waardoor de plek nog meer zichtbaar wordt, beschermen tegen de zon met een hoge factor zonnebrandcrème kan dit voorkomen. De naevus van Ito en de naevus van Ota kunnen worden behandeld met pigmentlasers zoals de Q-switched (QS) ruby laser (QSRL, 694 nm), de QS Nd:YAG laser (1064 nm), de QS alexandrite laser (QSAL, 755 nm) en de fractionated Nd:YAG laser (1440 nm).

Alex Trivantage laser (Candela)Alex Trivantage laser 532-755-1064 nm (Candela)


patientenfolder


Referenties
1. Wise SR, Capra G, Martin P, Wallace D, Miller C. Malignant melanoma transformation within a nevus of Ito. J Am Acad Dermatol 2010;62(5):869-874.
2. Tse JY, Walls BE, Pomerantz H, Yoon CH, Buchbinder EI, Werchniak AE, Dong F, Lian CG, Granter SR. Melanoma arising in a nevus of Ito: novel genetic mutations and a review of the literature on cutaneous malignant transformation of dermal melanocytosis. J Cutan Pathol 2016;43(1):57-63.
3. Polder KD, Landau JM, Vergilis-Kalner IJ, Goldberg LH, Friedman PM, Bruce S. Laser eradication of pigmented lesions: a review. Dermatol Surg 2011;37(5):572-595. PDF


Auteur(s):
dr. Jan R. Mekkes. Dermatoloog, Amsterdam UMC.

31-05-2023 (JRM) - www.huidziekten.nl W3C-html-4.01-validDiagnosecodes:
ICD10 D22.9 Melanocytaire naevi, niet gespecificeerd: naevus van Ito
ICD10 D22.9 Melanocytic naevi, unspecified: nevus of Ito
SNOMED 48543002 Nevus of Ito
DBC 15 Naevi (alle vormen)